Apu

JP Siili ja keski-ikäinen sielunmaisema: ”Kun kuuntelee toisten ajatuksia ja kokemuksia herkällä korvalla, ihminen muuttuu – Jos torjuu muutoksen, vajoaa poteroon”

JP Siili ja keski-ikäinen sielunmaisema: ”Kun kuuntelee toisten ajatuksia ja kokemuksia herkällä korvalla, ihminen muuttuu – Jos torjuu muutoksen, vajoaa poteroon”
57-vuotiaan ohjaaja-käsikirjoittajan JP Siilin uusin elokuva Sieniretki saa ensi-iltansa 30. syyskuuta.
Julkaistu: 29.7.2022

Ohjaaja Jukka-Pekka ”JP” Siili näyttää uudessa Sieniretki-elokuvassaan, kuinka keski-ikäiset miehet luovivat muuttuvan maailman laineilla. Elokuvan ystävykset (Ville Myllyrinne ja Martti Suosalo) yrittävät oikotietä henkiseen kasvuun ja muutokseen sopeutumiseen: he päättävät kokeilla taikasieniä.

Keski-ikäistynyt Siili on itsekin pohtinut muuttuvan maailman ja oman elämänsä suhdetta – ja sitä, miten pysyä muutoksen vauhdissa mukana.

– Keski-ikäinen ihminen on syntynyt ja kasvanut tyystin toisen näköisessä maailmassa ja oppinut sen säännöt, logiikan ja rytmin. Kun sitten näkee yhteiskunnan muuttuvan voimakkaasti ja kiihtyvästi ympärillään, se aiheuttaa ristiriidan. Tärkeä kysymys on se, miten sovittaa vanha pää uuteen aikaan.

Komediassa tartutaan oikotiehen, mutta Siili suosittelee toista tapaa.

– Kun kuuntelee kiinnostuneesti ja herkällä korvalla toisten ajatuksia ja kokemuksia, vaikka ne olisivatkin hyvin erilaisia kuin omat, vähitellen oma ajattelu reagoi ja suhteutuu niihin. Kenties silloin ihminen väkisinkin muuttuu. Jos torjuu täysin muutoksen itsessään ja ympärillään, vajoaa poteroonsa.

Suomalainen elokuva-alakin on sopeutunut muutoksiin viime vuosina. Koronan vuoksi ensi-iltoja on siirretty, ja syksyllä elokuvateattereissa on luvassa kotimaisten ensi-iltojen ruuhka.

– Suomalainen elokuva ja televisio voivat tällä hetkellä hyvin. Esillä on monipuolisia teemoja erilaisille yleisöille. Alallamme on työvoimapula. Sisältöä tuotetaan enemmän kuin ennen, koska suoratoistopalvelut ovat lisänneet kysyntää, mutta syöttöliikenne alalle ei ole pysynyt vauhdissa.

Kommentoi »