Mondo

Ihana Barcelona! Nämä baarit, kaupunginosat ja vähemmän tunnetut nähtävyydet kannattaa tietää

Ihana Barcelona! Nämä baarit, kaupunginosat ja vähemmän tunnetut nähtävyydet kannattaa tietää
Katalonian boheemi pääkaupunki kutsuu cavabaareihin, brunsseille, kirjaostoksille, lähijunaretkille ja Gaudín vähemmän tunnettujen arkkitehtuurikohteiden äärelle.
Julkaistu: 9.2.2022

Barcelonan parhaat aamiaispaikat

Päivä on hyvä aloittaa jossakin Barcelonan tunnelmallisista aamiaiskahviloista. Moni­kulttuurisessa kaupungissa voi maistella sekä espanjalaisia ­herkkuja että makuja maailmalta.

Barcelonan helmiä on eggs benedict -kananmuna-­annoksiin erikoistunut The Bene­dict Barcelona (Carrer d’en Gignàs 23). Kodikas kahvila tarjoilee brunssia aamusta ilta­päivään. Tarjolla on munaruokien lisäksi englantilaistyylisiä aamiaisia ja Etelä-Amerikan makuja, kuten Latinalaisen Amerikan keittiöistä tuttuja juusto­täytteisiä tequeños-leipä­tikkuja. Aamupalan tässä Barcelonetan metro­pysäkin lähellä sijaitsevassa kahvilassa voi yhdistää kävelyyn rannalla.

Sant Antonin alueen laidalla sijaitseva Ugot Bruncherie (Carrer de Viladomat 138) hemmottelee runsaiden aamupalojen ystäviä. Kokeile esimerkiksi french toast -annoksia eli köyhiä ritareita tai shakshukaa, jossa kananmunat yhdistyvät tomaatti-­kasviskastikkeeseen.

Klassisen barcelonalaisen aamiaisen tarjoaa vuonna 1870 perustettu Granja M. Viader (Carrer d’en Xuclà 4). Historiaa henkivässä kahvilassa kannattaa tilata ainakin churrot paksun suklaa­juoman kera. Maista myös muita makeita herkkuja, kuten suussa sulavaa juustokakkua.

Barcelonan maamerkkejä ovat Antoni Gaudín suunnittelemat talot, kuten Passeig de Gràcia -kadun Casa Milà.

Näe Gaudín erikoisuudet

Katalaaniarkkitehti Antoni Gaudín vähemmän tunnettuihin rakennuksiin voi tutustua rauhassa, ja sisään pääsee usein ilman jonoja.

Sarriàn idyllisessä kaupungin­osassa sijaitsee Bellesguard (Carrer de Bellesguard 20). Gaudílle ominaisen pehmeän ja rönsyilevän tyylin sijaan linnamaisen talon muotokieli on suoraviivaisempaa. Täällä järjestetään opastettuja kierroksia.

Ryhdikäs Casa Calvet (Carrer Sant Marc 57) edustaa Gaudín konservatiivista puolta. Rakennus suunniteltiin tekstiili­tehtailijaperheelle, joka asui ja työskenteli talossa. Casa Calvetissa toimii myös tasokas aasialainen China Crown -ravintola.

Katalonialaisen modernismin museossa (Carrer de Balmes 48) voi tutustua Gaudín huone­kaluihin ja esineisiin. Hän suunnitteli lukuisia kalusteita rakennuksiinsa, kuten Casa Batllóon ja Casa Milàan.

Kippistä Barcelonassa cavalla

Cavaa eli Kataloniassa tuotettua kuohu­viiniä on useimpien ravintoloiden juomalistoilla. Cava on kansan juoma, ja laatu­kuohuvia voi olla tarjolla yllättävissä ja hyvin edullisissakin paikoissa.

Yksi perinteikkäimmistä on Barcelonetassa sijaitseva Can Paixano, lempinimeltään La Xampanyeria (Carrer de la Reina Cristina 7). Paikka on pieni ja meluisa, mutta tunnelma on hyvä, hinnat edulliset ja ruoka-annokset tuhteja. Täällä käy sekä matkailijoita että paikallisia. Cava nautitaan laakeista kuohuviini­laseista, ja kylkeen napataan esimerkiksi chorizo- tai kinkkuleipä.

