Tuulilasi

Ihmerengas toimii ilman ilmaa


Tyhjentymätöntä Michelin Tweel - radiaalirengasta valmistetaan Michelinin uudessa tehtaassa Piedmontissa, Yhdysvalloissa. Tehdas on lajissaan maailman ensimmäinen.
Kuvat Michelin

Michelin Tweel -konseptirengas esiteltiin ensimmäisen kerran Pariisin autonäyttelyssä vuonna 2004, ja sen sarjatuotantoon tähtäävää tuotekehitystä varten perustettiin Michelinin Pohjois-Amerikan organisaation alainen Michelin Tweel Technologies -osasto. Tämän osaston työn ansiosta ilmattoman renkaan valmistus kaupalliseen tarjontaan on nyt aloitettu.

Ratkaiseva ero Tweel-renkaan ja tavanomaisen radiaalirenkaan välillä on, että Tweel toimii täysin ilman rengaspainetta: sen sivut ovat avoimet – siinä ei siis ole lainkaan ilmaa. Siten se poistaa päiväjärjestyksestä yhden yleisimmistä rakennustyömailla ja maanmuokkaus- tai maatalouskäytössä olevien koneiden työn pysäyttävistä syistä: renkaan tyhjentymisen vaurion seurauksena.

Uutukaisessa varsinainen rengas ja vanne yhdistyvät jämäkäksi kokonaisuudeksi. Perinteisen vanteen sijasta Tweel-renkaan keskiössä on jäykkä rengasnapa, josta lähtevät säteittäiset, joustavat polyuretaanirimat yhdistyvät kulutuspintaan.

Michelinin mukaan X Tweel on markkinoiden ainoa rengas, joka ei vaadi jatkuvaa huoltoa eikä aiheuta taukoja työhön. Tavanomaiseen ilmatäytteiseen renkaaseen nähden se tarjoaa valmistajan mukaan ainakin seuraavia etuja:

  • Toimii radiaalirenkaan tapaan, mutta ei tarvitse lainkaan ilmaa, joten tyhjentymisvaaraa ei ole
  • Ei tarvetta rengaspaineen tarkistuksiin
  • Helppo asentaa
  • Erittäin vaurionkestävä
  • Parantaa kuljettajan työmukavuutta
  • Parantaa työskentelytehokkuutta
  • Pidempi, jopa kolmikertainen, käyttöikä
  • Ei kompromisseja pidon, käsiteltävyyden eikä koneen käyttömukavuuden suhteen

"Tweel-radiaalirengas on ensimmäinen kaupalliseen tarjontaan tuleva ilmaton radiaalirengas, ja tässä suhteessa otamme valtavan etuaskelen kilpailijoihimme nähden", sanoo Michelin Tweel Technologies -osaston johtaja Ralph Dimenna tiedotteessa.

"Ilmaton Tweel-radiaalirengas avaa Michelinille ovet uusille markkinoille ja erityisesti pienillä nopeuksilla raskaassa työssä käytettävien koneiden valmistajiin. Nämä valmistajat kaipaavat jatkuvasti uutta teknologiaa, joka parantaa työn turvallisuutta ja kasvattaa sen tuottavuutta."

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 28.11.2014