Apu

Johanna Korhonen: Ovatko äänestäjät vastuuttomia kaikkivaltiaita?

Johanna Korhonen: Ovatko äänestäjät vastuuttomia kaikkivaltiaita?
Hallituksen kaikista toimista syytetään pelkkää hallitusta, ei koskaan niitä ihmisiä, jotka äänillään ovat hallituksen valinneet.
Julkaistu: 10.4.2018

Ensi syksynä on tai ei ole maakuntavaalit. Vuoden päästä keväällä on joka tapauksessa eduskunta- ja europarlamenttivaalit. Huoltoyhtiöt ja sirkeimmät omakotiasukkaat vetävät silloin liput salkoihin. Aamu-tv:n juontajat selostavat ”demokratian juhlapäivästä”, jolloin äänestäjä on kaikkivaltias.

Demokratiassa kuuluu asiaan kritikoida valituiksi tulleita, mutta ei koskaan näitä kaikkivaltiaita. Syytä kyllä olisi.

Äänestäjän väitetään olevan aina oikeassa, mutta onko se totta? Harvassa on niitä asioihin perehtyneitä, välittäviä, tietäviä ja osaavia kansalaisia, jotka esimerkiksi nyt osaavat omin sanoin selittää, mitä sote-uudistus tarkoittaa. Kuka meistä tietää, onko se valitsemiemme poliitikkojen hoivissa menossa oikeaan suuntaan?

Jos megatavuista puhutaan, tiedosta ei ole ollut pulaa. Sisällössä vain on toivomisen varaa. Kilometreittäin juttuja on julkaistu aiheista sote-uudistus etenee/ei etene, sote-uudistuksesta leimahti taas uusi kiista, tämä tai tuo jyrisee ja joku toinen märisee, sote-uudistus on välttämätön/katastrofi/välttämätön katastrofi. Sote nytkähtelee suuntaan tai toiseen.

Poliittinen journalismi on puhetta puheesta.

Politiikan journalismi ei kuitenkaan suurimmaksi osaksi käsittele politiikkaa, eli niitä kuuluisia ”yhteisiä asioita”, vaan se käsittelee asioista tuotettua puhetta. Poliittinen journalismi on puhetta puheesta.

Puheesta on helpompaa tehdä juttuja kuin itse asioista. Asiat ovat yleensä vaikeita, tylsiä tai monimutkaisia. On kamalan rasittavaa ryhtyä selvittämään, miten valinnanvapaus käytännössä toteutuisi Paltamossa tai Toholammilla ja mistä niitä säästöjä olisi määrä syntyä. Mitä aikuisten oikeesti tarkoittaa se, että kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut kilpailevat samoista asiakkaista terveysfirman kanssa?

Kaikkivaltiaista äänestäjistä poliittista pulinaa vaivautuu tosissaan seuraamaan hyvin pieni osa. Keskimäärin kansalaiset ovat aika laiskoja kiinnostumaan, perehtymään ja olemaan perustellusti jotain mieltä. Ei jaksa, ei ehdi, ja mitä se mulle kuuluu. Nykyään voi sitä paitsi halutessaan laukoa kaikenlaisia mielipiteitä eri foorumeilla täysin riippumatta siitä, tietääkö puheena olevasta asiasta mitään.

Tiedätkö, mitkä puolueet ovat hallituksessa?

Aina kun on vaalit, telkkarin vaalistudioon kutsutaan vaaliasiantuntija. Otsa rypyssä hän analysoi, miten hallituksen tämän tai tuon kärkihankkeen eteneminen tai kaatuminen on vaikuttanut prosenttien siirtymiseen puolueelta toiselle. Höpsistä, tämäntapaiset asiat eivät ole vaikuttaneet yhtään mihinkään. Iso osa äänestäjistä ei osaa nytkään sanoa edes, mitkä puolueet ovat tätä nykyä hallituksessa.

Vaaleissa väki äänestää kertoakseen itselleen, millaisia ihmisiä he itse ovat. Tätä voi ilmentää valitsemalla tarkoitukseen sopivan ehdokkaan. Olen kova jätkä, äänestän tuota ydinvoimajamppaa. Olen sivistynyt kulttuuritäti, äänestän toista kulttuuritätiä. Olen edistyksellinen radikaali, äänestän omaperäistä ituhippiä. Olen Ku Klux Klanin kannattaja, äänestän Suomen lippuun kääriytynyttä suunsoittajaa. Tai sitten en äänestä ketään.

Mitä mietit, kun äänestät?

Vaalien välillä media antaa kansalaisille täyden vastuuvapauden valinnoistaan. Kulloisenkin hallituksen kaikista toimista syytetään pelkkää hallitusta, ei koskaan niitä ihmisiä, jotka äänillään ovat hallituksen valinneet. Ikinä, milloinkaan en ole lukenut lehtijuttua, jossa päättäjien henkilögalleriaan tai toimintaan tyytymättömiä ihmisiä olisi haastateltu heidän omasta vastuustaan asiassa. ”Mietitkö tätä ennen kuin äänestit” ja ”mitä aiot hallituksen työnantajana nyt tehdä” olisivat aivan päteviä kysymyksiä.

Nykyinen demokratia on spektaakkeli, jossa näyttämölle päässeet julkisuutta saadakseen tuottavat hiki päässä viihdettä samaan aikaan, kun katsomossa olevat pääsevät aivan liian helpolla. Kaikkivaltiailla on parannuksen teon paikka.

2 kommenttia