Tuulilasi

Jari-Matti Latvala paljastaa Neste Rallin ratkaisunpaikat – ”Isoimmat erot tulevat lauantaina”


Kolminkertainen Suomen MM-rallin voittaja Jari-Matti Latvala ennakoi tulevasta, 27.-30. heinäkuuta ajettavasta Neste Rallista tiukkaa kilpailua, mutta tähtää jo neljänteen voittoonsa MM-sarjan kotirallissaan. Toyota-kuljettajalla on tältä kaudelta jo yksi voitto Ruotsin MM-rallista helmikuulta.
Teksti Niko Rinta
Kuvat Toyota Gazoo Racing

Suomen MM-rallin, Neste rallin, virallinen katsojaopas on ilmestynyt. Löydät Tuulilasin numerosta 9/2017 tuhdin infopaketin erikoiskoetietoineen ja kuljettajaesittelyineen. Mukana on myös erillinen reittikartta. LUE DIGILEHTI NYT HETI!

Jari-Matti Latvala, minkä arvosanan antaisit itsellesi tässä vaiheessa kautta?

8,5. Olen ajanut tasaisesti ja vauhtia on ollut, mutta esimerkiksi Korsikalla ajoin huonosti alussa ja Argentiinassa hyydyin, joten niissä oli vähän notkahduksia. Toisaalta taas kauden kaksi ensimmäistä kilpailua Montessa ja Ruotsissa oli täyden kympin suorituksia.

Kuinka paljon olet käynyt tallipäällikkö Tommi Mäkisen kanssa läpi itse ajamista?

Tommi on sanonut, että keskity autoon ja keskity ajamiseen. Säätöjä tai mitään muuta ei tarvitse miettiä. Tommi on mentoroinut minua nimenomaan ajamiseen ja antanut myös vapaat kädet, eikä mitään niin sanotusti isoja linjauksia, joiden mukaan pitäisi toimia. Meillä on molemminpuolinen luottamus tekemiseen, mikä on todella tärkeää.

Mikä on ollut kauden hienoin hetki tähän mennessä?

Ruotsin MM-rallin voitto ehdottomasti. Se oli niin hieno hetki ja voittoa ei kukaan odottanut ehkä edes vielä koko tältä kaudelta, ja sitten se tuli heti jo toisessa kilpailussa.

Missä ovat tänä vuonna Neste Rallin ratkaisunpaikat ja ketkä ovat kovimmat kilpakumppanit?

Isoimmat erot tulevat lauantaina, kun ajetaan Päijälä ja Ouninpohja. Perjantainakin on toki monta pätkää, mutta silloin mennään todennäköisesti pienemmillä eroilla. Jos kesä pysyy tällaisena, niin aura-auton rooli ei ole silloin niin paha. Thierry Neuville tuntee varmaan painetta, että hänen täytyy nyt mennä ja Ott Tänak on ajanut todella hyvin. Esapekka ja Juho menevät myös varmasti kovaa. Voittajaehdokkaita on nyt paljon ja kärkisijoista tulee kova kamppailu.

Timo Jouhki (manageri) on kehunut testaustaitojasi, mikä testaamisessa on tärkeintä?

Kaikista tärkeintä on tehdä oikeita johtopäätöksiä ja taito kuvailla oikein insinööreille, miten auto käyttäytyy. Jos auton toimintaa ei pysty kuvailemaan, niin vaarana voi olla, että säädöissä lähdetään menemään väärään suuntaan. Yleensä olen insinöörien kanssa samoilla linjoilla säädöistä, mutta joskus voi olla eri näkemyksiä. Useimmissa tapauksissa data ja kuljettajan tunne autosta kulkevat yhdessä.

Millä tunnelmilla starttaat MM-sarjan kotiralliisi, Neste Ralliin?

Fiilis on hyvä ja on siinä ehkä sellaista tietynlaista painetta, kun kotikisa on edessä. Se on kuitenkin positiivinen asia ja on hienoa päästä ajamaan taas kotiyleisön eteen. Motivaatio kilpailuun on todella korkea.

WRC-autoilla Neste Rallissa ajaa nyt peräti neljä suomalaista, tuleeko teillä kova jäsentenvälinen kilpailu?

On erittäin hienoa, että suomalaisia on näin monta mukana WRC-kalustolla. Minulla on kokemusta MM-sarjasta eniten, joten tallikaverit Juho ja Esapekka varmaan ainakin vähän seurailevat, että mitä minä teen. Mutta varmasti heillä on halua päihittää minut ja sisäinen kilpailu on pelkästään positiivinen asia, sillä se laittaa antamaan itsestään kaikki peliin.

Soiko Maamme-laulu rallisunnuntaina Paviljongilla?

Nyt kun alla on suomalainen tiimi, suomalainen auto ja töitä on tehty kovasti, niin ei Neste Ralliin kannata lähteä varmistelemaan mitään muita sijoja. Siitä lähdetään, että voitosta ajetaan.

LUE DIGILEHTI NYT HETI! 

Julkaistu: 17.7.2017