Apu

Tervetuloa perheeseen: Jäbät ja tunteet -podcast rohkaisee nuoria miehiä puhumaan tunteistaan

Tervetuloa perheeseen: Jäbät ja tunteet -podcast rohkaisee nuoria miehiä puhumaan tunteistaan
Helsinkiin syntyi nuorten miesten yhteisö, jossa jäbät luovat tunneväyliä ja laajentavat miehen kuvaa. Katse on ylhäällä. Aikomus on kasvattaa omasta podcastista Pohjoismaiden suurin tunnemedia.
Julkaistu: 9.7.2022

Nosh A Lodya, 32, kohdeltiin kuin kuningasta Bangladeshissa. Hän oli ammattijalkapalloilija, joka oli saapunut maahan pelaamaan hyvällä sopimuksella. Sen piti olla unelmien täyttymys, mutta äärimmäisen köyhyyden todistaminen herätti ristiriitaisia tunteita.

Kun sähkökatkos pimensi hotellihuoneen valot, Noshin keho alkoi täristä. Isän kuolema, pitkäaikaisen suhteen loppuminen sekä epävarmuus tulevaisuudesta valtasivat mielen. Nosh ymmärsi saaneensa paniikkikohtauksen.

Nosh A Lodyn unelma on, että jokainen jäbä haluaisi kuulua heidän yhteisöönsä.

– Pintaan nousi paljon tunteita, joita en ollut koskaan käsitellyt. Kyseenalaistin, onko fudisura se, mitä haluan elämältäni, ja syvällä sisimmässäni tiesin, että tulen lopettamaan jalkapallon, Nosh sanoo.

Jalkapallouran lopettaminen oli käännekohta Noshin elämässä. Päätös pakotti Noshin miettimään uudelleen, kuka hän oli ilman jalkapalloa, ja mikä on elämässä tärkeää. Jalkapallo oli ollut turva ja unelma lapsesta saakka, nyt kaikki oli muuttumassa.

Sanapari jäbät ja tunteet syntyi vuonna 2018

Vuosi 2018 oli etsikkoaikaa Noshin elämässä. Juhlia, itsensä hakemista ja paljon kysymyksiä. Erään baari-illan jälkeen Nosh päätyi jatkoille ystäviensä kanssa. Aamuviideltä keskustelu ajautui nuoriin miehiin ja tunteisiin. Noshin ystävät pohtivat, miten nuoret saataisiin avautumaan ja puhumaan tunteistaan.

– Jäbät ja tunteet. Sen sanaparin kuuleminen aiheutti mussa vahvan reaktion ja tiesin, että viiden vuoden päästä tää tulisi olemaan iso juttu.

Nosh huomasi keskustelun aikana, että hänen oli vaikeaa sanoittaa tunteitaan. Illan keskustelu jäi pyörimään mieleen. Nosh ymmärsi, että ymmärtääkseen itseään hänen olisi ymmärrettävä tunteitaan ja opittava puhumaan niistä.

Silloin Nosh alkoi ripotella ympärilleen sanaparia “jäbät ja tunteet”.

Miro Olsoni, 30, ja Nasim Selmani, 31, olivat ensimmäisten ystävien joukossa, joille Nosh jakoi ajatuksiaan jäbistä ja tunteista. Molemmat kokivat ajatukset tärkeiksi.

Masennus oli kuulunut Miron sekä Nasimin nuoruuteen. Molemmat olivat kärsineet puhumattomuudesta ja tunteesta, että ovat yksin. Ensimmäinen koronakevät pakotti heidät hiljentymään ja kohtaamaan syrjään painetut tunteet.

Itsereflektio ja itsensä äärelle hiljentyminen avasivat lukkoja. Tunteista avoimesti puhuminen nuorten miesten näkökulmasta tuntui yhteiskunnallisesti merkittävältä asialta molemmille.

Ystävät alkoivat pitää keskusteluiltoja pienellä porukalla. Tapaamisissa pidettiin kierroksia, joissa jokainen sai kertoa, miltä sillä hetkellä tuntui.

Yhteisössä ovat mukana myös Jonathan Guzmán Monet, Abdirahman A. Bile, Aarni Kapanen, Aapo Rainamo, Herdian Rusmana ja Kasper Stigzelius.

