Joulu tuli Tukholmaan
Matkailu
Joulu tuli Tukholmaan
Lämmin juhlamieli valtaa kaupungin torit ja arjen kohtaamispaikat.
Julkaistu 18.12.2017

Ruotsissa osataan juhlia, ja joulutunnelmakin tuntuu Tukholmassa tiiviimmältä kuin kotona. Hulina myös alkaa aiemmin. Kuusenmyyjät ilmestyvät kadunkulmiin jo marraskuussa.

Joulukukkia myydään Tukholmassa tunnelmallisesti ulkona kaduilla. Joka kodin ikkunaan on ripustettu tähti ja parvekkeelle jouluvalot jo kuukautta ennen aattoa. Keskustan juhlavalaistus on loistelias, ja työpaikatkin koristellaan joulun ajaksi.

Jouluostosruuhka Tukholman keskustassa ällistyttää; NK-tavaratalon jouluikkunat keräävät pieniä ja isoja katsojia. Toisaalta myös auttamista ja hyväntekeväisyyttä korostetaan joulunaikaan. Jopa aikuiset hehkuttavat television joulukalenteria, ja adventfika eli joulukahvittelu kuuluu asiaan: perjantaisin työpaikoilla poltetaan tunnollisesti adventtikynttilöitä ja syödään joululeivonnaisia.

Stortorgetin kojuissa myydään glögiä ja muita herkkuja.

Designista joulumakkaraan

Tukholmalaiset rakastavat joulumarkkinoita. Historian havinaa voi kokea vanhankaupungin joulumarkkinoilla, jotka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1837. Perinne on jatkunut lähes katkeamatta. Tungos on Stortorgetilla kova ja tunnelma iloinen.

Kojuissa myydään käsitöitä, keramiikkaa, karamelleja, makkaroita ja glögiä. Erityisesti joulumakkarakojut tekevät minuun vaikutuksen. Joulukuun alussa avautuvilla markkinoilla käydään kauppaa joka päivä jouluun asti.

Vanhassakaupungissa järjestetään myös opastettuja, jouluisia kävelyretkiä, jotka alkavat iltahämärän laskeuduttua. Suosittuja ovat myös Hovitallin joulumarkkinat aivan ydinkeskustassa ensimmäisenä adventtiviikonloppuna sekä Backmanin designkoulun joulumarkkinat.

Tukholman ulkopuolella suuret joulumarkkinat pidetään muun muassa Taxingenissa, Sigtunassa ja Steningen linnassa.

Lussekatt kuuluu ruotsalaisten jouluun.

Valoa ja pullaa Lucian-päivänä

Luciaa, valon tuojaa, juhlitaan koko Ruotsissa joulukuun 13. päivänä kulkuein ja konsertein. Kirkoissa esiintyy lapsia ja nuoria, ja perinteisten joululaulujen lisäksi saatetaan esittää lauluja muista maista. Yhtä virallista Lucia-neitoa ei Ruotsissa valita.

Sahramilla maustettu rusinapulla, lussekatt, on alun perin Lucian-päivän herkku. Ässänmuotoinen, kiiltäväpintainen leivonnainen ei maistu kovin makealta.

Ulkoile Skansenissa

Skansenin ulkoilmamuseossa eläimet valmistautuvat jouluun. Viikonloppuisin pidetään vanhanaikaiset joulumarkkinat.

Hurmaannu kukista

Drottningholmin linnassa järjestetään joulukuun toisena viikonloppuna perinteiset joulumarkkinat. Kävijät voivat ihailla myös kukkanäyttelyä, jonka teema vaihtuu vuosittain.

Luistele aattoon

Kungsträdgårdenissa luistellaan joulun alla joka ilta. Luistinrata täyttyy nopeasti, kun musiikki soi. Luistelu on ilmaista, ja luistimia voi vuokrata.

Strömma-laivan jouluateriaristeilyt ovat suosittuja.

Perheen kanssa jouluristeilylle

Ruotsissa istutaan joulupöytään monta kertaa jo ennen aattoa. Jouluaterioille osallistutaan joko perheen tai työkavereiden kesken. Jokainen ravintola Grand Hôtelista Oopperan kellariin ylpeilee jouluruuillaan. Perinteiseen joulupöytään kuuluu erilaisia sillejä, graavattua lohta, lipeäkalaa ja kinkkua sekä lihapateeta, näkkileipää, lihapullia punajuurisalaatin kera ja janssoninkiusausta.

Ravintolat tarjoavat myös erikoisuuksia. Hermans-kasvisravintolan joulupöytä on virkistävä vaihtoehto. Kalan ystävät viihtyvät kehutun Stockholm Fiskin joulupöydän ääressä. Siinä on tarjolla muun muassa kokonaista hummeria ja erilaisia äyriäisiä. Ennakkovaraus on tarpeen joka paikassa.

Suosittua on myös osallistua noin kolme tuntia kestäville jouluruokaristeilyille Tukholman vesistöillä. Laivoja on useita, ja joillakin risteilyillä pysähdytään ruokailun lisäksi jaloittelemaan saareen. Jos haluaa ylellisen irtioton arjesta, voi varata jouluaterian jostain Tukholman seudun linnasta tai kartanosta. Niissä voi samalla yöpyä juhlavissa puitteissa.

Teksti: Kirsi Hemánus

Kuvat: Fotolia ja Magnus Rietz

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 12/2017.

Kommentoi »