Apu

Järjestöt uskovat turkistarhauksen kieltoon – ”Voi olla, että Suomi on Euroopassa viimeinen”

Järjestöt uskovat turkistarhauksen kieltoon – ”Voi olla, että Suomi on Euroopassa viimeinen”
Suomen eläinsuojelulakia uudistetaan parhaillaan, ja esitys eläinten hyvinvointilaiksi annetaan eduskunnalle syksyllä 2018.
Julkaistu: 4.9.2018

Turkisalan edunvalvojana työskentelevä Leena Harkimo puhuu työstään torstaina 30.8. ilmestyneessä Apu-lehdessä. Ex-kansanedustaja muun muassa avaa turkisalan nykytilaa ja kertoo työnsä varjopuolista. Turkiselinkeinon hän uskoo Suomessa säilyvän.

– En usko, että Suomessa tullaan kieltämään turkiselinkeinoa. Hirvittävän suuri määrä maailman vaatteista menee roskiin, niitä jopa poltetaan. Turkiksella on mahdollisuus olla koko elämän kestävä käsityönä tehty vaate, jota voi uudistaa, lainata tai kierrättää, Harkimo toteaa jutussa: Lobbari Leena Harkimo: ”En usko, että turkistarhaus kielletään”

Eläinten oikeuksia edistävä Animalia-järjestö ja Suomen Eläinsuojeluyhdistys (SEY) olivat mukana vuonna 2013 Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteessa, jossa kerättiin nimiä turkistarhauksen lakkauttamiseksi Suomessa. Aloite eteni eduskuntaan, mutta ei johtanut tarhauksen lakkauttamiseen.

Suomessa seuraava mahdollisuus vaikuttaa turkistarhaukseen on syksyllä eduskuntaan menevä eläinsuojelulain uudistus, ja järjestöt keräävätkin nimiä Eläinlaki-vetoomukseen. Vetoomus luovutetaan eduskunnalle ennen lain käsittelyyn tuloa, ja sen on Animalian mukaan allekirjoittanut yli 100 000 suomalaista.

– Lain valmistuessa myös asetus turkiseläinten suojelusta avataan, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä.

Moni Euroopan maa on kieltänyt turkistarhauksen tai rajoittaa sitä. Animalia ylläpitää netissä listaa tarhauskielloista.

– On selvää, että turkistarhaus tullaan ennemmin tai myöhemmin kieltämään myös Suomessa eettisistä ja eläinten hyvinvointisyistä, arvioi SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli.

– Voi olla, että Suomi on tässä asiassa Euroopassa viimeinen, hän kuitenkin lisää.

Elinkaarianalyysi paljastaa päästöt

Harkimo nostaa Avun haastattelussa esille turkiksen pitkäikäisyyden. SEYn Pulli teilaa turkisten ekologisuuden.

– Turkis on, sen pitkä elinkaari huomioiden, esimerkiksi ilmaston kannalta saastuttavampi kuin keinomateriaalit. Tämä selviää alan itsensä teettämästä elinkaarianalyysistä, hän toteaa.

Pulli viittaa MTT:n Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitolle ja Turkistuottajille tekemään selvitykseen: Suomessa tuotetun minkin- ja ketunnahan elinkaariarviointi (pdf).

Animalian Kivelä muistuttaa turkisten mainostamiseen liittyvistä linjauksista.

– Turkisten epäekologisuudesta kertoo se, että kuluttaja-asiamies kielsi turkisten mainostamisen ekologisena vaihtoehtona jo vuonna 1993. Vuonna 2012 samanlainen päätös tehtiin Briteissä, kun Advertising Standards Authority (ASA) linjasi aiheesta.

Kommentoi »