Apu

Jalkapallon EM-kisat siirretään vuoteen 2021 – Huuhkajien kapteeni Lukas Hradecky: ”Jalkapallo on tärkeää, mutta nyt toissijaista” – Katso video!

Jalkapallon EM-kisat siirretään vuoteen 2021 – Huuhkajien kapteeni Lukas Hradecky: ”Jalkapallo on tärkeää, mutta nyt toissijaista” – Katso video!
Euroopan jalkapalloliitto Uefa siirsi eilen yksimielisellä päätöksellä miesten EM-kisoja koronaviruksen vuoksi vuodella eteenpäin (11.6.-11.7.2021). Huuhkajien kapteeni Lukas Hradecky ja päävalmentaja Markku Kanerva korostavat, että siirto oli ainoa oikea ratkaisu.
Julkaistu: 18.3.2020

Huuhkajien kapteenilla, Bayer Leverkusenin maalivahdilla Lukas Hradeckyllä on muiden ammattiurheilijoiden tavoin pakkoloma: Saksan pääsarja Bundesliiga on tauolla koronaepidemian vuoksi.

Hradecky osasi odottaa EM-kisojen siirtopäätöstä ja sitä, että kesään raivataan tilaa nyt pysähdyksissä oleville kansallisille sarjoille.

– Päätös oli järkevä eikä sille ollut oikein vaihtoehtoa. Jalkapallo on toissijaista sen rinnalla, että saadaan ihmiset terveeksi ja maailma tasapainoon, hän kommentoi.

Lukas Hradeckyn mukaan Uefan päätös kisojen siirrosta oli järkevä.

Apu tapasi Huuhkaja-vahdin Saksassa tammikuun lopussa, kun epidemia oli vasta hajanaisia pikku-uutisia Kiinan Wuhanista.

EM-huuma siirtyy siis vuodella, mutta asiaan löytyi Hradeckyltä tutusti myös humoristinen kulma:

– Ainakin ollaan vuoden pidempään arvokisajoukkue! Eikä siinä olisi ollut mitään järkeä, että olisi pelattu tyhjille katsomoille. Fanit ovat oleellinen osa tätä hommaa, ja heidän läsnäolonsa on pelaajillekin tärkeää.

”Pidetään huolta toisistamme”

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva oli keskiviikkona etäyhteydellä järjestetyssä Palloliiton mediatilaisuudessa totutun rauhallinen.

– Meidän piti pelata ensimmäiset harjoitusottelut (Puola ja Ranska) kuun vaihteessa, mutta katsotaan ja odotetaan. Parin viikon päästä ollaan viisaampia, pelataanko matsit myöhemmin vai perutaanko niistä joitain. Se on varmaa, että syksyn Kansojen Liigan pelit ovat nyt entistä tärkeämpiä.

Huuhkajien EM-kenraaleihin kuuluivat myös ottelut Ruotsia ja Viroa vastaan. Kanerva korosti, että kaikki sapluunat ja suunnitelmat on tehty, toteutus vain siirtyy.

– Toki vuodessa voi tapahtua paljon ja tämä ikävä tilanne antaa aikaa kehittää peliämme sekä näyttöpaikkoja uusille pelaajille. Runko on silti kasassa ja sen muodostavat ne pelaajat, jotka kisapaikan hankkivat.

– Haluan kiittää pelaajia siitä, miten hyvin he ovat suhtautuneet ja viestineet asiasta ulospäin. Futis on tärkeää, mutta vain osa elämää, ja nyt ollaan tärkeämpien asioiden äärellä. Faneille tsemppiä ja kärsivällisyyttä; ylläpidetään henkeä ja buumia, ja pidetään kaikki huolta itsestämme ja toisistamme, Kanerva päätti.

Kalenteria järjestellään, miten käy seurojen?

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande tiivisti mediatilaisuudessa yleiset tunnot: EM-kisojen siirto oli huonoista vaihtoehdoista paras.

12 kisakaupungilla on samat lohkot ja järjestelyt, ajankohta vain muuttuu. Siirrolla saatiin myös tilaa kalenteriin, jotta tauolla olevat kansalliset liigat ja eurooppalaiset seurajoukkuekilpailut pystytään pelaamaan loppuun.

– Tilanne on vakava, mutta onhan tämä huvittavaa, että kun Suomi sadan vuoden odotuksen jälkeen pääsee miesten arvokisoihin, ne siirretään. Pääasia silti, ettei peruta, Casagrande hymähti.

Uefa on massiivinen koneisto, joka alaisuudessa liikkuu valtavat määrät toimintoja – ja rahaa. Se on asettanut työryhmän, jonka tehtävä on yhdessä Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan edustajien kanssa sovitella kansainvälistä kalenteria kesäkuusta eteenpäin.

Koska naisten EM-karsinnat jouduttiin keskeyttämään, myös naisten EM-kisat siirtyvät vuodella.

Suomen maajoukkue Helmarit jatkaa paikan tavoittelua, kun se on jälleen mahdollista. Kaikki muukin maajoukkue- ja seuratoiminta on luonnollisesti pysähdyksissä.

Kotimaan pääsarja Veikkausliiga alkaa näillä näkymin kesäkuussa. Jo valmiiksi tiukoilla olevat ja enemmän tai vähemmän amatööripohjalta toimivat seurat joutuvat pahoihin vaikeuksiin, mikäli harjoitus- ja kilpatoiminta seisoo pidempään.

SPL on suhteellinen vauras lajiliitto, joka on onnistunut tehostamaan varainhankintaansa Ari Lahden puheenjohtaja-aikana.

Uefan EM-kisapaikasta maksama 9,25 miljoonan potti on näillä tiedoilla yhä tulossa. Osa siitä menee pelaajille bonuksena ja osa kisakuluihin, mutta liitolle jää silti arviolta viisi miljoonaa euroa.

Bayer Leverkusenin fanit piirittävät Lukas Hradeckya.

Marco Casagrande myönsi seurojen ongelmat, mutta korosti, että tilanne on ennennäkemätön ja neuvotteluja käydään monella taholla valtiovaltaa myöten.

– Pyrimme tukemaan seuroja ja sidosryhmiä kaikin tavoin, mutta Suomessa on yli tuhat seuraa; vaikka liiton kaikki rahat jaettaisiin, se ei riittäisi.

– Ainakin seuroille myönnetään maksuaikaa laskuille, kun tulojakaan ei ole. Palloliiton hallitus kokoontuu 30. maaliskuuta, ja silloin tehdään varmasti joitain linjauksia myös näistä asioista.

Video: Turku, olut ja Teemu Pukki

Kommentoi »