– Kaikki meistä olivat läpikäyneet jonkinlaista itsetutkiskelua, ja jokainen ymmärsi haavottuvaisuuden merkityksen. Muutamat näyttivät esimerkillään haavoittuvaisuutta, jollaista emme olleet kokeneet aiemmin jäbäporukassa. Myös itkeminen oli sallittua, Miro lisää.

Miro Olsonin mukaan olisi tärkeää kohdata itsensä ja antaa anteeksi.

Keskusteluissa nousi esiin, miten ystävykset olisivat kaivanneet nuorempana sellaisia paikkoja, joissa omista tunteista olisi ollut mahdollista puhua.

Ajatus itsensä avaamisesta tuntui pelottavalta: moni koki, että miehenä olemisen malli oli niin ahdas, ja nuoresta asti oli pitänyt kovettaa itsensä.

– Meidän nuoruudessamme oli ajatus, että jäbät eivät pelkää mitään. Tunnistan monta hetkeä nuorena, jossa pelkäsin, mutten voinut näyttää sitä. Monet jäbät käyttäytyvät vahingollisesti, kun yrittävät esittää rohkeata, vaikka pohjalla on epävarmuuden tunne, Nasim sanoo.

Nasim Selmani kannustaa isiä ja poikia sanomaan toisilleen ”rakastan sinua”.

– En ole voinut puhua, koska ajattelin, ettei kukaan muu koe näin, vaikka tosiasiassa kaikki meistä ovat kärsineet, ja moni meistä oli jopa masentunut. Meillä ei ollut mitään väylää, mistä olisi saanut apua silloin, kun sitä olisi tarvinnut nuorena eniten, sanoo Miro.

Syntyi podcast, jossa oli ajatuksena keskustella kaikista perustunteista

Nosh, Nasim ja Miro halusivat rikkoa hiljaisuuden ja puhua tunteista tavalla, joka saavuttaisi aidosti eritaustaiset miehet. Oli selvää, että keskustelut piti saada laajemmalle yleisölle kuultavaksi, sillä ystävykset kokivat saavansa keskusteluista paljon apua.

Syntyi podcast, jolle annettiin nimeksi Jäbät ja tunteet. Ajatuksena oli käydä keskusteluissa läpi kaikki perustunteet rakkaudesta häpeään.

Nosh, Nasim ja Miro haluavat luoda terveellisiä, moninaisia miehenä olemisen malleja, joissa ei tarvitse olla enää kova.

Ensimmäisessä jaksossa ystävykset käsittelivät pelkoa. Studiossa jaettiin kokemuksia ja ajatuksia, joita ei oltu koskaan aikaisemmin sanottu ääneen. Läheisen menettämisen pelko oli tunne, joka yhdisti ystävyksiä.

Vaikka Noshia, Miroa ja Naismia alussa jännitti puhua julkisesti tunteistaan, he pystyivät he tekemään sen toistensa tuen avulla.

– Meidän välillämme on vahva suoja, kun olemme yhdessä. Meillä on arvostus, kunnioitus, luottamus ja rakkaus toisiamme kohtaan, ja siksi me pystyttiin tähän, toteaa Nasim.

Nosh, Nasim ja Miro halusivat luoda terveellisiä, moninaisia miehenä olemisen malleja, joissa ei tarvitse olla enää kova. Ystävykset ovat huolissaan siitä, että historiallisesti ja tilastollisesti nuoret voivat huonommin kuin ennen.

– Mieli Ry:n tutkimuksen mukaan kolme neljästä miehestä tietää, että tarvitsevat apua, mutta eivät silti hae sitä. Päämäärämme on normalisoida tunneilmaisua ja haavottuvaisuutta, jotta voisimme jakaa vaikeimpiakin asioita niin, että se nähtäisiin vahvuutena, sanoo Miro.

Nosh jatkaa, että jäbäporukan tavoite on muuttaa suomalaista keskustelukulttuuria.

