Apu

Johanna Korhonen: Turistina jonossa

Johanna Korhonen: Turistina jonossa
Suomeen mahtuu vielä tulijoita. Barcelonan ja Venetsian kaltaiset paikat ovat jo alkaneet rajoittaa matkailijoiden määriä.
Julkaistu: 7.8.2018

Viime vuonna noin 1,3 miljardia ihmistä maapallolla matkusti jonnekin turistina. YK:n turismijärjestön tilastojen mukaan matkailun vauhti kiihtyy vuosi vuodelta. Euroopassa nähtiin matkailijoita kuluvan vuoden alkupuoliskolla seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Minäkin näin. Kapusin kesäkuussa Ateenan Akropolis-kukkulalle samanaikaisesti muutaman tuhannen muun kanssa. Liukkaiksi kuluneilla kiviportailla piti pysyä tiiviin jonon tahdissa. Edessäni ähki lajitoverin hikinen selkä, niskaani puski takana tulijan helteinen läähätys. Ylhäällä koe­timme rajata valokuvia kohti taivasta niin, että paikalla olijoiden laumat eivät näkyisi liikaa.

Kroatia on in, ja siksi Dubrovnikin vanhan kaupungin kadulla oli kuljettava virran mukana siihen suuntaan ja sitä vauhtia, jota virta eteni. Facebookista näimme, että samoilla kaduilla samoihin aikoihin tungeksi useitakin sukulaisia ja tuttuja.

Kyläleipomon tuotanto oli loppuunmyyty jo aamupäivällä

Skotlantikin on in. Kaikki opaskirjat johdattavat matkailijat Edinburghin linnaan. Sinne päästäkseen on jonotettava ensin lippua ja sitten erikseen joka ainoaan paikkaan linnan sisällä. Kun jono viimein kuljetti minut kruununjalokivien luo, jaksoin ajatella lähinnä sitä, että kruunu oli varmaan, ja toivottavasti, jäljennös.

Skotlannin maaseudulla oli jylhät maisemat ja valtavasti tilaa – paitsi ravintoloissa ja parkkipaikoilla. Jos kymmenentuhannen ihmisen saaressa käy puoli miljoonaa turistia vuodessa, pöytävaraus olisi pitänyt tehdä viikkoja etukäteen. Kyläleipomon tuotanto oli loppuunmyyty jo puolessavälissä aamupäivää.

Tuttu luontovalokuvaaja valittaa, miten vaikea on saada Islannissa kuvatuksi tasankojen villihevosia niin, että kuvassa ei olisi yhtään ihmistä. Niitä samoja hevosia ovat yleensä kuvaamassa kymmenet tai sadat muutkin.

Turismin liikevaihto oli viime vuonna noin 1,22 triljoonaa dollaria

Ihmisten mukana liikkuu raha. Turismin liikevaihto oli viime vuonna noin 1,22 triljoonaa dollaria. Matkailu on tällä tavalla mitattuna maailman suurin toimiala.

Kaukoidän vaurastunut keskiluokka tulee nyt Eurooppaan. Kiinalaiset, japanilaiset ja eteläkorealaiset kantavat kasseissa rahaa Eurooppaan, koska täällä on niin historiallista ja somaa. Olen takavuosina seissyt molemmat lapseni sylissä pitkähkön tovin Sibelius-monumentin juurella, kun kaksi bussilastillista aasialaisia halusi kuviin suomalaisten alkuasukkaiden kanssa.

Suomeen mahtuu vielä tulijoita. Barcelonan ja Venetsian kaltaiset paikat ovat jo alkaneet rajoittaa matkailijoiden määriä. Niitä voi rajoittaa esimerkiksi kieltämällä laituripaikan risteilyalukselta.

Kun maailmantalous ja tavarantuotanto keskittyvät Aasiaan, Euroopalle jää globaalissa työnjaossa turistiteemapuiston rooli. Monin paikoin turistipuisto on jo organisoitu: kaikki kulkevat jonossa samat nähtävyydet, tallovat opaskirjoihin piirretyt reitit ja shoppailevat samat, asiaan kuuluvat roinat.

Viileät paikat nousevat arvoonsa

Suvun kesäpaikassa Kainuussa turistit ovat vielä niin harvinaisia, että jos semmoisen kylänrannassa näkee, asiasta voi suorastaan mainita muulle perhekunnalle. Mutta ilmastonmuutos suuntaa myös turistitulvia uusille alueille. Viileät paikat nousevat arvoonsa. Ja rahaakin olisi tulossa. Kunnan ensimmäinen rohkea markkinoi jo mökkiään AirBnB-­matkailijoille.

Kahdentoista vuoden kuluttua, vuonna 2030, turisteja on maailmassa vielä puoli miljardia nykyistä enemmän. Mihin he, tai me, kaikki mahtuisimme?

Kainuulaisessa kylänrannassa mietin, kuinkahan monta tulijaa paikka kestää. Ehkä kymmenen per päivä? Kaksikymmentä? Sata?

Tätä lienee syytä miettiä jo ennalta.

2 kommenttia