Apu

Avun pääkirjoitus: Suomi ja Saksa käytännössä rahoittavat Putinin sotimista – ja vaarantavat tulevaisuutemme

Avun pääkirjoitus: Suomi ja Saksa käytännössä rahoittavat Putinin sotimista – ja vaarantavat tulevaisuutemme
Olisi korkea aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja hyväksyä, että meidän kaikkien on oltava valmiita tinkimään elintasostamme pelastaaksemme demokratian ja koko sivilisaatiomme. Itse aloitan tänä iltana laskemalla kotini sisälämpötilaa neljä astetta, kirjoittaa toimituspäällikkö Mikko Vienonen.
Julkaistu: 18.4.2022

Maineikas tutkija Anders Åslund kuvailee nyky-Venäjää epäonnistuneeksi valtioksi, joka elää sotia varten kykenemättä noudattamaan kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia. Putin on Åslundin mukaan rakentanut kleptokratian, jossa ainoa hyvin toimiva asia on pientä eliittiä rikastuttava varastaminen.

Verkkouutisten 6.4. julkaisemassa jutussa Åslund sanoo Putinin luovan valheilla todellisuutta, joka muistuttaa George Orwellin klassikkoromaania 1984: ”Hän on rakentanut pinnallisen putinismin ideo­logian, eli Venäjä on periaatteessa suuri, ja sen on piestävä muut voimalla. Mussolinin fasismi näyttää syvälliseltä tähän verrattuna.”

Samaan aikaan Helsingin Sanomat kertoo, etteivät puheet Venäjän energiatuonnin vähentämisestä ole näkyneet sähkön tuonnissa Suomeen. HS:n esimerkkiaamupäivänä sähköä tuli Venäjältä Suomeen noin 1 350 megawattia eli enemmän kuin koko Loviisan ydinvoimala tuottaa. Taloudestaan ja sisäisestä vakaudestaan huolestunut Saksa puolestaan ei ole valmis lopettamaan kaasun tuontia Venäjältä.

Suomi ja Saksa siis käytännössä rahoittavat Putinin sotimista – ja vaarantavat tulevaisuutemme tupruttamalla venäläistä hiilidioksidia ilmakehää lämmittämään. Suomalaisten ja saksalaisten, jos keiden, luulisi ymmärtävän, millaisia voimia vastaan ukrainalaiset parhaillaan sotivat meidänkin puolestamme – ja millaisin panoksin.

Olisi korkea aika ottaa lusikka kauniiseen käteen ja hyväksyä, että meidän kaikkien on oltava valmiita tinkimään elintasostamme pelastaaksemme demokratian ja koko sivilisaatiomme. Itse aloitan tänä iltana laskemalla kotini sisälämpötilaa neljä astetta.

2 kommenttia