Tuulilasi

Joulureissu edessä? Muista nämä asiat, kun lähdet tien päälle


Jouluruuhkat koittavat pian. Muista ottaa huomioon nämä seikat, ennen kuin suuntaat autolla matkaan.
Kuvat Kimmo Kienanen

Mieti milloin lähdet liikkeelle: Riskit ovat ruuhkissa suuremmat, eli automatka kannattaa mahdollisuuksien mukaan ajoittaa pahimpien ruuhkasumppujen ulkopuolelle. Muista myös pitää taukoja.

Tarkista varusteet: Sekä kuskille että kyytiläisille tulee olla mukana riittävän lämmintä vaatetta haverin varalle. Tärkeää on myös tarkistaa, että autossa on riittävästi pakkasenkestävää pesunestettä, jäähdytysnestettä ja tuoretta öljyä. Sen jälkeen tulee vielä huolehtia, että ajovalot ja ikkunat ovat puhtaat.

Pakkaa auto oikein: Matkustamoon ei saa jäädä ylimääräistä tavaraa, joka äkkijarrutuksen tai törmäyksen sattuessa voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa. Suksiboksia ei saa pakata täyteen eikä se sovellu painavien tavaroiden kuljettamiseen, sillä se vaikuttaa auton painopisteeseen vaarallisesti.

Varaudu matkan katkeamiseen: Pakkaa mukaan myös tasku lamppu sekä lämmintä vaatetta.

Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaineet: Huonot renkaat ovat iso riski liikenteessä. Renkaisiin täytyy kiinnittää huomiota aina, mutta erityisesti kylmällä säällä. Pakkanen laskee renkaan ilmanpainetta niin, että pito ja ohjautuvuus kärsivät. Rengaspaineet täytyy mitata ja säätää sopiviksi myös silloin, kun autoon pakataan normaalia enemmän ihmisiä ja tavaraa.

"Jos rengaspaineet on asetettu kesällä, ovat renkaat pakkasella vaarallisen vajaapaineiset", sanoo Continentalin rengasasiantuntija Juhani Virasjoki.

Hänen mukaansa renkaiden paineet pitäisi tarkistaa silmämääräisesti päivittäin.

"Mittarilla paineet tulisi tarkastaa kerran kuukaudessa ja ne tulee säätää riittävän korkeiksi aina, kun kuormaa on tavallista enemmän tai sää kylmenee."

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 18.12.2013