Apu

Ikääntyneiden alkoholinkäyttö voi olla työn jättämän tyhjiön täyttämistä, mutta koneisto ei kestä enää kuten nuorempana

Ikääntyneiden alkoholinkäyttö voi olla työn jättämän tyhjiön täyttämistä, mutta koneisto ei kestä enää kuten nuorempana
Ikääntyvät naiset ja miehet skoolaavat siinä missä nuoremmatkin, mutta maljan hinta on heille kovempi. Alkoholi aiheuttaa syöpää, vanhentaa aivoja ja voi pahentaa dementian oireita.
Julkaistu: 5.9.2020

Onnellinen pariskunta hiekkarannalla. Aurinko laskee tyynen meren taa. Lasilliset viiniä. He skoolaavat pitkän liiton vuosipäivän kunniaksi ja nauttivat illallisen ruokajuomineen.

A-klinikan toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki kummastelee, kuinka paljon näitä kuvia näkyy sosiaalisessa mediassa. Ikääntyvillekin juomisesta on tullut tapa. Kakkukahvit eivät enää riitä, vaan tarvitaan kuohuviinikin. Valtaosa 65–74-vuotiaista käyttää alkoholia.

– Luodaan romanttista mielikuvaa, että alkoholi kuuluu vanhuuteen. Nyt vanhenemassa on sukupolvi, joka on tottunut alkoholin käyttöön. Alkoholismi on ongelma, joka ei ole pienenemään päin.

Tilastot osoittavat, että 2000-luvulla yli 65-vuotiaiden miesten ja naisten alkoholikuolemat ovat lisääntyneet. Niitä ovat esimerkiksi tapaturmaiset alkoholimyrkytykset ja alkoholiperäiset sydän- ja haimasairaudet. Suomalaiset ovat kokonaisuutena vähentäneet juomistaan viime vuosina, mutta ikääntyvät eivät ole.

Joskus alkoholi täyttää työn jättämän tyhjiön

Kun eläkeläisellä on alkoholiongelma, milloin se on syntynyt? Kolmannes on juonut liikaa koko aikuisikänsä. Kolmannes on ollut aiemmin kohtuukäyttäjiä, mutta eläkkeelle siirtymisen jälkeen juominen on riistäytynyt käsistä. Kolmanneksella ongelma on syntynyt vasta eläkkeellä. Eläkkeelle jääminen on kriisi, josta jotkut yrittävät selviytyä juomalla.

– Olen tavannut vastaanotollani ihmisiä, joille työ on ollut hyvin keskeistä. Kun työ yhtäkkiä loppuu, ei ole oikein mitään muuta. Aika täyttyy helposti alkoholilla.

Myös puolison kuolema ja sitä seuraava yksinäisyys voivat altistaa ongelman kehittymiselle.

Vanhetessa elimistö kuivuu ja rasvoittuu, ja terveyshaitat lisääntyvät. Aineenvaihdunta hidastuu ja alkoholin jakautumistilavuus pienenee, joten alkoholi hajoaa ja poistuu elimistöstä entistä hitaammin.

"Jos on täyttänyt juomisella päivänsä ja hallinnut sillä tunnetilojaan, mitä se muu voisi olla? Sitä onkin vaikea keksiä."
Kaarolo Simojoki

Viina hidastaa reaktiokykyä ja horjuttaa tasapainoa. Alkoholi on hermomyrkkyä, joka ensin piristää ja sitten väsyttää.

Stressin tunne vähenee. Mitä useammin juo, sitä enemmän mukavien tuntemusten saavuttaminen vaatii alkoholia. Sietokyky kasvaa.

Maksakirroosi, rasvamaksa ja alkoholimaksatulehdus johtuvat usein alkoholin käytöstä. Alkoholi sisältää paljon energiaa ja lihottaa. Ylipaino nostaa terveyshaittojen, kuten maksasairauksien, riskiä.

Alkoholi aiheuttaa useita syöpätyyppejä suun ja paksusuolen välillä. Naisilla se lisää rintasyöpää. Jopa kymmenen prosenttia syövistä selittyy alkoholin käytöllä.

Jos ihmisellä on jokin perussairaus, sen ongelmat saattavat pahentua entisestään.

Alkoholi näkyy aivoissa

Jos on koko elämänsä käyttänyt alkoholia, 65-vuotiaana aivot ovat muutaman vuoden vanhemmat kuin niillä, jotka eivät ole juoneet. Kyse ei ole edes siitä, että ihminen olisi juonut hillittömän paljon, Simojoki sanoo.

Alkoholi ei ole dementian tai Alzheimerin taudin syy.

–  Haaste tulee siitä, jos aivoissa jo muhii dementia. Oireet voivat pahentua juomalla, vaikkei suoranaista alkoholiongelmaa olisi.

