80 vuotta täyttävä Ilkka Taipale huolissaan Euroopan militarisoitumisesta: ”Sota loppuu kerran ja sen jälkeen on rakennettava yhteydet kaikkiin ilmansuuntiin”
Henkilöt
80 vuotta täyttävä Ilkka Taipale huolissaan Euroopan militarisoitumisesta: ”Sota loppuu kerran ja sen jälkeen on rakennettava yhteydet kaikkiin ilmansuuntiin”
Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen sosiaalidemokraattien kansanedustaja Ilkka Taipale uskoo uuteen mahdollisuuteen Ukrainan sodan jälkeen.

Sisälläni on pieni poika, ja kaikki ikäpolvet, jotka olen elänyt. Virtaa riittää vielä, Ilkka Taipale lausuu 80-vuotissyntymäpäivänsä kynnyksellä. Hänen Sata innovaatiota Suomesta -kirjansa on ilmestynyt yli 50 kielellä.

– Parhaillaan käyn käännöksistä kirjeenvaihtoa viiteen kuuteen maahan. Se on toiseksi käännetyin suomalainen kirja Kalevalan jälkeen, Taipale kertoo.

Taipale kertoo tehneensä puolisonsa Vapun kanssa yhdessä kymmeniä kirjoja, ja tuotanto jatkuu yhä. Kirjoittamisen, lääkärin työn ja politikoinnin ohessa Taipale on aina ollut myös aktivisti.

– Kun on ollut viisikymmentä vuotta kansalaisaktivistina, sama asia tulee aina nenän eteen: ennemmin tai myöhemmin muutos onnistuu. Käynnistimme kampanjan abortin vapauttamiseksi vuonna 1965, ja tavoite toteutui viidessä vuodessa. Samaan aikaan ajoimme eutanasian laillistamista. Siitä on nyt 55 vuotta, mutta uskon, että se tapahtuu 10 vuoden kuluessa, Taipale ennustaa.

Aktivisti-Taipale on viime aikoina seurannut Ukrainassa käytävää sotaa ja Euroopan militarisoitumista huolestuneena. Hän kertoo, että hänellä on ystäviä Ukrainassa ja Venäjällä.

– Tulee vielä toinen aika, ja sota loppuu kerran. Meidän on rakennettava yhteydet kaikkiin ilmansuuntiin sen jälkeen. Tärkeää on kansainvälinen sosiaalipolitiikka, ilman sitä ei maailmassa rauha vallitse. Pohjoismainen mallimme on esimerkki siitä, että pidämme kaikista ihmisistä huolta ja olemme iloisia veronmaksajia.

Taipale lähettää syntymäpäiväviestin:

– Ihmisellä pitää olla suuri päämäärä ja periksi ei pidä antaa.

Ilkka Taipale

  • Syntynyt: Helsingissä 29.11.1942.

  • Ura: psykiatri, sosiaalilääketieteen dosentti, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen sosiaalidemokraattien kansanedustaja.

  • Perhe: vaimo Vappu Taipale, neljä lasta ja kahdeksan lastenlasta.

Kommentoi »