Joulupukki johdatti thaimaalaisen poliitikon Suomeen opiskelemaan
Puheenaiheet
Joulupukki johdatti thaimaalaisen poliitikon Suomeen opiskelemaan
Thaimaan kolmanneksi suurimman puolueen varapuheenjohtaja haaveilee pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta. Sotilasjuntan hallitsemassa maassa muutos ei tapahdu hetkessä.
Julkaistu 20.11.2019
Apu

– Ida, thaimaalainen parlamentaarikko Kunthida Rungruengkiat vastaa puhelimen Nastolassa.

Hän on osallistunut seminaariin Tukholmassa ja saapunut sen jälkeen muutaman päivän vierailulle Suomeen.

Tarkoituksena on sopia haastatteluaika ja käydä alustavasti läpi jutun näkökulmia. Rungruengkiat pyytää saada kysymykset nähtäväksi ennakkoon.

– Mun suomen kielen taito on ok, vaan kun en ole puhunut sitä pitkään aikaan, Rungruengkiat perustelee.

Räjähdysmäisessä nosteessa olevan Future Forward -puolueen varapuheenjohtaja paikkaa lauseita ajoittain yksittäisillä englannin sanoilla, mutta toimittaja tulee ymmärretyksi ongelmitta.

– Meniks tää hyvin, Rungruengkiat kysyy puhelun päätteeksi.

Koulutus intohimona

Kunthida Rungruengkiat on tullut Thaimaassa tunnetuksi suomalaisen koulutusjärjestelmän lähettiläänä. Kuusitoistavuotiaana Rungruengkiat oli vuoden opiskelijavaihdossa Pomarkussa.

Vuonna 2009 kulttuurienvälisen viestinnän maisteriopinnot toivat hänet kahdeksi vuodeksi Jyväskylän yliopistoon.

Kotimaassaan yliopiston lehtorina työskennellyt Rungruengkiat on tehnyt Suomea tunnetuksi myös televisio-ohjelmissa.

Tällä kertaa SDP:n vieraana Suomeen saapunut Rungruengkiat kävi matkallaan myös eduskunnassa ja osallistui sivistysvaliokunnan kokoukseen. Tarkoituksena on viedä kaikki mahdollinen tieto kollegoille Thaimaahan.

Vaikka maiden koulutusjärjestelmissä on valtavia eroja, myös yhteisiä kehityssuuntia löytyy. Ne eivät saa kiitosta.

– Yliopistojen osalta kummassakin maassa ollaan menossa siihen, että rahoitusta järjestetään hankkeilla. Keskitytään innovaatioihin humanismin ja sivistyksen kustannuksella, Rungruengkiat suree.

– Moni kysyy minulta kotona, miksi juon niin paljon kahvia. Vastaan, että koska olen suomalainen, Kunthida Rungruengkiat naureskeli Helsingin keskustakirjasto Oodin kahvilassa.

Eriarvoisuus ongelmien perimmäinen syy

Thaimaan poliittinen tilanne on ollut jo kauan vaikea. Vuoden 2014 sotilasvallankaappaus lisäsi jännitteitä, joita Rungruengkiat yrittää puolueineen purkaa.

– Jos maa on jakautunut punaisiin ja keltaisiin, me olemme oranssi, aamunkoitto, joka yrittää luoda maahan vuoropuhelua, Rungruengkiat kuvailee 17 prosentin kannatuksen parlamenttivaaleissa saanutta puoluettaan.

Oppositiopoliitikon arki ei ole sotilasjuntan hallitsemassa maassa ongelmatonta. Hänen mukaansa kansan tulisi yhdistyä ja taistella kaikkein suurinta vihollista, eriarvoistumista, vastaan.

– Yksi prosentti omistaa yli puolet kaikesta Thaimaassa. Kun tilanne on sellainen, maamme on jatkossakin levoton.

Ilkka Taipaletta thaimaalaisille

Kunthida Rungruengkiat kertoo, että Thaimaan parlamentti on tummasävyinen ja vakava. Neljätoista prosenttia kansanedustajista on naisia. Sukupuolta merkittävämmäksi asiaksi hän nostaa silti parlamentaarikkojen iän.

– Monen vanhemman poliitikon mielestä kaltaiseni 35-vuotias nainen on liian kokematon politiikkaan. Nuorten ääni ei kuulu, jos nuoret eivät pääse mukaan politiikkaan, Rungruengkiat sanoo katsellessaan Eduskuntataloa Helsingissä.

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on thaimaalaiselle haavekuva. Kaikkien muiden töidensä ohella tuore parlamentaarikko kääntää suomalaista kirjallisuutta thain kielelle.

Seuraavaksi hän on suuntaamassa palaveriin Ilkka Taipaleen kanssa. Tavoitteena on saada Taipaleen kirja 100 sosiaalista innovaatiota Suomesta pian thaimaalaisten luettavaksi.

”Olen suomalainen”

Alun perin Rungruengkiatin toi Suomeen lumi ja joulupukki. Nyt häntä yhdistävät maahamme opintojen lisäksi ihmiset. Opiskelijavaihdon aikainen perhe Pomarkussa on edelleen tärkeä.

– Moni kysyy minulta kotona, miksi juon niin paljon kahvia. Vastaan, että koska olen suomalainen, Rungruengkiat ilkamoi keskustakirjasto Oodin kahvilassa.

Ennen opintojaan Jyväskylässä hän työskenteli Suomen suurlähetystössä. Vuonna 2004 kielitaitoinen nuori oli auttamassa suomalaisia tsunamin uhreja Phuketissa. Ajatuksissa on ollut joskus muutto Suomeen.

– Haaveissani on yksinkertainen elämä jossakin pienessä kylässä.

Parin päivän päästä edessä on kuitenkin paluu Thaimaahan. Siellä odottaa kupliva kansakunta ja sotilasjuntta.

Oppositiopuolue vaikeuksissa

Muutama päivä haastattelun jälkeen Whatsappin kautta tulee viesti. Kunthida Rungruengkiat kertoo, että Future Forward -puolueen puheenjohtaja Thanathorn Juangroongruangkit on saanut tuomion vaalilakien rikkomisesta.

Paikallinen perustuslakituomioistuin on katsonut tuomiossaan puheenjohtajan omistaneen lainvastaisesti mediayhtiön osakkeita vaalien aikana. Juangroongruangkit kiisti syytteet oikeudessa ja kertoi luopuneensa osakkeista ennen vaaleja.

Perustuslakituomioistuimen päätös on ankara. Juangroongruangkit joutui luopumaan välittömästi kansanedustajan paikastaan, mutta jatkaa ainakin toistaiseksi puolueen puheenjohtajana.

Asia Times kertoo, että Future Forward-puoluetta odottaa vielä yli 20 syytettä muun muassa tietoliikennerikoksista ja kuningashuonetta vastaan toimimisesta.

Juangroongruangkit sanoo siviilihallinnoksi päällepäin kääntyneellä sotilasjuntalla olevan sormensa pelissä oppositiopoliitikkojen ajojahdissa.

Kommentoi »