Ajatteluun, muistamiseen ja havaitsemiseen liittyvät kyvyt heikkenevät ikääntyessä jokaisella. Se voi näkyä vaikeuksina lukemisessa ja syy-seuraussuhteiden ymmärtämisessä. Tulee unohtelua. Liiallinen juominen syventää oireita.

Äärimmillään viinan tuhot tuntuvat suurkuluttajien aivoissa. Runsasta käyttöä voi seurata alkoholiperäinen dementia. Osa aivoista liukenee alkoholin mukana pois.

– Kun katsoo magneettikuvaa, päässä näkyy enemmän tyhjää kuin terveillä ihmisillä. Jos juo oikein urakalla, tähän tilaan voi päästä jo aikaisessa vaiheessa.

Suurkuluttajalla alkoholi voi myös tuhota pikkuaivot, minkä seurauksena normaali koordinaatio, pehmeä lihasliike ei enää onnistu. Se näkyy katkokävelynä, töpöttävän tiheänä askelluksena.

Kuinka paljon on liikaa?

Riskijuomisen ylärajana pidetään miehillä 23 annosta viikossa ja naisilla 12–15 annosta. Yksi annos on pieni olut, 12 cl viiniä tai pieni viinaryyppy. Suurin osa liikaa juovista pitää itseään kohtuukäyttäjänä.

– Kun vuosia tulee lisää, riskiraja alenee. Moni 55-vuotias käyttää alkoholia kuin kolmikymppinen sillä ajatuksella, että 24 annosta viikossa on ihan ookoo. Mutta niin ei ole, Simojoki sanoo.

Yli 65-vuotiaiden miesten ei pitäisi juoda yli seitsemää annosta viikossa eikä enempää kuin kaksi annosta kerrallaan.

– Kyllä. Se on vähän. Riskirajat kuvaavat hyvin sitä, miten paljon kroppa ikääntyy. Maksan kyky polttaa alkoholia ja aivojen herkkyys muuttuvat.

Ryyppääminen aiheuttaa häpeää

Seniori häpeää ryyppäämistä enemmän kuin nuorempi. Jos hän joutuu äkisti sairaalaan, hoitajat eivät välttämättä tunnista sairauden sivussa alkoholiongelmaa. Eivät etenkään, jos potilas on sekava.

– Se ei vain tule mieleen. Jos ei ymmärretä, että taustalla saattaa olla alkoholi, seuraukset saattavat olla laajakantoisia. Toisaalta voi olla hoitopessimismiä: no, se on niin vanha, ettei kannata hoitaa.

Äkkiriuhtaisu alkoholista voi johtaa delirium-tilaan. Voi tulla kramppeja, hikoilua, harhoja, verenpaineen heittelyä ja rytmihäiriöitä. Elimistö ei kestä. Seurauksia on hoidettava teholla. Äkillisen vieroittumisen seurauksena voi kuolla.

– Jos alkoholin käyttäminen on ollut rankkaa, vierotusoireet voivat olla vakavia. Vieroittuminen pitää toteuttaa lääkkeellä. On erikseen ohjeet, miten ikäihminen vieroitetaan.

Onko syytä huolestua?

Jos sinulla on tapana juoda joka päivä lasillinen valkoviiniä ja olet siitä huolestunut, juomisen lopettaminen voi onnistua saman tien.

Päätät vain lopettaa.

Toinen tapa irrottautua on annosten pienentäminen. Juo puoli lasillista vähemmän ja lopeta juominen vähitellen kokonaan. Se ei pistä silmään tilanteissa, joissa muut juovat.

Yksi keino vähentämiseen on se, ettei osta kotiin alkoholia. Juomisen tilalle on keksittävä jotakin muuta.

– Jos on täyttänyt juomisella päivänsä ja hallinnut sillä tunnetilojaan, mitä se muu voisi olla? Sitä onkin vaikea keksiä.

Lähteet: Käypä hoito -suositus, THL ja Tilastokeskus.

Ei lääkkeiden kanssa

  • Ota varovasti, jos käytät lääkkeitä diabetekseen, tulehduskipuihin ja nesteenpoistoon.
  • Juo hyvin harkiten sydän- ja verenpainelääkkeiden kanssa.
  • Ole tarkkana ”väsyttämättömän” antihistaaminin, varfariinin (Marevan) sekä potenssi- ja eturauhasen liikakasvulääkkeiden kanssa.
  • Älä juo, jos syöt keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä, tiettyjä antibiootteja, epilepsialääkkeitä, unilääkkeitä, rauhoittavia tai trisyklisiä masennuslääkkeitä.

Päivitetty 5.9. – Ilmestynyt 16.7.2020

1 kommentti