
Vain tehdyt teot lasketaan. ”Älä jää hautomaan. Useimmiten isoimmat esteet uuden tiellä ovat oman pään sisällä. Just do it! Idean synnystä ensimmäiseen Ravintolapäivään meni alle kuukausi.”
Tee ideoista yhteisiä jakamalla ne. ”Ohjelmistosuunnittelussa kannattaa julkaista ensimmäinen versio mahdollisimman pian ja muokata palautteen perusteella. Tapahtumien ja esimerkiksi kaupunkisuunnittelun kohdalla se on vieläkin tärkeämpää. Vaikuttamismahdollisuuden kautta syntyy tunne osallisuudesta. Yhteisö, halu olla mukana ja sitoutuminen rakentuvat sen ympärille.”
Yksinkertainen toimii. ”Elämme jatkuvassa infoähkyssä. Viestin saa läpi parhaiten, jos idean voi selittää yhdellä lauseella, kuvalla tai jopa pelkällä nimellä. Osallistumisen pitäisi olla yhtä helppoa.”
Mitä ikinä teetkin, tee se täysillä. ”Usko ideaasi. Oma intohimo innostaa ja vetää muutkin mukaan.”
Näytä tietä. ”Harva haluaa olla ensimmäinen tanssilattialla. Esimerkkiä näyttämällä antaa henkisen luvan muillekin. Aseta siis itsesi peliin, naurunalaiseksikin. Ekana Ravintolapäivänä olin kolmissa tv-uutisissa myymässä laittomia gintoniceja pyöräbaarista.”
Isäntä luo bileiden tunnelman. ”Tajusin tämän merkityksen, kun entisen kämppikseni kanssa mietittiin, mikä tekee hyvät kotibileet. Isännän on huolehdittava, että kaikki humaltuvat tasaisesti, ja oltava itse aina puoli askelta edellä. Kun ovikello soi, vierasta ei jätetä yksin eteiseen etsimään naulakkoa, vaan mennään iloisesti vastaan, annetaan heti juoma käteen ja meno päälle! Eikä missään nimessä niin, että aletaan siivota kesken bileiden.” ■
Timo Santala on helsinkiläinen tapahtumajärjestäjä, kaupunki kulttuuriaktiivi, dj, toimittaja ja valokuvaaja. Hän on ollut perustamassa myös mm. We Love Helsinki -iskelmätansseja ja Let’s Eat Together -yhteisöä.
Palstalla eri alojen oivaltajat kertovat, kuinka asioita voi tehdä toisin.