Apu

Suomi on Israelin tiellä: Epidemia hiipunee, kun rokotekattavuus ylittää 60 prosenttia heinäkuun alussa

Suomi on Israelin tiellä: Epidemia hiipunee, kun rokotekattavuus ylittää 60 prosenttia heinäkuun alussa
Tehokkaasti rokottanut Israel sai tukahdutettua epidemian nopeasti.
Julkaistu: 3.5.2021

Millainen loppukevät meillä on edessämme? Maaliskuussa seurasimme rokotusohjelmansa tehokkaimmin aloittaneen Israelin tautitilanteen kehittymistä.

Koronan aiheuttama pandemia on tässä vaiheessa ollut aktiivinen noin puolitoista vuotta, joten hiljalleen meille alkaa kertyä myös kokemusperäistä tietoa. Siksi rokotusten vaikutuksen seuraaminen edelläkävijä Israelin avulla antaa meille hyvän kuvan siitä, miltä Suomen tilanne näyttää kesällä.

Tammikuun lopussa Israelin rokotekattavuus – yhden annoksen – oli 36 prosenttia, ja uusien tautitapausten ilmaantuvuus keskimäärin 6 600 tapausta päivässä. Helmikuun lopussa rokotekattavuus oli noussut 54 prosenttiin ja tapausten määrä pienentynyt 3 700 tapaukseen päivässä. Maaliskuun lopussa rokotekattavuus oli ylittänyt 60 prosenttia, ja huhtikuun lopussa se on noin 64 prosenttia.

Israelin uudet tautitapaukset

Lähteet: THL, www.thl.fi, worldometers.info/coronavirus, ourworldindata.org/covid-vaccinations

Uusia tapauksia ilmaantuu keskimäärin enää 120 päivässä ja suunta on jyrkästi alaspäin. Huhtikuun lopussa sairastuneiden määrä on Israelissa siis enää vain vajaa kaksi prosenttia tammikuun määrästä.

Suomessa saavutetaan ensimmäisen annoksen osalta toukokuun loppuun mennessä noin 50 prosentin rokotekattavuus ja 60 prosentin kattavuus heinäkuun alussa. Israelista saadun datan perusteella epidemian voidaan sen jälkeen olettaa voimakkaasti hiipuvan.

Kommentoi »