Apu

Taiteilijaelämä vei Ilkka Heiskasen putkaan Kaupunginteatterin takahuoneesta

Taiteilijaelämä vei Ilkka Heiskasen putkaan Kaupunginteatterin takahuoneesta
Näyttelijä Ilkka Heiskasen tuore elämäkerta kertoo myös taiteilijaelämän nurjista puolista. Kirjan on kirjoittanut Avun toimittaja Liisa Talvitie.
Julkaistu: 3.10.2018

Juuri ilmestyneen Ilkka Heiskasen elämäkerran Ilu – Ilkka Heiskanen esittää (Docendo) mukaan näyttelijän kiivas temperamentti – ja alkoholinhuuruinen elämä – vei miehen putkaan Kalle Holmbergin ohjaaman Riivaaja-näytelmän harjoituksista vuonna 1989.

”Olen ainoa Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä, jonka poliisi on vienyt pukuhuoneesta käsiraudoissa putkaan. Pistin pukuhuoneen kalustuksen säpäleiksi ja rauhoituin vasta putkassa”, Heiskanen kertoo elämäkerrassaan, jonka on kirjoittanut Avun toimittaja Liisa Talvitie.

Heiskanen oli kirjan mukaan uransa alkuvaiheessa, työtahti oli kova ja vapaa-ajanharrastukset boheemit. Niinpä hänen temperementtinsa kuohahti, kun Holmberg tuli antamaan palautetta harjoituksista. Heiskanen ”sai silmittömän raivokohtauksen” ja tempaisi pakkotyövanki Fedkan rooliasuunsa kuuluvan puukon vyöltään.

Holmberg ei tilanteesta säikähtänyt vaan häipyi pukuhuoneesta. Sen jälkeen Heiskanen pisti pukuhuoneen säpäleiksi. Pian pukuhuoneen ovella seisoi kaksi teatterin laitosmiestä ja kaski poliisia. Heiskanen vietiin putkaan rauhoittumaan.

Kirjassa mies kertoo tunnelmistaan: ”Tärisin siellä yön, en juuri nukkunut. Olin takuuvarma, että saan potkut. Että tästä ei pikkurahalla selvitä, jos ollenkaan.”

Potkuja ei kuitenkaan tullut, mutta teatterinjohtaja Aulis Salovaara piti puhuttelun ja ehdotti rangaistukseksi pientä korvausta pidätettäväksi seuraavasta palkasta. Näin tapahtui, ja Heiskanen huokaisi helpotuksesta.

Heiskanen puhuu elämäkerrassaan myös opiskeluvuosistaan ja Teatterikorkeakoulun rehtoriksi valitun Jouko Turkan vaikutuksesta uraansa. Heiskanen arvosti Turkkaa eikä kokenut mitään törkeyksiä tai ylilyöntejä Turkan opetuksessa.

Sen sijaan alkoholi aiheutti paljonkin ongelmia sekä ammatillisesti että yksityiselämässä. Heiskanen kertoo, miten teatteriesitys jouduttiin peruuttamaan Tampereella näyttelijän ollessa ympäripäissään.

”Hetki, jolloin juomisen himo lähtee liikkeelle, on kuin piru alitajunnassa. Se hiipii sieltä, ja jos siitä ei nappaa kiinni oikealla hetkellä, se on menoa."

Nykyisin Heiskanen on raitis. Hän on tehnyt näyttelijän töitä koko ajan. Heiskanen palkittiin vuoden 2011 parhaan miessivuosan Jussi-palkinnolla elokuvasta Hiljaisuus.

Liisa Talvitie on kirjoittanut myös seuraavat teokset:

Maarit Hurmerinta - Sanoin ja sävelin

Matti Esko - Valtakunnan rekkamies

Sauna

Asko Sarkola - Naurun takana

Sokka - Sinikka Sokan elämäkerta

Kommentoi »