Apu

Jokerit kahden viikon karanteeniin korona-altistuksen vuoksi – Miksi Jari Kurri vaikenee KHL:n ja Valko-Venäjän hankalasta suhteesta?

Jokerit kahden viikon karanteeniin korona-altistuksen vuoksi – Miksi Jari Kurri vaikenee KHL:n ja Valko-Venäjän hankalasta suhteesta?
Jokerien pääomistaja Jari Kurri on tilanteessa, jota hän ei hallitse. Valko-Venäjän kansannousu on nostanut esiin kysymykset seuran suhtautumisesta ihmisoikeuksiin ja demokratiaan. Venäläisrahoitteisessa KHL-seurassa Kurrin liikkumavara on hyvin rajallinen.
Julkaistu: 11.9.2020

Valko-Venäjän kansannousu presidentti Aljaksandr Lukashenkaa vastaan on nostanut tikunnokkaan Jokerien pelaamisen KHL:ssä ja seuran venäläiset rahoitus- ja käskysuhteet.

Kärjistyneessä tilanteessa seuran general manager ja nykyisin 60 prosenttia Jokerit Hockey Oy:stä omistava Jari Kurri on joutunut julkisesti vastaamaan kysymyksiin siitä, kuka Jokereissa päättää ja mitkä seuran arvot ovat.

Kurri on Suomen kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä pelaajia. Pelaajauransa jälkeen hän toimi vuosia maajoukkueen organisaatiossa. Jokerien general manager hänestä tuli vuonna 2013, jolloin seura oli siirtymässä SM-liigasta venäläisvetoiseen KHL:ään.

Samana vuonna Hjallis Harkimo myi Hartwall Arenan ja Jokerien vähemmistöomistajaksi tulivat venäläissuomalaiset oligarkit. Sittemmin Harkimo järjesteli venäläiset ja itsensä pois omistajaluettelosta, ja omistajaksi tuli yksin Kurri.

Kesäkuussa 2019 Jokereista osti 40 prosenttia Norilsk Nickel, jonka omistaa Venäjän rikkain mies Vladimir Potanin.

Venäläisten sarja, venäläisten säännöt

Jokerit on tehnyt KHL:ssä tappiota, ja se on katettu venäläisrahalla. Kurrilla on vähän liikkumatilaa ja valtaa siihen, miten seura toimii KHL:n alaisuudessa.

Nykymaailmassa asiat ovat myös sitä, miltä ne näyttävät. Kurrin vähäsanaisuus ja päävalmentaja Lauri Marjamäen Minskin tilannetta vähätelleet kommentit ovat voineet antaa suurelle yleisölle kuvan, ettei Jokereissa piitata ihmisoikeuksista ja demokratiasta.

Pohjimmiltaan Jokereiden asema on sama kuin koko KHL-ajan: venäläisten sarja, venäläisten säännöt. Tämä asetelma sinetöityi jo 7 vuotta sitten, kun Harkimo siirsi toiminnoillaan joukkueen pois SM-liigasta KHL:ään kaudeksi 2014-15.

Jari Kurri ei vastannut Avun haastattelupyyntöihin.

Joukkue karanteeniin, negatiiviset testitulokset

Jokerit ehti pelata vain kaksi runkosarjaottelua ennen kuin koko joukkue joutui kahden viikon karanteeniin.

Syynä on keskiviikon 9.9. kotivoitto Neftehimik Niznekamskista. Neftehimik lensi ottelun jälkeen Riikaan, ja siellä tehdyissä koronatesteissä sen pelaajistossa havaittiin neljä tartuntaa.

Jokerit tiedotti, että koko joukkue kävi altistumisen vuoksi koronavirustesteissä torstaina 10. syyskuuta.

Kaikki testitulokset olivat negatiivisia, mutta Jokerit noudattaa Suomen viranomaisohjeiden mukaista karanteenia. Tämän vuoksi Jokerien viisi seuraavaa KHL:n runkosarjaottelua siirtyy myöhempään ajankohtaan.

Kommentoi »