– Haluamme auttaa yksilöitä ja lisätä yhteisöllisyyttä jäbien välillä. Haluamme myös lisätä ymmärrystä erilaisten jäbien välillä. Monimuotoisuus on meille todella tärkeää, koska on niin monia eri kokemuksia siitä, minkälaista on olla jäbä Suomessa. Voimme oppia toisiltamme, jos vain yrittäisimme kuunnella toinen toisiamme.

Halu katkaista ylisukupolvisuuden kierre

Tunteista puhuminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Nosh painottaa, että kyse on prosessista, jatkuvasta oppimisesta. Kenenkään ei oleteta olevan heti valmis, vaan keskustella voi keskeneräisenäkin. Jäbät ja tunteet -yhteisön mukaan kyseessä on jatkuva matka, ja muutos kuuluu vääjäämättä osaksi itsensä tutkimista.

Yksi yhteisön tärkeistä päämääristä on myös katkaista ylisukupolvisuuden kierre, jossa vahingolliset miehen mallit ja puhumattomuuden kulttuuri siirtyvät isältä pojalle. Nosh, Nasim ja Miro kokevat, että on tärkeää yrittää ymmärtää edellisiä sukupolvia ja yrittää yhdessä harjoitella puhumista ja itsensä avaamista.

– Tehtävämme on ottaa askel kohti meidän faijoja, halata ja sanoa, että he ovat rakkaita. Meidän tehtävä on toimia tulkkina muutoksen keskellä. Mä sanoin ensimmäistä kertaa tän projektin aikana faijalle, että hän on rakas. Ja siitä haluan kiittää Noshia, Nasimia ja koko tiimiä, toteaa Miro.

Nasim jatkaa, että nuorten miesten isät ovat tietysti tehneet parhaansa niillä henkisillä työkaluilla, joita heillä on ollut – ja joita heille on annettu.

– Se on tärkeää ymmärtää. Siksi haastan ja kannustan kaikkia isiä ja poikia sanomaan toisilleen: “Mä rakastan sua.” Se voi avata ihan uudenlaisen suhteen, Nasim sanoo.

Nosh menetti isänsä nuorena. Hän sanoo, ettei siksi tiennyt aikuisena ollenkaan, millainen mies hän itse on.

– Kun musta tuli faija, en tiennyt, tuleeko musta hyvä isä pojalle. Se pisti homman liikkeelle kohdallani. Meidän isä oli tosi rakastava, mutta sitä ei oikein sanoitettu. Mä yritän nyt itse isänä puhua ja sanoa näitä juttuja pojalleni ääneen sen lisäksi, että olen lähellä ja läsnä, sanoo Nosh.

Eikä tunteista puhumisen tarvitse olla raskasta ja kuormittavaa. Yhtä tärkeää on puhua ilosta ja onnesta – elämä on lahja, ja jokaisen olisi hyvä pohtia, mitä elämältään haluaa ja mennä rohkeasti sitä kohti.

Perisuomalainen ajatus siitä, että onni pitäisi jotenkin kätkeä, vierastuttaa Noshia. Jäbät ja tunteet -yhteisö toivoo yhteisöllisyyttä, jossa jokainen kannustaa toisiaan ja hurraa toisten onnistumisille.

Jäbät ja tunteet -podcastille on selvästi ollut tarvetta. Moni kuulija on uskaltanut hakeutua terapiaan kuunneltuaan podcastia. Palautetta tulee niin keski-ikäisiltä miehiltä kuin nuorilta pojiltakin.

Parhaimmillaan ohjelman yksittäinen jakso on kerännyt yli 10 000 kuuntelua. Tekijät voittivat tänä vuonna Vuoden ohjelma/formaatti -palkinnon Creator Awards -vaikuttajagaalassa.

Yhteisön tavoitteena on kasvaa Pohjoismaiden suurimmaksi tunnemediaksi. He haluavat olla yhteisö, johon jokainen suomalainen jäbä haluaisi kuulua. He haluavat olla ajamassa muutosta, jossa Suomi näyttää, kuulostaa ja tuntuu moninaiselta.

He toivovat, että viesti saavuttaa jokaisen suomalaisen perheen.

– Tervetuloa perheeseen. Et ole yksin. Olet yksi meistä. Kauttamme saat tukea, rakkautta ja ihmisiä ympärille, toteaa Nosh.

1 kommentti