Apu

Jere Karalahti: ”Minulla olisi 10 miljoonaa enemmän rahaa jos olisin lunastanut NHL-urani, mutta monet seikkailut olisivat jääneet kokematta”

Jere Karalahti: ”Minulla olisi 10 miljoonaa enemmän rahaa jos olisin lunastanut NHL-urani, mutta monet seikkailut olisivat jääneet kokematta”
Jere Karalahti kertoo uudessa dokumentissa avoimesti elämästään. Uutta ovat ennennäkemättömät kotivideot ex-kiekkoilijan huuruisilta vuosilta. – Olen kasvanut ihmisenä ihan äärettömästi ja joutunut tekemään työtä oman mieleni ja riippuvuuksien kanssa, hän kertoo.
Julkaistu: 20.5.2021

Ex-jääkiekkoilija Jere Karalahti julkaisi ensin elämäkerran, nyt ensi-iltaa odottaa miehestä kertova dokumentti.

– Elokuvan suhteen oli sama toive kuin kirjassa, että se olisi mahdollisimman aito ja rehellinen. Mitään ei tarvitse säästellä, vaan asiat kerrotaan miten ne ovat menneet, Karalahti kertoi elokuvansa pressitilaisuudessa.

Karalahti ei osannut kuvitellakaan nuorempana, että jonain päivänä hänestä tehtäisiin elokuva.

– Aika harvassa ovat urheilijat, joista on tehty Suomessa dokumenttielokuvia – ja ne joista on tehty, ovat erilaisia elokuvia. Karalahti on brutaalin rehellinen.

"Olin yhdeksän vuotta juomatta ja joillekin se sopii. Joillekin se on jopa ainoa vaihtoehto, mutta täysraittius ei ole minua varten. Ja välillä pitää pitää hauskaa, se kuuluu elämään."

Päihteidenkäytön nurja puoli

Isänsä elokuvassa haastateltu Ronja Karalahti kertoo, että hänelle jäi outo fiilis ensimmäisen katselukerran jälkeen.

– Mutta olemme puhuneet iskän kanssa kaikki läpi.

Karalahti toivoi, että dokumentti voisi antaa jollekin ihmiselle apua tai tukea.

– Tässä näytetään päihteidenkäytön nurjaa puolta, mutta haluan sanoa, että en ole ikinä ollut kännissä Ronjan edessä. Jouduin koomaan, kun Ronja oli 8-vuotias enkä juonut mitään yhdeksään vuoteen.

Karalahtea on myös pyydetty auttamaan muita päihdeongelmaisia.

– Mutta yhteiskunnalla on omat sääntönsä. En voi auttaa jos minulle kerrotaan, miten minun pitäisi auttaa. Haluaisin vapaat kädet, sitten voisinkin olla avuksi. Koko Suomen päihdelait laahaavat perässä jos katsotaan muuta maailmaa. Jos halutaan muutosta, tarvitaan iso muutos.

– Jouduin koomaan, kun Ronja oli 8-vuotias enkä juonut mitään yhdeksään vuoteen, Jere Karalahti kertoo.

Peliuran jälkeen koti-isäksi

Nykyään Karalahti keskittyy perheeseensä ja vaativaan crossfit-lajiin. Kotona odottavat 5-vuotias Jax ja heinäkuussa kolme vuotta täyttävä Alexia.

– Kun lopetin peliurani, en jäänyt tyhjän päälle vaan pääsin koti-isäksi. Olen tottunut treenaamaan kovaa ja jos olen pitkään tekemättä mitään, pinnani alkaa kiristyä. Thaiboxing ja crossfit ovat molemmat äärimmäisen haastavia lajeja.

Toisinaan hän myös ottaa muutaman drinkin.

– Olin yhdeksän vuotta juomatta ja joillekin se sopii. Joillekin se on jopa ainoa vaihtoehto, mutta täysraittius ei ole minua varten. Ja välillä pitää pitää hauskaa, se kuuluu elämään. Aikaisemmin minun oli vaikea lopettaa se hauskuus, mutta nykyään minun ei enää tee seuraavana päivänä mieli jatkaa. Se johtuu siitä, että olen kasvanut ihmisenä ihan äärettömästi ja joutunut tekemään työtä oman mieleni ja riippuvuuksien kanssa.

"Ei kukaan pärjää yksin. Kaikki tarvitsevat vähän jeesiä. Ja nyt minä voin auttaa monia, olen saanut paljon palautetta miten olen avannut ihmisten silmiä."

Karalahti on jutellut avoimesti läheistensä kanssa, vaikka aikaisemmin hän halusi selvittää omat sotkunsa itse.

– Sen olen huomannut, että ei kukaan pärjää yksin. Kaikki tarvitsevat vähän jeesiä. Ja nyt minä voin auttaa monia, olen saanut paljon palautetta miten olen avannut ihmisten silmiä.

– Jos olisin lunastanut NHL-urani, minulla olisi 10 miljoonaa enemmän rahaa, mutta moni maa ja monet seikkailut olisivat jäänyt kokematta. Eikä tätä leffaakaan olisi tehty.

Päivitetty 20.5. – Ilmestynyt 13.5.2021

1 kommentti