Tuulilasi

IKEA:n ruokahävikistä tehdään biopolttoainettaIKEA:n ruokahävikistä tehdään biopolttoainetta

IKEA-ravintoloiden ruokahävikki jalostetaan biokaasuksi, jota voidaan 1. maaliskuuta alkaen tankata IKEA Espoon yhteydessä sijaitsevalla kaasutankkausasemalla. Ympäristö- ja energiaministeri Kimmo Tiilikainen on mukana avaamassa Gasumin kaasutankkausasemaa.
Kuvat Ikea

Espoon Lommilassa sijaitseva IKEA-tavaratalo on maailmanlaajuisesti ensimmäinen IKEA-yksikkö, jonka yhteyteen avataan kaasutankkausasema. Asema on IKEA Suomen yhteistyökumppani Gasumin, ja tankkausasemalla voi tankata sekä maa- että biokaasua. Lähivuosina on tarkoitus rakentaa kaasutankkausasemat myös muiden IKEA-tavaratalojen yhteyteen Suomessa.

”Haluamme ottaa aktiivisesti käyttöön uusia kiertotalouden keinoja ja inspiroida tekojemme kautta ihmisiä tekemään arjessa kestäviä valintoja. Biokaasu on polttoaineena yksi ympäristöystävällisimmistä, ja hyödyntämällä ravintoloissamme syntyvän hävikin autojen polttoaineeksi tarjoamme asiakkaillemme taas uuden vastuullisen tankkausvaihtoehdon”, kertoo IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Tankkausasemilla tankattavaa biokaasua tuotetaan muun muassa IKEA-ravintoloiden biojätteestä.

”Ensisijaisesti haluamme vähentää ruokahävikkiä, mutta meillä syntyvä vähäinenkin ruokajäte menee hyötykäyttöön. IKEA-ruokahävikistä tuotettavalla biokaasulla ajaisi vuoden ajan noin 25 kaasuautoa keskimääräisellä kulutuksella”, havainnollistaa Suvanto.

Laaja kaasuasemaverkosto tukee hallituksen kestävän kehityksen tavoitteita

Ruokajätteen hyödyntäminen tankkausasemilla on seuraava askel IKEA Suomen konkreettisten ympäristötekojen sarjassa. IKEA on Suomessa jo energiaomavarainen ja käyttää vain uusiutuvaa energiaa. Kaasutankkausaseman avajaisissa puhuva ympäristö- ja energiaministeri Kimmo Tiilikainen kertoo, että hallituksen tavoitteena on, että Suomessa olisi 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä.

”Hallituksen tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä Suomessa 2020-luvulla yli 50 prosenttiin ja omavaraisuusaste yli 55 prosenttiin. Taisteluun ilmastonmuutosta vastaan tarvitaan myös yksityiseltä sektorilta aktiivisia toimia. Kotimainen, täysin uusiutuva biokaasu on yksi kestävä vaihtoehto polttoaineeksi. On hienoa, että IKEA ja Gasum rakentavat nyt yhteistyössä kattavampaa tankkausverkostoa. Tämä tukee kaasuautojen yleistymistä Suomen teillä ja niiden käyttäminen on yhä sujuvampaa eri puolilla maata”, Tiilikainen kertoo.

Suvanto muistuttaa, että kaasutankkausasemien myötä myös IKEA Suomen kuljetuskumppanit voivat uudistaa kalustoaan kulkemaan biokaasulla.

”Lisäksi tavoitteenamme on uudistaa vähitellen IKEA-bussit ja IKEA Suomen henkilöstön käytössä olevat autot biokaasulla, sähköllä tai muulla ympäristöystävällisellä polttoaineella toimiviksi ajoneuvoiksi”, Suvanto kertoo.

Julkaistu: 2.3.2018