Apu

Influenssa alkoi käyttäytyä omituisesti – Kannattaako perusterveen ottaa rokotus? Milloin on oikea aika, jotta suoja riittää koko kauden?

Influenssa alkoi käyttäytyä omituisesti – Kannattaako perusterveen ottaa rokotus? Milloin on oikea aika, jotta suoja riittää koko kauden?
Influenssakauden voimakkuus ja kesto vaihtelevat vuosittain, yleensä tautihuippu osuu tammi-helmikuulle. Viime vuosina influenssan esiintymiseen ovat vaikuttaneet koronarajoitukset ja vielä on liian aikaista sanoa, millainen tuleva influenssakausi on, THL:n Hanna Nohynek sanoo.
Julkaistu: 6.10.2022

Viime vuosien influenssakaudet ovat olleet erikoisia. Kausi 2019–2020 päättyi kuin seinään koronapandemian alkaessa alkuvuodesta 2020. Seuraavaa kautta ei käytännössä ollut ollenkaan. Kaudella 2021–2022 oli puolestaan aluksi hyvin pieni aalto, jota seurasi hyvin myöhäinen toinen aalto huhtikuussa.

− On vielä liian aikaista sanoa, millainen tuleva influenssakausi on. Pitkin kesää on löytynyt yksittäisiä influenssaviruksia, mutta toistaiseksi ei voida vielä puhua epidemian käynnistymisestä, kertoo THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön ylilääkärinä toimiva Hanna Nohynek.

Syitä vaihteluun on monia. Esimerkiksi korona-ajan rajoituksilla on ollut suuri merkitys. Kun ihmiset eivät kohtaa, pitävät etäisyyksiä ja käyttävät maskeja, ei myöskään influenssavirus pääse liikkumaan ihmisestä toiseen.

− On myös esitetty, että virusten välillä olisi kilpailutilanne, mutta tämä lienee enemmän spekulaatiota.

Virallisesti influenssakausi kestää lokakuun alusta huhtikuun loppuun. Vuotuinen vaihtelu on kuitenkin suurta, kuten edeltävät vuodet ovat osoittaneet.

− Yleensä A-virus tulee ensin ja B-virus hiukan myöhemmin. Kauden huippu saavutetaan useimmiten vuodenvaihteen jälkeen tammi-helmikuussa. Mutta tästäkin on poikkeuksia.

Nuorilla rokotuksen antama suoja kestää koko influenssakauden

Influenssarokotusta suositellaan alle 7-vuotiaille lapsille, yli 65-vuotialle, raskaana oleville, varusmiespalvelun aloittaville ja sairauden tai hoidon takia riskiryhmiin kuuluville. Myös vakavalle influenssalle alttiiden lähipiirin on mahdollista saada maksuton influenssarokotus.

− Kansallisessa rokotusohjelmassa influenssarokotukset kohdistetaan erityisesti riskiryhmille. Rokotuksesta on yleensä hyötyä myös niille, jotka ovat niin sanotusti perusterveitä.

Koronan kohdalla on puhuttu rokotesuojan hiipumisesta ja arvioitu optimaalisimpia ajankohtia rokotteiden antamiselle. Onko tilanne sama influenssarokotusten kohdalla ja milloin sellainen kannattaisi ottaa?

− Mitä nuorempi ja terveempi ihminen on, sitä pidempään rokotuksen antama suoja kestää − yleensä koko influenssakauden. Vanhemmilla ja sairaammilla ihmisillä rokotuksen tuoma suoja hiipuu nopeammin kohti kauden loppua. Sen vuoksi THL suosittelee, että laajat influenssarokotukset aloitetaan vasta marraskuussa, jotta rokotuksen antama suoja olisi mahdollisimman hyvä kauden oletetun huipun aikana.

Viime vuonna influenssarokotusten menekki oli suurta, mutta rokotukset riittivät silti niille, joille sitä kansallisessa ohjelmassa suositeltiin. Nohynekin mukaan se oli kuitenkin hilkulla.

− Tänä vuonna THL on tilannut 1,85 miljoonaa annosta pistettävää rokotetta, jotka on tarkoitettu kuuden kuukauden iästä ylöspäin ja 11 6000 nenäsumuterokotetta, jotka on tarkoitettu 2–6-vuotiaille. Toivomme näiden annosten riittävän kansallisen ohjelman tarpeisiin. Apteekeista ja yksityissektorilla on influenssarokotteita saatavilla niille, jotka eivät kuulu kansallisen rokotusohjelman kohderyhmiin.

Tänä syksynä viidennen koronarokotuksen saajiin kuuluvat riskiryhmäläisten on mahdollista saada influenssarokotus samalla käyntikerralla. Suunnitelma koskee koko maata.

− Tällä toivotaan säästettävän terveydenhuollon resursseja, kun yhden käynnin aikana voi saada kaksi rokotusta. Toki kunnat vastaavat rokottamisen käytännöistä, päättävät ja ohjeistavat miten kunnan alueella tätä THL:n suositusta toteutetaan, Nohynek kertoo.

Rokote kannattaa ottaa marras-joulukuussa. Näin suoja ehtii kehittyä ennen kuin epidemia kunnolla alkaa ja suojaa riittää huipun yli.

Miten influenssa oireilee ja kuinka hyvin rokote suojaa?

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Arvion mukaan Euroopassa sairastuu vuosittain 4–50 miljoonaa ihmistä. Pisaratartuntana ja käsien välityksellä leviävään tautiin kuolee ennenaikaisesti noin 15 000–70 000 ihmistä.

Influenssa alkaa yleensä nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita tyypillisiä oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi voi ilmaantua kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta. Lapsilla saattaa näiden lisäksi esiintyä myös maha- ja suolisto-oireita.

Rokotukset ovat tehokkain keino torjua influenssaa. Myös oikealla yskintätekniikalla ja käsihygienialla on merkitystä. Se, kuinka paljon rokotteesta saa suojaa, riippuu siitä kuinka hyvin kiertävät virukset vastaavat rokotteisiin valittuja viruksia.

− Maailman terveysjärjestö tekee tämän valinnan helmikuussa ja menee runsas puoli vuotta, kunnes rokotteita on saatavilla. Jos on huono tuuri, virukset ovat siinä välissä ehtineet jo muuntua rakenteiltaan. Onneksi influenssaviruksen muuntautuminen ei ole niin nopeaa kuin koronaviruksen, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo.

Kommentoi »