Rauhallinen ilta hyvistä cavoista ja muista viineistä nauttien onnistuu La Vinya del Senyorissa (Plaça de Santa Maria 5). Tunnelmallisella aukiolla sijaitsevalla terassilla voi ihailla historiallista arkkitehtuuria ja maistella vaihtoehtoja yli tuhannen viinin valikoimasta. Laseittain myytävien viinien lista päivittyy kahden viikon välein, ja kuohuviini­valikoimassa on harvinaisia helmiä.

Kodikkaan trendikkäässä La Pepitassa (Carrer de Còrsega 343) yhdistyvät cava ja hyvä ruoka. Tarjolla on päivitettyjä versioita Välimeren alueen ruuista. Suosikkiannoksia ovat pepito-­leivän versiot. Yleensä valko­sipulisella naudanlihafileellä täytetyn leivän saa myös kasvis- tai kalatäytteellä. Paikan seinät ovat täynnä asiakkaiden jättämiä viestejä.

Piipahda Barcelonan ihanissa kirjakaupoissa

Kirjakauppakulttuuri on Barcelonassa voimissaan. Altaïr (Gran Via de les Corts Catalanes 616) on matkailijan unelmakauppa, jossa myydään matkakirjallisuutta sekä muun muassa luonnontieteisiin ja antropologiaan liittyviä teoksia. Täältä saa myös karttoja ja paperi­tavaraa. Kaupan ilmoitustaululta voi löytää vaikka matka­kaverin.

Kirjakahviloiden ystävä piipahtaa Laie Libreria Cafén (Carrer de Pau Claris 85) isossa kahvila-­lounasravintolassa, jossa voi myös työskennellä tai opiskella. Kaupassa myydään teoksia taide­kirjoista runouteen ja kieli­tieteestä historiaan.

La Llama (Carrer de Villarroel 34) on hyvä paikka tuliaislöytöjen tekoon. Sen valikoimassa on kirjojen lisäksi muistikirjoja, kalentereita, postikortteja, erikoisia värityskirjoja, magneetteja, pinssejä ja mukeja.

Barcelonan nouseviin kaupunginosiin kuuluu Horta mainioine puistoineen.

3 × Barcelonan nouseva alue

Horta

Keskustan vilinää on mukava paeta kylätunnelmastaan tunnettuun Hortaan. Sieltä löytyy esimerkiksi Parc del Laberint d’Horta -labyrinttipuisto ja Plaça Eivissan kahvilat. Alueen tuntumassa on Serra de Collserolan luonnonpuisto, josta löytyy näköalapaikkoja, kuten Mirador d’Horta.

Gràcia

Barcelonan boheemi hipsterikaupunginosa tarjoaa pieniä viinibaareja, kodikkaita kahviloita ja trendikkäitä ravintoloita. Ilta- ja yöelämä on vilkasta, mutta ystävällisen ilmapiirin ansiosta alue sopii myös lapsiperheille.

Gràcian alueella on nuorekasta tunnelmaa, mutta kaupunginosa viehättää vaikka lapsiperheitäkin.

Sant Antoni

Poble-Secin kaupunginosaan kuuluva alue on noussut suosituksi viime vuosina. Vanhan ja kauniin Mercat de Sant Antoni -kauppahallin remontointi on tuonut alueelle trendikahviloita ja -baareja sekä kauppoja.

Sant Pol de Mar on yksi Barcelonan lähirannikon viehättävistä pikkukylistä, joihin pääsee paikallisjunalla.

Hyppää Barcelonassa junaan retkelle rannikolle

Barcelonan rannat ovat usein ruuhkaisia, mutta rauhallisempia poukamia löytyy lyhyen juna­matkan päästä. Paikallisjunat (rodalíes) kulkevat tihein vuoro­välein lähialueille, ja autioita rantoja tai idyllisten rannikkokylien tunnelmaa etsivien kannattaa hypätä R1-linjan kyytiin. Tee päiväretki esimerkiksi perinteiseen kalastajakylään Arenys de Mariin tai Sant Pol de Mariin, jonka kirkkaiden rantavesien äärellä barcelonalaisetkin viettävät vapaapäiviään. Kylähyppely junalla on helppoa ja halpaa. Yksittäinen junamatka maksaa valituista vyöhykkeistä riippuen muutamasta eurosta ylöspäin ja kymmenen matkan sarjalippu kympistä useaan kymmeneen euroon.

Kommentoi »