Apu

Jari Komulainen tarjoutui välittäjäksi Huoltovarmuuskeskuksen maskikauppaan Kiinasta – Valtio kieltäytyi ja valitsi Tiina Jylhän

Jari Komulainen tarjoutui välittäjäksi Huoltovarmuuskeskuksen maskikauppaan Kiinasta – Valtio kieltäytyi ja valitsi Tiina Jylhän
Kiinassa yli 25 vuotta vientikauppaa tehnyt liikemies Jari Komulainen tarjoutui tilaamaan Huoltovarmuuskeskukselle kasvosuojaimia luotettavalta tehtaalta, mutta Suomen valtio ei ollut kiinnostunut. Sen sijaan maskit tilattiin kohukaunotar Tiina Jylhältä.
Julkaistu: 9.4.2020
Suomeen lennätettiin tiistaina Kiinasta lentokoneellinen kasvosuojaimia, kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 kasvosuojaimia.
Keskiviikkona viranomaiset ilmoittivat, ettei tarvikkeita voi tutkimusten mukaan käyttää Suomessa sairaalakäytössä, sillä ne eivät ole eurooppalaisten standardien mukaisia. Suojaimia voidaan kuitenkin käyttää hoivayksiköissä ja sairaanhoidon kotipalveluissa.
Suomen valtion omistama Huoltovarmuuskeskus tilasi tarvikkeet kohujulkkis Tiina Jylhän virolaiselta The Look Medical Care OÜ:lta, Suomen Kuvalehti paljasti keskiviikkona. Jylhä väittää joutuneensa hankkeessa konsulttina toimineen toisen yrittäjän, pikavippiyhtiötä pyörittäneen, ulosottovelkaisen yrittäjä Onni Sarmasteen kavaltamaksi.
Jylhän asianajaja Kari Uotin mukaan Sarmaste erehdytti Huoltovarmuuskeskusta ilmoittamalla sille väärän belgialaisen tilinumeron, jonne miljoonien eurojen ennakkomaksu maksettiin.
Sarmaste puolestaan väitti Suomen Kuvalehdelle, että Jylhä ja hänen aviomiehensä Tapani Valkonen yrittivät laskuttaa Huoltovarmuuskeskukselta aiheettomasti viittä miljoonaa euroa, ja ovat nyt palkanneet moottoripyöräjengin Helvetin enkelit perimään häneltä puuttuvia miljoonia.

”Suomen suurlähetystöä ei kiinnostanut”

Maahantuontiyrityksen omistava liikemies, presidentti Mauno Koiviston entinen vävy Jari Komulainen on tehnyt maahantuontia Kiinasta jo vuodesta 1984. Hän sanoo tarjoutuneensa Huoltovarmuuskeskukselle Kiinasta ostettavien kasvomaskien välittäjäksi.
– Minulla on yhteydet vuonna 1957 perustettuun kiinalaistehtaaseen, joka kuuluu Kiinan 500 suurimman yrityksen joukkoon. Yrityksessä on 30 000 työntekijää, ja se valmistaa miljoona maskia päivässä muun muassa kiinalaisille sairaaloille.
– Suomen suurlähetystö Pekingissä ei ollut kiinnostunut, joten tarjouduin lähettämään autonkuljettajan Suomen lähetystön edustajalle Shanghaihin, mutta heitäkään ei kiinnostanut, Jari Komulainen kertoo Avulle.

”CE-todistuksella voi pyyhkiä takapuolensa”

25 vuoden Kiinan-liiketoiminnan kokemuksella Komulainen sanoo, että Kiinan liiketoimintaympäristö poikkeaa suuresti länsimaisesta. Mutta Kiinassa pitkään toimineet vientiyritykset ovat toimintatapaan tottuneet ja tekevät taustatutkimuksensa huolellisesti.
– Kun on tämän kokoisesta kaupasta kysymys, oman kiinaa puhuvan luottoihmisen pitää mennä tehtaalle käymään. Pitää katsoa varastosta, minne tehdas tavaraa oikein lähettää, kuunnella kiinankielisiä työntekijöitä ja oman tilauksen kohdalla varmistaa, että tehtaan lähettämöstä lähtee kontteihin oikea tavara, Komulainen selventää.
Kiinalaisilla CE-todistuksilla, joiden pitäisi vahvistaa tuotteen täyttävän Euroopan unionin laatuvaatimukset, voi Komulaisen mukaan ”pyyhkiä takapuolensa”.
– Kiinassa on useita CE-sertifikaatteja myöntäviä instansseja, vähän kuten meidän Teknologian Tutkimuskeskus VTT, mutta useat niistä tekevät väärennettyjä sertifikaatteja.
Suomeen tulleet kohumaskit ovat Komulaisen mukaan niin sanottuja jokamiehen maskeja, jotka eivät ole steriilejä; niitä voi käyttää vaikkapa kouluissa tai kauppareissulla. Luvan steriilien maskien ulkomaanviennistä antaa Kiinan valtio.

”Surkuhupaisaa”

Komulainen vahvistaa huhut, joiden mukaan Kiinasssa kysyntä ylittää nyt tarjonnan maailmalla riehuvan koronaviruksen takia.
– Kiinaan on syntynyt kolmen viikon aikana 10 000 uutta maskivalmistajaa, samat tehtaat tekivät ennen pipoja ja hansikkaita. Tilanne on villi, tavaraa lähtee satoja lentokoneellisia joka päivä.
Huoltovarmuuskeskuksen sekoilusta Komulainen toteaa, että Suomessa ei selvästikään ole ymmärretty, mitä maskeja Kiinasta on ostettu.
– Kyllähän me kaikki nämä ihmiset tunnetaan, eihän kukaan lähde lähettämään Onni-veijarille rahaa, tämä on aivan surkuhupaisaa.
5 kommenttia