Image: Facebook kuuntelee keskustelusi ja tarjoaa mainoksia sen mukaan
Puheenaiheet
Image: Facebook kuuntelee keskustelusi ja tarjoaa mainoksia sen mukaan
Facebook kuuntelee keskustelujasi älypuhelinapplikaation kautta.

Image testasi asiaa. Kävimme puhelimen vieressä eriaiheisia keskusteluja, ja pian niihin liittyvät mainokset ilmestyivät Facebookin uutisvirtaan. Keskusteluissa käsiteltiin esimerkiksi yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa, koulukiusaamista ja naisyrittäjyyttä. Lähes välittömästi keskusteluiden päättymisen jälkeen keskusteluun osallistuneen henkilön Facebook-uutisvirtaan ilmestyi mainoksia johtamisen erikoisammattitutkinnosta, lapsiasiainvaltuutetun koulukiusaamiskannanotoista ja Naisyrittäjät-fb-ryhmästä.

Kännykkä, johon Facebook-applikaatio oli ladattu, oli keskustelujen aikana sekä alle metrin päässä että myöhemmin useiden metrien päässä puhujista. Puhelin siis poimi sanat myös muualta kuin keskustelijoiden välittömästä läheisyydestä.

Facebook ilmoitti jo viime kesänä lisäävänsä ominaisuuden, joka kuuntelee käyttäjien ympäristöä. Tuolloin Facebook ilmoitti, että se ei kuuntele ihmisten keskusteluja, ainoastaan taustamelua ja -hälyä, kuten tv-sarjojen ääniä ja musiikkia.

Facebookin suomenkielisillä sivuilla asiasta todetaan:

”Milloin Facebook ottaa mikrofonini käyttöön yrittäessään tunnistaa, mitä kuuntelen tai katson?

Jos annat meille luvan tunnistaa kuuntelemiasi tai katsomiasi asioita, käytämme mikrofoniasi ainoastaan silloin, kun kirjoitat tilapäivitystä. Löydettyämme vastineen tai jos emme nopeasti löydä vastinetta, lopetamme mikrofonisi käytön. Huomautus: tämä toiminto on tällä hetkellä käytettävissä vain Yhdysvalloissa.”

Imagen testin perusteella Facebookissa kerrottu ei pidä paikkaansa. Lehti testasi asiaa useaan otteeseen ja jokaisella kerralla jotkut sanat siirtyivät keskustelusta mainoksiksi. Kun puhelimen vieressä sanoi lehti, Facebook tarjosi Seiskan tilausta. Kun puhelimen lähellä lausui sanan sosiaalidemokraatit, Facebook tarjosi Stadin demareiden Facebook-ryhmää. Vastaavia testejä tehtiin lukuisia. Testi suoritetttiin Honor-merkkisellä älypuhelimella. Myöhemmin Lumialla.

Puheenaiheet ilmestyivät tietokoneen ruudulla Facebookin uutisvirtaan siitä huolimatta, että älypuhelimen Facebook-sovellus oli kiinni.

Image pyysi Facebookin edustajilta kommenttia asiaan. Facebookin edustajava vastasi: “Facebook does not have any comment on the article.”

Suomessa aiheesta on uutisoinut aiemmin Tietoviikko, joka siteerasi lähteenä Reddit-sivustoa. Tietoviikon jutun mukaan myös Instagram saattaa kuunnella käyttäjiä.

Image on testannut ominaisuutta kahdella puhelimella ja päätynyt samaan, Image pyytää lukijoita testaamaan samaa eri laitteilla ja lähettämään tietoa aiheesta image@a-lehdet.fi. Voitte myös kommentoida Twitterissä tai Imagen Facebook-sivuilla.

Juttua muokattu 10.3. kello 16.24. Lisätty pyyntö lukijoille. Muokattu 17.03 lisätty Tietoviikon juttu sekä testipuhelinten määrä muokattu. 11.3. kello 12.25. Facebookin vastaus lisätty.

60 kommenttia