
Helsingin piispan Teemu Laajasalon talousepäselvyydet siirtyivät eteenpäin, kun Helsingin seurakuntayhtymä kertoi teettävänsä selvityksen rahankäytöstä ja tarkastusprosesseista ulkopuolisella toimijalla.
Yhtymänjohtaja Juha Rintamäen mukaan ”myös julkisuudessa esillä olleet väärinkäytösepäilyt” tutkitaan. Demokraatti-lehden tietojen mukaan Laajasalon rahankäytöstä on tehty myös tutkintapyyntö Helsingin poliisille.
Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhonen ehti aiemmin vaatia Laajasalolta vastausta 40 kysymykseen tämän taloudenpidosta. Kysymyksistä puolet koskee Laajasalon yritystoimintaansa ja seuraavat 20 Helsingin seurakuntayhtymän myöntämän luottokortin käyttöä ja muita laskuja. Jälkimmäisistä julkisuudessa on ollut kalliita hotellihuoneita, juomatilauksia, festivaalilippuja ja muita perusteettomiksi katsottuja matka- ja edustuskuluja.
- Eniten esillä ovat olleet epäilyt Teemu Laajasalon ohjeistuksen vastaisesta luottokortti- ja matkalaskukäytännöistä. Sadoista euroista joihinkin tuhansiin vaihtelevat summat ovat tietenkin olemattomia verrattuna seurakunnan budjettiin, mutta kyse on toimintatavoista, Johanna Korhonen kertaa.
Laajasalo on myöntänyt, että luottokortin käytössä on ollut virheitä. Merkittävä määrä luottokorttikuiteista puuttuu, ja muutkin selitteet ovat olleet puutteellisia.
Johanna Korhonen korostaa, että korttilaskuja huomattavasti merkittävämpi asia on Laajasalon yritystoiminta – tai pikemmin se, ettei hän missään vaiheessa kertonut siitä.
- Piispa on julkisessa virassa, joka rahoitetaan kirkollisverovaroin. Silloin on täysin normaalia, että yritystoiminta ja muut sidonnaisuudet kerrotaan avoimesti.
- Kolmas ulottuvuus ei ole juridinen, vaan eettinen: onko sopivaa, että henkilö laskuttaa kirkkoa yrityksensä kautta ja nostaa samaan aikaan kuukausipalkkaa kirkosta? Se ei ole sallittua muillekaan.
Korhonen painottaa, että hän ei edusta asiassa itseään, vaan toimii hiippakuntavaltuuston puheenjohtajaksi äänestetyn luottamushenkilön valtuuksilla.
Aiheesta on tullut runsaasti palautetta – sekä puolesta että vastaan.
- Aluksi tuli paljon suoranaista vihapalautetta. Lähettäjät voi jakaa kahteen ryhmään: niihin, joiden mielestä piispa ei voi tehdä mitään väärää ja niihin, joiden mukaan väärinkäytökset olisi pitänyt painaa villaisella. Tavallaan on vielä kolmaskin ryhmä, joka myöntää, että asiassa on ongelmia – mutta toivoo siksi niistä puhumisen lopettamista. Mielestäni se kertoo, että kirkossa on yhä kommunikaatio-ongelmia etenkin vaikeiden asioiden suhteen, hän muotoilee.
Johanna Korhosen mukaan palautevirta on kuitenkin viime vuorokauden aikana kääntynyt positiivisen puolelle, kun asiasta on tullut enemmän tietoa julkisuuteen.
- Niin sanotuilta tavallisilta seurakuntalaisilta on tullut viestiä, että asiat on hyvä selvittää. Kukaan ei ole vaatimassa kenenkään eroa tai muuta dramaattista, mutta tällaisenaan jatkuessaan tilanne on turhan kummallinen ja epämiellyttävä.
Johanna Korhonen aloittaa Avun kolumnistina ensi kuussa.