Tuulilasi

Iso-Britannia haluaa autonomian ykkösmaaksi - Brexit saattaa auttaa


Iso-Britannia haluaa maailman johtavaksi autonomisten autojen tuottajaksi. Brittihallitus on päättänyt sijoittaa 25 miljoonaa puntaa kuuteen eri projektiin, joilla tutkitaan ja testataan autonomisia autoja maanteillä.
Kuvat General Motors

Tämä on liikenneministeri Richard Harringtonin suunnitelman kakkosvaihe, sen mukaan autonomisten autojen tuotanto alkaa maassa seuraavalla vuosikymmenellä.

Brexit-päätöksen jälkeen Iso-Britannian teollisuudessa on pyritty panostamaan vahvasti teknologiaan ja tekoälyyn, autonomiset autot ovat keskiössä.

Yhdysvallat on vielä edellä teknologian ja tekoälyn kehityksessä, mutta Britannia yrittää kovasti kuroa etumatkaa kiinni.

Viranomaisten mukaan EU:sta irtautuminen saattaa antaa maalle mahdollisuuksia autonomisten autojen kehityksen ja tuotannon tukiaisiin ja verohelpotuksiin, joita nykyiset kilpailusäädökset eivät salli.

”Tämä on hyvin mielenkiintoinen asia. Me haluamme luoda oikean ympäristön ihmisille tulla maahamme ja investoida.”, Harrington sanoo.

Yhdysvaltalaisilla teknologiajäteillä Alphabetilla ja Uberilla on jo autonomisten autojen projektinsa pystyssä ja ne testaavat täyttä päätä. General Motors on puolestaan saanut 2,25 miljardin rahoituksen Softbank's Vision Fundilta, minkä avulla GM aikoo tuoda autonomisen taksipalvelun julkisille teille jo ensi vuoden aikana.

Myös Kiina satsaa rajusti autonomiaan valtion vahvalla tuella. Iso-Britanniassa on arvioitu, että autonomisten autojen markkinat ovat vuoteen 2035 mennessä liki biljoonan euron arvoiset. Maa halua osansa kakusta. Viime vuonna brittihallitus investoi 250 miljoonaa puntaa käytettäväksi autonomisiin tutkimusprojekteihin ennen vuotta 2020.

”Autonomiset autot on alue, missä me voimme saada todellisia kilpailuetuja. Esimerkiksi yliopistojemme vahvuus on meille erittäin tärkeä asia tässä mahdollisuudessa”, liikenneministeri Harrington arveli.

EU:sta irtautumisella voi olla sekä edut että haitat.

”Vapaus säätää omia lakeja on ilman muuta etu tässä asiassa”, sanoo Allen & Overy LLP lakifirman osakas Nigel Parker.

”Tässä brittihallitus näkee varmasti ison mahdollisuuden tuoda brexit esille positiivisessa valossa. Lakien säätäminen on ehdoton etu, mutta vastapuolella on se, että britit ovat silloin erillään muusta Euroopasta.”

Yksi valtion rahoitusta saanut yhtiö on Oxbotica, joka johtaa 13 miljoonan punnan projektia, missä pyritään ohjelmoimaan autonomisten autojen joukkoa ajamaan itsekseen Lontoosta Oxfordiin.

”Ei kaikki tällä alalla tapahdu Kaliforniassa. Brittihallitus haluaa miettiä robotiikkaa ja autonomisia systeemejä laajakatseisesti. Ei ole kyse vain autoista maanteillä, vaan myös kulkuvälineistä mm. kaivoksissa, lentokentillä ja varastorakennuksissa”, muistuttaa Oxbotican perustaja Paul Newman.

Julkaistu: 5.6.2018