Italian merelliset helmet
Mainos: ENIT - Italian National Tourist Board
Italian merelliset helmet
Loma Italian aurinkoisilla rannikoilla on monen unelma. Ei ihme, sillä tarjolla on hyvää ruokaa, viehättäviä kyliä, kaunista luontoa ja ihania rantoja. Jos haluat välttää väentungosta, valitse tuntemattomampi rantakohde. Ja jos voit venyttää lomakautta hieman syksympään, sitä parempi – Italian kesä on pitkä. Tässä viisi kuumaa vinkkiä!
Julkaistu 27.12.2022

1. Procida – meren tuoksua

Procida on Napolinlahden saarista pienin ja se on juuri oikea paikka, jos haaveilee aidosta italialaisesta Välimeren idyllistä ja elävistä paikallisista perinteistä. Vastustamattomasta Posteljooni-elokuvasta tunnetulla saarella elämäntyyli on verkkainen. Pientä Marina di Corricellan kalastajakylää somistaa pastelliväristen talojen iloinen sekamelska ja talojen välissä kiermurtelee kapeita kujia ja portaita. Etsi oma uima- tai näköalapaikkasi ja nauti auringosta, tuoksuista ja rauhasta.

Procidasta löytyy rauhallisia poukamia, joissa voi nauttia upeasta luonnosta. Kuva: Comitato Procida.

Procida on vuoden 2022 kulttuuripääkaupunki Italiassa, mikä tuo iloista kuhinaa muuten rauhalliseen rantakylään. Kulttuurivuoden ohjelmia on kehitetty yhteistyössä saaren asukkaiden kanssa, jotta vältyttäisiin liiallisen turismin tuomilta haitoilta. Tapahtumia ja taidenäyttelyitä järjestetään muun muassa Palazzo d’Avalossa, joka on sijaitsee saaren korkeimmalla kohdalla. Upeasta linnoituksesta avautuu upeat näkymät merelle. Procidan runsas kulttuuritarjonta houkuttelee saarelle erityisesti muusikoita ja taiteilijoita, jotka viihtyvät saarella ympäri vuoden. Procidaan voi myös tehdä vierailun läheiseltä Ischian saarelta, joka on myös upea kohde kuumine lähteineen. Majapaikan löytäminen Ischialta voi olla helpompaa, sillä saaren hotellivalikoima on laajempi.

Lue lisää Procidasta.

2. Marzamemi – italialaisten salaisuus

Sisilian eteläkärjessä, jossa turkoosit vedet kohtaavat vaaleat kalkkikivikalliot, sijaitsee viehättävä kalastajakylä, Marzamemi. Vilkkaan Piazza Margheritan aukio täyttyy kesäisin ulkoilmakahviloista, ja paikalliset käsityöläiset tarjoavat kauniisti maalattuja keramiikka- ja nahkatöitään kylän kujilla.

Marzamemista on myös helppo tehdä mielenkiintoisia retkiä: pienet barokkikaupungit kuten Noto ja Modica lumoavat upealla arkkitehtuurillaan. Ilmassa on kardemumman, sitruunan, punaviinin, mintun, kanelin ja pistaasipähkinän tuoksuja... Modican pitkät suklaaperinteet takaavat, että retkeltä palataan suut makeina, tuliaisten kanssa.

Sisilian eteläkärjessä riittää lämpöä ja turkoosia merta silmän kantamattomiin. Kuva: Paolo Barone.

Vendicarin suojelualueella voi nautiskella luontoelämyksistä sen upeilla poluilla patikoiden. Alueelta löytyvät myös monet Sisilian kauneimmista rannoista. Lisää upeita luontokokemuksia odottaa kilometrin pituisessa Cavagrande del Cassibilen rotkossa: mutkittelevaa jokea reunustavat luonnon kalkkikiviportaat, joilta pääsee uimaan. Kuumana päivänä voi lähteä vilvoittavalle veneretkelle kiertämään Isola de Capopasseron saarta, joka on muuttolintujen suosima pysähdyspaikka matkalla Afrikkaan. Illan tullen voi antautua leppoisaan tunnelmaan ja herkutella paikallisella ruoalla. Sisiliassa syödään runsaasti meren antimia mutta myös tuoreita kasviksia – kuten auringon kypsyttämiä Pachinon tomaatteja.

Lue lisää Sisiliasta.

