Tuulilasi

Japanissa voi reputtaa inssin, koska on väärät kengät jalassa


Maalaisjärjellä ajateltuna ajokortin saamisen tulisi olla kiinni ajotaidoista, mutta esimerkiksi Japanissa ajajan vaatetuskin on osa ajokoesuoritusta.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Timo Maijala

Asiasta kirjoitetaan talouslehti Wall Street Journalin Japan Realtime -blogissa.

Kirjoituksessaan WSJ:n amerikkalaistoimittaja kertoo yksityiskohtaisesti japanilaisen ajokortin hankkimisprosessista ja byrokratian koukeroista.

Ajo-oikeuden saamista varten piti ajotuntien lisäksi muun muassa juosta kahden kuukauden aikana seitsemässä eri sijainnissa olevassa valtion virastossa. Ohjelmaan kuului esimerkiksi käännöksen hankkiminen amerikkalaisesta ajokortista, maassa asumisen todistavan paperin hankkiminen ja puolen päivän pituiset teoriakokeet.

Viimeisenä oli vuorossa ajokoe, jonka amerikkalaisista Japanissa läpäisee ensimmäisellä kerralla vain 35 prosenttia.

Itse koeajotilanne poikkeaa vaikkapa meillä Suomessa järjestettävästä inssistä rajusti. Paikalla on parikymmentä osallistujaa, jotka jokainen vuorollaan ajavat testireitin muiden tarkkaillessa suoritusta. Lopuksi suoritusta valvonut poliisi antaa kokelaalle vaaleanpunaisen paperin läpäisemisen merkiksi tai valkoisen paperin hylkäyksen käydessä.

Tämä kaikki siis tapahtuu ryhmän edessä. Monelle pelottavinta lienee se, että reputus voi käydä varsin erikoisistakin syistä. Auto tulee esimerkiksi muistaa kiertää ja tarkistaa ennen ajosuorituksen aloittamista ja hylyn voi saada heti kättelyssä, jos vaatetus ei ole tarpeeksi käytännöllinen. Näin kävi eräälle amerikkalaistoimittajan kanssa samassa ryhmässä olleelle naiselle, jonka korkeakorkoiset kengät olivat poliisin mielestä sopimattomat ajamiseen.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 4.8.2014