Tuulilasi

Japanilaiset autonvalmistajat: Robottiautojen suurimpana uhkana tavalliset ihmiset


Japanissa autonvalmistajilla on suuri työ vakuuttaa kuljettajille, että ratista käsien irrottaminen on täysin turvallista. Suurin riski autonomiselle ajamiselle ovat muut ihmiset liikenteessä.
Teksti Max Lange
Kuvat Kuvakaappaus / Youtube

Honda, Toyota ja Nissan ovat kaikki kolme luvanneet laittaa autonomisesti ajavia autoja liikenteeseen vuoteen 2020 mennessä. Jokainen näistä lupaa autonomisen ajamisen tapahtuvan tuolloin jo moottoriteillä, mutta Nissan lupailee jopa kaupunkiajoon kykenevää järjestelmää.

Robottiautojen ja autonomisen ajamisen taustalla on tietenkin liikenneturvallisuus. Japan Timesin mukaan autonomisen ajamisen ympärillä liikkuva markkina voi vuonna 2035 olla jopa noin 500 miljardin euron arvoinen.

Robottiautoilla pyritään estämään ihmisen tekemät virheet liikenteessä, jotka Nissanin pääjohtajan, Carlos Ghosnin mukaan ovat syynä jopa 90 prosentille liikenneonnettomuuksista.

Nissanin mukaan on erittäin tärkeää selittää asiakkaalle, kuinka laite toimii. Nissan käyttää paljon aikaa ja rahaa robottiautojen ajokäyttäytymisen tutkimiseen. He haluavat, että robottiautot matkivat tavallisen ihmisen ajotapaa poistamalla esimerkiksi oudot liikkeet.

Toyotan mukaan on myös tärkeää, että muut tienkäyttäjät tuntevat olonsa turvalliseksi robottiautojen seassa. He kokeilevat esimerkiksi erilaisia visuaalisia viestejä ja värejä sekä äänimerkkejä, joilla robottiauto viestii toiminnastaan muille tielläliikkujille.

Nissanin tutkija kertoo Japan Timesille, että visuaalinen kommunikointi tavallisten tielläliikkujien ja robottiautojen välillä voi olla vaikeaa. Ihmiset saattavat käyttää liikenteessä katsekontaktia tai käsimerkkejä kertoakseen liikkeistään. Robottiautot eivät osaa vielä tulkita niitä.

Muiden tielläliikkujien liikkeiden tulkitseminen on ihmisille luontaista, mutta koneelle vielä hyvin hankalaa. Tosin tulkinnoista saattaa syntyä myös suurimmat virhearvioinnit.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 17.11.2015