Apu

Jan Vapaavuori: "Suomessa suuret kaupungit tiivistävät yhteistyötään, se on hyvä asia jonka otamme kriisistä mukaamme"

Jan Vapaavuori: "Suomessa suuret kaupungit tiivistävät yhteistyötään, se on hyvä asia jonka otamme kriisistä mukaamme"
Helsingin pormestari ei usko kaupunkien vetovoiman heikkenevän.
Julkaistu: 22.4.2020

Koronakriisi on iskenyt ehkä pahimmin suuriin kaupunkeihin. Julkisuudessa on pohdittu, katkaiseeko uusi tilanne jopa pitkään jatkuneen kaupungistumisen.

Helsingin historian ensimmäinen pormestari, pääkaupungin erityisaseman ja urbaanin elämäntavan puolustajana profiloitunut Jan Vapaavuori (kok) ei siihen usko.

– Kaupungistuminen on globaali megatrendi. Se on historian valossa jatkunut taantumista, sodista, pandemioista ja muista katastrofeista huolimatta. Kahdessa paikassa asuminen tulee kyllä yleistymään, ja kriisi varmasti lisää etätyötä, Vapaavuori arvioi.

Koronakriisin ensimmäinen rajoitus purettiin viime viikolla, kun Uudenmaan sulun jatkolle ei löytynyt laillisia perusteita. Hallituspuolueista keskusta vastusti purkua.

– Ymmärrän maan eri osien huolen viruksen leviämisestä. On silti tärkeää, että varsinkin kriisin keskellä pitää varjella oikeusvaltioperiaatetta, Vapaavuori kommentoi.

Kriisin kestoa tai sen hintaa ei osaa vielä kukaan arvioida.

– On selvä, että Helsinkikin palautuu kriisistä aikanaan, mutta se kestää pitkään. Osa toiminnoista palautuu pian, osa hitaammin. Osa kuolee, osa muuttuu, ja tietysti syntyy myös uutta. 

Poikkeustila on myös lähentänyt kaupunkipäättäjiä toisiinsa.

– Vaihdoin viimeksi 17. huhtikuuta ajatuksia ja kokemuksia Tukholman pormestarin kanssa. Suomessa suuret kaupungit ovat jo nyt paljon tekemisissä toistensa kanssa ja hyötyvät toistensa kokemuksista. Ehkä tiivistyvä yhteistyö on yksi hyvä asia, jonka otamme kriisistä mukaamme.

Jan Vapaavuori

Kansanedustaja (kok) 2003–2015. Ollut myös ministerinä. Helsingin

pormestari vuodesta 2017. 55-vuotias, naimisissa.

Kommentoi »