
Kuunteleeko Facebook sinua salaa kohdentaakseen mainontaa? Kun Image oli julkaissut jutun, saimme vinkkejä myös kansainvälisistä jutuista. Reviewvalue.comissa kerrottiin pari viikkoa aikaisemmin kutakuinkin samanlaisista kuuntelutapauksista kuin Imagen tapaus. Kirjoittajan oli myös vaikea uskoa asiaa todeksi: mutta kolmikymppinen mies sai puhumalla esimerkiksi terveyssidemainoksia feediinsä.
Facebook alkaa kertoa mainostajille, mitä yrityksistä sanotaan: millaiset, mitä ja missä sävyssä. Suomessa uutisen kertoi Markkinointi&Mainonta (12.3.).
Viime kesänä uutisoitiin siitä, kuinka Facebookin uusi sovellus kuuntelee ympäristön ääniä. Asiasta kertoi esimerkiksi Mtv.fi. ”Ominaisuus laittaa puhelimesi mikrofonin päälle samalla, kun kirjoitat status-päivitystäsi ja etsii ympäristöstäsi ääniä. Ominaisuus poimii äänen, lähettää sen Facebookin servereille, jossa ääntä verrataan Facebookin äänitietokantaan.”
Digitodayssa kiinnitettiin huomiota tulevaan: ”Niin ikävää kuin sen toteaminen onkin, oleellinen kysymys ei ole, salakuunteliko Facebook ihmisiä vai ei. (Vaikka toki sekin kiinnostaa.) Oleellinen kysymys on, kuka sen tekee nyt tai lähitulevaisuudessa. Tekniset valmiudet ovat olemassa. Jonkun on pakko tarttua täkyyn.”
Artikkeli kertoo, että pieni vilkaisu Googlen käyttöehtoihin riittää. Mikä ero on kirjesalaisuuden piiriin kuuluvan sähköpostin lukemisessa ja salakuuntelussa?
Näin Facebook seuraa sinua – ja näin voit yrittää estää sen. Ilta-Sanomissa (11.3.) kerrottiin erilaisista tavoista, joilla Facebook seuraa käyttäjiään silloinkin, kun he eivät ole kirjautuneena palveluun. Seurannasta eroon pääseminen on vaikeaa, mutta mainoksista helpompaa.
Suomessa Viestintävirasto sanoo, että mitään syytä huoleen ei ole, kertoi Yle. ”Jos tämä olisi laajempi ilmiö, voisi olettaa, että tästä olisi kohistu enemmän, myös Euroopan eri kielialueilla”, sanoo tietoturva-asiantuntija Tomi Hasu Viestintävirastosta.
YleKioski kiinnitti jo 23.2. huomiota siihen, että ihmiset antavat jatkuvasti erilaisille sovelluksille luvan käyttää esimerkiksi älypuhelimen mikrofonia: ”Käyttäjätietojen luovutuksessa piilee ongelma, johon välttämättä kukaan ei osaa antaa kattavaa vastausta. Miksi näitä tietoja kerätään ja mitä kerääntyvällä datalla oikein tehdään?”
Helsingin Sanomissa julkaistiin pohdiskeleva kommentti otsikolla “Kyllä, verkkoyhtiöt urkkivat sinusta puhelimellasi niin paljon kuin voivat”. ”Tämä on viesti, jota internetin yksityisyysaktivistit ovat hokeneet vuosien ajan: näennäisesti ilmaisista verkkopalveluista maksetaan luovuttamalla yhtiöiden kaupalliseen käyttöön niin intiimiä tietoa, että sitä ei oikeastaan haluaisi tunnustaa edes olevan itsestään olemassa.”