Tuulilasi

Italia haluaa miljoonaa sähköautoa teilleen: ”Mahdoton tehtävä”Italia haluaa miljoonaa sähköautoa teilleen: ”Mahdoton tehtävä”

Italia on yksi Euroopan hiljaisimmista sähköautojen markkina-alueista. Maan populistihallituksella on kuitenkin iso suunnitelma asiantilan muuttamiseksi – se tosin maksaa valtiolle liki 10 miljardia euroa.
Teksti Tuulilasin toimitus

Hallitus haluaa vähentää polttomoottoriautojen määrää maassa merkittävästi. Suunnitelmissa on luoda kattava tukijärjestelmä sähköautojen ja hybridien ostajille.

Tavoitteena on, että Italiassa olisi vuonna 2022 jo miljoona sähköautoa. Paikallinen media on ruoskinut tavoitetta epärealistiseksi, sillä se tekisi Italiasta Euroopan johtavan sähköautomaan.

Hallituksen puhemies vahvisti suunnitelman olemassaolon Bloombergille, muttei kommentoinut, lasketaanko miljoonan auton tavoitteeseen myös hybridit vai pelkät täyssähköautot. Hän kieltäytyi myös kommentoimasta suunnitelman hintaa.

Viime vuonna Italiassa myytiin ainoastaan 2600 täyssähköistä autoa, kun kaikkiaan automyynti oli noin kaksi miljoonaa. Jos lataushybridit lasketaan mukaan, lukema oli 4800, joten hyppääminen siitä neljässä vuodessa miljoonaan kuulostaa kiistatta rajulta.

Kriitikoiden mukaan tämä vaatisi vähintään yhtä suuret tuet sähköautoille kuin Norjassa, missä täyssähköautosta ei tarvitse maksaa autoveroja eikä arvonlisäveroa. Norjassa uusi sähköauto voi olla jopa halvempi kuin saman valmistajan samantyyppinen raskaasti verotettu polttomoottoriauto. Lisäksi lataaminen kunnallisilla latausasemilla on ilmaista, eikä sähköautojen kuljettajien tarvitse maksaa pysäköintiä, tietulleja tai lauttamaksuja.

”Jos me todellakin haluamme miljoona sähköautoa Italian teille alle viidessä vuodessa, ainoa mahdollisuus on valtavat verohelpotukset kuten Norjassa”, sanoo Promoter tutkimuskeskuksen johtaja Gian Primo Quagliano.

“Hallitus kaavailee jopa 10 000 euron tukea per auto kuten Ranskassakin ollaan tekemässä. Se tekisi yhteensä 10 miljardia euroa, mutta silti tavoitteen saavuttaminen on lähes mahdotonta tällä aikataululla.”

Julkaistu: 26.6.2018