Tuulilasi

Jaguar I-PACE täyssähköauto luokkavoittoon taloudellisuusajossa

Jaguar I-PACE täyssähköauto luokkavoittoon taloudellisuusajossa
Taloudellisuusajokilpailijat Markku Lehisto ja Raimo Alm ajoivat Jaguarilla isojen sähköautojen luokkavoittoon AL Helsinki EcoRunissa lauantaina 27.4.2019. Kilpailu oli AL-Sport EcoRun Cupin ensimmäinen osakilpailu. Nelivetoisen Jaguar I-PACE:n kulutus oli 15,00 kWh/100 km.
Kuvat Jaguar

”Voitettuamme viime vuonna Jaguarin dieselillä Neste Pusula EcoRunin halusimme nyt kokeilla Jaguarin sähköautoa”, totesi Lehisto.

I-PACE osoittautui hyvistä tiloistaan ja yli kahden tonnin painostaan huolimatta ripeäksi kulkijaksi ja sähköautolle tyypillisesti voimaa oli runsaasti tarjolla heti liikkeelle lähdöstä alkaen.

Jaguarin kilpailutuloksen mukaista kulutusta vastaava laskennallinen toimintamatka yhdellä latauksella on jopa 600 km. Jos sähkön hintana käytetään esimerkiksi 15 c/kWh, kustannus on tällä kulutuksella 2,25 euroa sataa kilometriä kohden.

I-PACE mallin WLTP-standardin mukainen toimintamatka on 470 km ja sitä vastaava kulutus 22,0 kWh/100km. Kulutukseen ja toimintamatkaan vaikuttavat useat tekijät. Sähköautoille tyypillisesti ajo-olosuhteet, ajonopeus ja ulkolämpötila sekä autoon valittu varustelu, auton esilämmityksen ja ilmastoinnin käyttö, valitut asetukset sekä ajotapa vaikuttavat energian kulutukseen. Kilpailun reitti oli hieman yli 200 km vaihtelevilla Etelä-Suomen tietyypeillä ja päivän lämpötila vaihteli 6 ja 14 asteen välillä.

EcoRun eli taloudellisuusajo on autourheilua, jossa ajetaan annettu reitti jaksotettuna eripituisiin osuuksiin, joille annetaan omat ajoajat. Reitti ajetaan vakioautoilla liikennesääntöjä noudattaen.

Kilpailu oli lajin historiassa käänteentekevä. Ensimmäistä kertaa yli puolet kilpailuautoista olivat täyssähköautoja. Näiden lisäksi kilpailussa oli toki perinteisiä bensiini- ja dieselautoja sekä itselataavia ja Plug-in hybridiautoja. Autotyyppien moninaisuuden vuoksi yksittäisissä kilpailuissa ei enää lasketa yleiskilpailun voittajaa, koska eri käyttövoimien asettaminen samalle viivalle on käytännössä hyvin vaikeaa.

Julkaistu: 3.5.2019
1 kommentti