Ilmaisia huveja maailmalla
Matkailu
Ilmaisia huveja maailmalla
New York, Pariisi, Lontoo, Köpis ja Tukholma tunnetaan kalliina kaupunkeina. Mutta niistä löytyy myös hauskaa ilmaista tekemistä. Ota ideat talteen seuraavaa reissua varten.
Julkaistu 7.12.2015
Mondo

Maailman kalleimmissa kaupungeissa on tarjolla myös hauskoja ilmaisia huveja.

New Yorkin panimot ja televisioshow’t Williamsburgissa sijaitsevassa tunnetussa Brooklyn Brewery -olut­panimossa (brooklynbrewery.com) järjestetään viikonloppuisin ilmaisia tutustumiskierroksia. Jos haluat vierailla pienemmässä panimossa, suuntaa Singlecut Beersmithsiin Astorian kaupunginosaan (singlecutbeer.com). Molemmissa panimoissa on opastuksia lauantai- ja sunnuntai-iltapäivisin. Ennakkovarausta ei tarvita, ja myös baarit ovat auki – tosin olut tietysti maksaa.

Viihdekaupunki New Yorkissa pääsee lukuisten ­tv-ohjelmien studioyleisöön ilmaiseksi. Kuvauskatsomoihin on erilaisia varaussysteemejä. ­Esimerkiksi The Dr. Oz Show’n lippuja voi varata osoitteessa doctoroz.com//tickets. Saturday Night Liven liput puolestaan arvotaan elokuussa koko vuodeksi kerralla (nbc.com/saturday-night-live).

Manhattania ­ympäröivillä East Riverillä tai Hudson­joella voi kesäkaudella meloa maksutta. Vapaaehtoisten ja lahjoitusten voimin pyörivät yhteisöt järjestävät niin parinkymmenen minuutin kokeiluja kuin pidempiä retkiä. Osaan jokiretkistä pitää ilmoittautua. Lisätietoja: downtownboathouse.orglicboathouse.org.

Lontoon laulukonsertit ja ­kaupunkifarmit Lontoon Royal Opera Housessa Covent Gardenissa on maanantaisin lounasaikaan ilmaisia konsertteja. Konsertit ovat usein yhden laulajan esityksiä pianosäestyksellä, ja ne järjestetään pienissä saleissa. Liput tulevat varattaviksi yhdeksän päivää ennen esitystä (roh.org.uk/recitals). Niitä voi saada myös esityspäivän aamuna oopperan lipunmyyntipisteestä.

Lontoossa on useita kaupunki­farmeja, joihin pääsee ilmaiseksi ihastelemaan possuja, lampaita ja muita eläimiä. Farmit pyörivät yleensä vapaaehtoisten ja lahjoitusten voimin. Keramiikka­pajoista, poniratsastuksesta ja muista aktiviteeteista kerätään usein pieni maksu. Lisä­tietoja saa esimerkiksi osoitteista mudchute.org sekä ktcityfarm.org.uk.

Pariisin muotinäytökset ja kokkauskurssit Pariisissa voi bongata ilmaisen muotinäytöksen Galeries Lafayette -tavaratalossa. Ammatti­mallit esittelevät tavara­talon muotia perjantai-iltapäivisin kolmelta. Näytöksiin on syytä varata paikka hyvissä ajoin puhelimitse tai sähköpostitse, lisätiedot haussmann.galeries­lafayette.com.

Fédération Française de Cuisine opastaa ranskalaisen keittiön taitoihin markkinoilla ympäri Pariisia. Noin tunnin kokkauskursseja pidetään eri teemoilla, kuten reseptit juhlaan tai suklaa. Aikataulu ja ilmoittautuminen: ffcuisine.fr/evenements.

Itäisessä Pariisissa voi tehdä kaupunkikävelyn kattojen korkeudella. Puiden reunustama 4,5 kilometrin ­La Promenade Plantée (promenade-plantee.org) on tehty käytöstä poistetun rautatien tilalle. Se kulkee korkeuksissa kahdennentoista kaupungin­osan läpi. Reitillä on puistoja ja Viaduc des Arts -silta, jonka kaarissa toimii gallerioita.

Köpiksen leikkitornit ja musiikkikeikat Kööpenhaminasta löytyy pienten lasten perheille hauska leikkipuisto. Østerbrossa Fælledparkenin puiston leikkitelineisiin on tehty kopiot kaupungin viidestä tunnetusta tornista. Raatihuoneen kellotornista lähtee liukumäki, ja kirkon torniin voi kiivetä.

Vaihtoehtoiseen musiikkiin keskittynyt Bolsjefabrikken-yhdistys tarjoaa ilmaisia konsertteja (bolsjefabrikken.com) kulttuuritilassaan. Keikoilla kuullaan muun muassa dubbia, reggaeta ja hiphopia. Vapaaehtoisten pyörittämässä talossa myös joogataan.

Tukholman näköalat ja metrotaide Södermalmin Katarinahisseniltä aukeaa hieno näkymä vanhaankaupunkiin ja muualle Tukholmaan. Hissi on suljettu, mutta näköalatasanteelle vie portaikko.

Tukholmassa yli 90 metro­asemalla on esillä taidetta, kuten Slussenilla mustavalko-väri­teemaisia näyttelyitä. Useimpien asemien taidetta nähdäkseen tarvitsee metrolipun. Asemille järjestetään myös ilmaisia, opastettuja taidekierroksia (www.sl.se/en/help--contact)

Kommentoi »