3. Gennargentu – henkeäsalpaava luonto ja romanttiset rannat

Italian toiseksi suurin saari, Sardinia, sopii niin luksuslomailuun rannoilla kuin luonnossa patinkointiin. Sisämaan karua ja vuoristoista maisemaa reunustaa upeat hiekkarannat. Keskellä itärannikkoa sijaitsee Golfo di Orosein alue, jonka 40 kilometrin pituudelle levittäytyvissä rannoissa ja poukamissa riittää tutkittavaa vaikka koko kesäksi. Gennargentun kansallispuisto tarjoaa lumoavia luontoelämyksiä kävellen tai vaikka hevosen selässä. Se ulottuu sisämaahan, lähes koskemattomalle luonnonalueelle asti. Paras aika nauttia rantaelämästä on touko-kesäkuussa tai syyskuussa. Tutustu ainakin Cala Mariolun ja Cala Fuilin upeisiin rantoihin, jos hieno hiekka, kirkas ja turkoosi vesi sekä tippukiviluolat houkuttelevat.

Cala Fuilin kirkkaat ja turkoosit vedet kutsuvat uimaan Golfo di Orosein alueella. Kuva: Marcello Chiodino.

Sardiniassa arvostetaan perinteitä, käsitöitä sekä historiaa ja arkeologiaa. Alueen keittiö on sekä kokeileva että aromaattinen. Ruokalistalla tarjolla on usein culurgioneseja: kauniisti toisiinsa kietoutuneita ravioleja, jotka tuoksuvat voimakkaasti valkosipulilta ja mintulta. Raviolien kanssa sopii nautittavaksi paikallinen viini Cannonau, joka sisältää runsaasti antioksedantteja.

Lue lisää Sardiniasta.

4. Podeltat – keidas tien päässä

Po-joen suiston luonnonsuojelualueella makea ja suolainen vesi sekoittuvat, kun joki laskee Adrianmereen. Alueella on hyvät mahdollisuudet purjehtia, meloa tai kokeilla vaikka leijalautailua. Hienot pyöreily- ja patikointireitit kutsuvat tutustumaan maastoon ja tarkkailemaan lintuja. Luonnonpuistossa löytyy myös kilometrien pituiset pehmeät, kultaiset hiekkarannat, jotka sopivat erityisesti lapsiperheille, sillä rannat ovat rauhallisia ja matalia. Po-joen suistoalueen kaupungit ja kalastajakylät ovat säilyttäneet viehätysvoimansa ja paikalliset perinteet kuten ankeriaanpyynnin, joka päättyy joka syksyiseen ankeriaisjuhlaan.

Flamingoja Po-joella. Kuva: APT Servizi Emilia Romagna.

Comacchion laguunikaupunki tunnetaan kanaviensa, siltojensa ja kauniin arkkitehtuurinsa ansiosta ”pikku-Venetsiana”. Täältä voi vaikka polkaista pyörällä läheiseen Ferreran kaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohde. Suiston läheisyydessä sijaitsee useita kylpylähotelleja, joista käsin on helppo vierailla myös Bolognan, Modenan ja Ravennan hienoissa kulttuurikaupungeissa, joilla kullakin on oma ainutlaatuinen luonteensa. Emilia Romagnan alueella kannattaa pitää aistit auki, sillä alueella on runsaasti gastronomisia perinteitä. Vieraile ainakin juusto- ja kinkkutuottajien luona, maista aitoa balsamiviinietikkaa tai opettele valmistamaan tortellineja – ja nauti!

5. Cilento – rantaelämää historiallisella twistillä

Idylliset rannat, viehättävät kylät, kiehtova arkeologia ja vehreät vuoret tekevät Napolin eteläpuolella sijatsevasta Cilentosta yhden Italian houkuttelevimmista alueista. Alue on matkailijoille vielä melko tuntematon, minkä vuoksi siellä saa nauttia paikallisesta tunnelmasta ilman tungosta. Cilento on yksi niistä paikoista, jotka Unesco on listannut Välimeren ruokavalion synnyinpaikaksi - ei siis ihme, että alueen asukkaat elävät pitkään ja hyvin.

Maalauksellinen kalastajakylä San Marco Castellabate Cilentossa. Kuva: Agenzia Campania Turismo.

Cilenton ja Vallo di Dianon kansallispuisto tarjoaa upean yhdistelmän kulttuuria, luontoaktiviteetteja ja rentoja päiviä meren äärellä. Seuraa kansallispuiston läpi kulkevia mutkittelevia keskiaikaisia teitä ja suuntaa esimerkiksi Castellabateen, jossa on keskiaikaista charmia ja vertaansa vailla olevat maisemat. Puiston läheisyydessä on viihtyisä Santa Maria di Castellabate, josta löytyy satama ja rantoja.

Kivenheiton päässä hiekkarannoilta sijaitsee antiikin aikainen kaupunki Paestum, jonka kaivaukset ovat historian harrastajien ehdoton kohde. Palinuron ja Scarion ympäristössä löytyy puolestaan rauhallisia poukamia, joihin voi tehdä veneretken. Jos matkustat paikalle elokuussa, voit myös nähdä vuosittaisen kansanjuhlan Alla Tavola della Principessa Costanzan.

Lue lisää Campanian alueesta.

Lisää vinkkejä Italiaan: italia.it

Kommentoi »