Apu

Juha Kukkonen: "Olen mies parhaassa iässä, mutta tarvitsen entistä enemmän palautumisaikaa"

Juha Kukkonen: "Olen mies parhaassa iässä, mutta tarvitsen entistä enemmän palautumisaikaa"
Juha Kukkonen on ohjannut näytelmän Suomenlinnan kesäteatteriin. Työ on ollut tavallista raskaampaa, kun taustalla on rankka koronakevät ja ystäviäkin sairastunut.

Näyttelijä ja ohjaaja Juha Kukkonen luotsaa Suomenlinnan kesäteatterissa Elling-näytelmää. Koronaviruksen vuoksi näyttelijät noudattavat erityistä varovaisuutta. Se onkin tarpeen, sillä Kukkosen lähipiiristä moni on sairastunut.

Teatterintekijänä takanasi on rankka kevät. Miltä kesäsi näyttää?

Olin Barcelonassa maaliskuussa ja pääsin takaisin viimeisellä lennolla. Seuraavana päivänä Espanja meni kiinni. Se tuntui oudolta, koska joka paikassa oli ihmisiä ja terassit täynnä. Mietin, olisiko pitänyt jäädä, sillä siinä vaiheessa en vielä ymmärtänyt koronan vaikutuksia. Hyvä, että tulin Suomeen. Olin vapaaehtoisesti karanteenissa kaksi viikkoa, ohjeet olivat vielä silloin aika epämääräisiä.

Tarkoitukseni oli olla töissä ja sitten lomailla kuukauden verran. Sen sijaan jouduin palaamaan takaisin Suomeen suunnittelemaan koronatulevaisuutta. Kesäteatterin esitykset piti peruuttaa, sitten piti miettiä, mitä seuraavaksi. Kevät on siis ollut osaltani hektinen, päinvastoin kuin monella muulla. Jouduimme myös keskeyttämään Ryhmäteatterin esitykset, mutta lopulta ne sitten striimattiin. Pitkään vallitsi epätietoisuus siitä, miten teatteri pääsee tästä yli.

Onko sinulla ollut kokemuksia koronasta lähipiirissä?

Moni tuttavani on sairastunut, ja yksi heistä joutui hoitoon teho-osastolle. Korona on paha tauti, josta ei tiedetty oikein mitään pitkään aikaan. Siksi pelkokin oli keväällä suurempi, kun ei tiedetty, mitä tulee tapahtumaan. Onneksi Suomi on selvinnyt viruksesta hyvin, jos toista aaltoa ei tule.

Asuit pitkään Suomenlinnassa. Mikä sai perheenne muuttamaan pois saarelta?

Suomenlinna on minulle rakas paikka, ja sinne on aina kiva mennä. Nyt tuntuu oudolta, koska siellä ei ole niin paljon turisteja kuin yleensä kesällä. Tunnelma on erityislaatuinen, vaikka väkimäärä toki vähitellen kasvaa.

Muutimme Meilahteen perheeni kanssa, kun teini-ikäisten poikieni mielestä saarelta liikkuminen alkoi käydä vaivalloiseksi. Heidän elämänsä oli kokonaan mantereen puolella. Nyt he jo kohta lentävät pesästä. Se on haikeaa, mutta siihenkin tottuu. Olen päässyt jo kiinni ajatukseen, että he ovat lähdössä. Teatteriala ei ole välttämättä heitä varten, pojilla on omat jutut. Heillä on kiinnostusta monenlaisiin asioihin.

Miten tasapainotat luovaa työtäsi?

Työ on intohimoni ja vie leijonanosan elämästäni. Pelaan tennistä ja padelia. Olen mies parhaassa iässä, mutta tarvitsen enemmän palautumisaikaa kuin nuorempana. Aikaisemmin en edes miettinyt liikkumista, nyt itsestään huolehtiminen on yhä tärkeämpää. Toivon, että edessä olisi vielä laadukkaita vuosia. Matkustelen aina kun pystyn. Tällä hetkellä sitä pitää katsoa uudessa valossa.

Teatterin tekemistä en ole halunnut lopettaa, vaikka se onkin joskus raskasta. Teen välillä muita töitä, kuten tv-sarjoja ja elokuvia, joten kun olen hetken poissa, teatteri maistuu jälleen. Pysyn virkeänä, kun teen mahdollisimman paljon erilaisia töitä. Teatteri on rakas laji.

Ohjaat näyttelemisen ohella. Mikä siinä kiehtoo?

Olen ohjannut ihan urani alusta alkaen, ensin pienempiä juttuja ja viime vuodet näkyvämpiä projekteja. Ohjaajan työ on kokonaisvaltaisempaa kuin näyttelijän, se ei jätä oikein öisinkään rauhaan. Se on hieman raskaampaa kuin rakkain lajini näytteleminen.

Unettomia öitä en ole ohjaamisen vuoksi viettänyt, mutta perheenikin sen tietää, että projektien ollessa päällä olen aina kauhean poissaoleva. En pääse irti, vaikka en olisi harjoituksissa. Mietin ympäri vuorokauden ohjaamiseen liittyviä asioita. Näyttelijänä on helpompaa laittaa ovi kiinni perässä ja unohtaa työt.

Pystytte esittämään Elling-näytelmää Suomenlinnassa koronasta huolimatta. Ensimmäistä kertaa istumapaikat on numeroitu. Millaisia muita varokeinoja teillä on teatterissa?

Onneksi pystymme, muuten tämäkin pitkäaikainen, hieno perinne olisi katkennut. Varsinaisessa työnteossa mikään ei ole muuttunut, mutta otamme yleisöä vähemmän katsomoon ja pidämme turvavälit. Meitä auttaa se, että työryhmä on jo lähtökohtaisesti todella pieni. Jokainen on vastuussa siitä mitä tekee työajan ulkopuolella. Varovaisuutta pitää tietenkin noudattaa. Olemme niin haavoittuvassa asemassa, että jos joku sairastuu, esitykset saattavat peruuntua.

Näytelmässä nähdään kaikille korona-ajalta tuttua ahdistusta, kun pitää olla kotona. Tosin sillä erolla, että näytelmän hahmot eivät halua lähteä ulos. Pelko on korona-aikana silti kaikille tunnistettavaa.

Kerro jokin salaisuutesi.

Olen opiskellut jo viiden vuoden ajan espanjaa. En aio muuttaa sinne, mutta kieliharrastus näin myöhäisemmällä iällä on ollut kauhean piristävää. Olen edelleen motivoitunut oppimaan espanjaa. Kun aikaisemmin olen hurahtanut johonkin, se on jäänyt ajan mittaan. Espanjan kieli taitaa olla pysyvä tauti. Tekee hyvää opiskella uutta, ja matkailu on erilaista, kun ymmärtää paikallisten puhetta.

Juha Tapio Kukkonen

  • Syntyi: 1965 Oulussa.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Perhe: vaimo ja kaksi poikaa.
  • Harrastaa: tennistä ja padelia.
  • Ajankohtaista: Elling Suomenlinnan kesäteatterissa syyskuun alkuun asti.
Julkaistu: 6.8.2020
Kommentoi »