Istanbulin ihanilla kujilla: nämä kaksi kaupunginosaa kannattaa löytää
Kaupunkiloma Turkissa
Istanbulin ihanilla kujilla: nämä kaksi kaupunginosaa kannattaa löytää
Kun on kiertänyt Istanbulissa Sinisen moskeijan ja muut päänähtävyydet, kannattaa suunnata Balatin ja Çukurcuman persoonallisiin kaupunginosiin.

Löydä Istanbulin historiallinen Balat

Bosporinsalmen eurooppalaisella puolella sijaitseva Balatin kaupunginosa on yksi Istanbulin vanhimmista. Sen kukkuloilla ovat asuneet niin juutalaiset, kreikkalaiset kuin armenialaiset yhteisöt 1400-luvulta lähtien.

Kreikan sanasta palation nimensä saaneen alueen rakennukset ilmentävät historiaa: Balatissa sijaitsee muun muassa Bysantin aikaisia kirkkoja, ortodoksikirkkoja ja synagogia. Nyt Unescon maailmanperintölistalla olevalla alueella on vieri vieressä myös kahviloita, perinteisiä ruoka­ravintoloita ja putiikkeja.

Värikkäät talot luovat tunnelmaa monille Balatin kaupunginosan kaduille.

Viime vuosina Balat on tullut kuuluisaksi värikkäistä taloistaan, joita voi bongata Kiremit- ja Usturumca-kaduilta. Osa rakennuksista on noin 200 vuotta vanhoja.

Kannattaa vierailla myös kukkulan huipulla Phanar Greekin kreikkalaisessa koulussa. Komea punatiilinen rakennus valmistui 1880-luvun alussa.

Vodina-kadulla on kahviloita ja vintagekauppoja. Hauska elämys voi olla englanninkielellä pidetty lasinpuhalluskurssi 1200 Derece Glass Studiossa.

Turkkilaisia makuja löytyy Balatkapi-ravintola­s­ta. Maista vaikka manti-nyyttejä tai tost-­leipää juustolla tai sucuk-­salamilla. Aterioiden hinnat alkavat noin 10 eurosta.

Balatin vieressä Fenerissä sijaitsee Phanar Greekin oppilaitos, jota kutsutaan arkkitehtuurinsa johdosta usein linnaksi.

Boheemi Çukurcuman alue viehättää

Beyoğlun alueella ­sijaitsevassa Çukurcuman boheemissa kaupunginosassa on ­Istanbulin parhaita ­antiikkikauppoja ja taidegallerioita. Suurin osa rakennuksista on 1800-luvulta. Vanhantavaran liikkeitä löytyy vaikkapa Çukur Cuma -kadulta. Taiteilija Irfan Yavrun galleriassa Turnacibaşi-kadulla voi nähdä hänen kiinnostavia teoksiaan.

Çukurcuman kaduilta löytyy kirppareita ja antiikkikauppoja, joista osa toimittaa tavaroita ulkomaille myös postitse.

Kävelijän tankkaus kannattaa tehdä Gramaj Coffee -kahvilassa tai suklaisia leivonnaisia ja profiterol-jälkiruokaherkkua (2,5 euroa) myyvässä Dolce profiterol -leipomossa.

Viattomuuden museo kertoo Nobel-palkitun kirjailijan Orhan Pamukin romaanin rakkaus­tarinan kahdesta ­turkkilaisesta perheestä, jotka tulevat erilaisista oloista. Museo avaa kävijän ymmärrystä Istanbulin ja koko maan kulttuurista (lippu 9 euroa).

Çukurcumassa on myös kaupungin vanhin yhä ­toimiva kylpylä Ağa Hamamı (vaahto­kylpy ja vartalokuorinta maksaa noin 30 euroa). Firüzağa Cami -moskeijan lähellä taas on monia mukavia ravintoloita ja kahviloita.

Kirjailija Orhan Pamuk ­Viattomuuden museossa. Paikka on kiinnostava, vaikkei olisi lukenut kirjaa, johon museo perustuu.
Kommentoi »