Image

Janne Saarikivi pureutuu sanan talous merkityksiin


Talous

”Tämä kevät tulee olemaan ratkaiseva Suomen talouden kannalta.” Alexander Stubb, Bloomberg 8.2.2016

Kuten useimmat asiat, joiden tiimoilla vakavasti kurtistetaan kulmia, on sana talous uudehko keksintö. Suomen murteista löytyy kyllä sana talous, mutta se on tarkoittanut talonpitoa tai kaikkea mitä talossa on. Taloudesta löytyy yhä talouspaperia ja taloudellisen hintainen muropaketti.

Vastaava tausta on oppisanalla ekonomia, joka on alkuaan oikonomia. Se on muodostettu kreikan taloa merkitsevästä sanasta oikos ja lakia tai periaatetta merkitsevästä sanasta nomos. Vasta 1600-luvulla ekonomia alkoi ranskan kielessä merkitä säästämistä ja 1800-luvun puolivälissä valtion raha-asioiden hoitoa.

Talous on siis oppi talosta ja sen hoidosta. Talonpitohan on pientä pintaremonttia ja sen sellaista. Ja jonkinlainen kiinteistönhoito on tietysti välttämätöntä. Mutta useimmat tuskin ajattelevat asuntoaan yhtä paljon kuin yhteiskuntamme isännöitsijät taloutta.

Talouden pitäisikin olla kuin talo, jossa eletään ja viihdytään mutta jota ei ihmeemmin ajatella. Hyvä talo ei kasva neljä prosenttia vuodessa, vaan tarjoaa suojaa vuodesta toiseen. Hyvää taloa ei myöskään aleta heti purkaa, kun sähkölaskuun ei ole varaa.

Nykyisin on tapana ajatella, että talous on hyvinvoinnin pohja. Oikeasti hyvinvoinnin pohja on kuitenkin talas. Siitä on johdettu sana talo, josta on johdettu sana talous. Talas merkitsee lavaa, kannatinhirttä tai nuottakatosta ja on lainattu samasta skandinaavisesta sanasta, joka tarkoittaa pohjaa ja perustaa ja josta myöhemmin lainattiin myös sana talli.

Terveisiä siis hallituksemme talonmiehille ja tallirengeille, pohjan pojille. janne saarikivi

Julkaistu: 9.5.2016