Hyvätuloiset ovat hylkiöryhmä, jota pitää suosia veroeduilla, Petteri Orpo
Kohtuuton vaalitentti
Hyvätuloiset ovat hylkiöryhmä, jota pitää suosia veroeduilla, Petteri Orpo
Kokoomuksen puheenjohtaja varautuu ulkomailla vastaamaan Sanna Marinia koskeviin kysymyksiin. Juttu on seitsemäs osa Avun kohtuuton vaalitentti -juttusarjassa, jossa esitämme epäreiluja väitteitä puolueiden puheenjohtajille.
Julkaistu 27.2.2023
Apu

Olet jo pidemmän aikaa makustellut peilisi edessä sanoja ”pääministeri Orpo, otaksun”.

Kyllä peilistä näkyy edelleen ihan sama Petteri kuin aina ennenkin. Vaalikampanjan kanssa on ollut niin kiire, ettei tässä ole ehtinyt mitään makustelemaan. Tiedän kokemuksesta, että kannattaa tehdä työt ensin ja nähdä vaalitulos.

Pahin kauhukuvasi on, että sinusta todella tulee seuraava pääministeri ja saat ulkomailla jokaisessa haastattelussa vastata Sanna Marinia koskeviin kysymyksiin.

Paljon pahemmat kauhukuvat liittyvät Ukrainan sotaan, energiakriisiin ja kotien ahdinkoon. Näiden asioiden hoitamisen lomassa voin ihan hyvillä mielin vastata Sanna Marinia koskeviin kysymyksiin. On vain hyvä asia, jos Suomen pääministeri on ulkomaillakin tunnettu.

Verkkosivuillanne lukee, että ”heikoimmista pidetään huolta”. Aiotte kuitenkin leikata heikoille elintärkeästä sosiaaliturvasta, koska valtiontalous pitää saada kuntoon.

Vasemmistoliiton edesmennyt kansanedustaja Outi Ojala sanoi aikanaan, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Haluamme ensisijaisesti tehdä työn vastaanottamisesta kannattavaa ja lyhentää ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa. Emme ole esittämässä mitään radikaaleja leikkauksia sosiaaliturvaan.

Helpotuit suuresti, kun Wille Rydman siirtyi perussuomalaisiin. Et kuitenkaan ottaisi häntä hallitukseen ministeriksi, jos sellainen tilanne tulisi ratkaistavaksesi.

Siirtyminen oli hänen oma ratkaisunsa. Kaikkea hyvää hänelle jatkossa uudessa joukkueessa. Ministerinsalkkuja en jaa ennen vaaleja.

Kokoomuksella ja perussuomalaisilla on niin samankaltaiset arvot, että pelkäät laajempaakin aivovuotoa puolueiden välillä.

Kokoomuksen arvojen ydintä ovat vapaus, vastuu, sivistys, demokratia ja tutkittuun tietoon tukeutuminen. Jos nämä ovat myös perussuomalaisten arvoja, niin se on myönteinen asia. Olemme eri mieltä monista asioista, kuten talous- ja EU-politiikasta sekä työperäisestä maahanmuutosta.

Aiemmin suhtauduit kielteisesti perussuomalaisiin heidän ihmisoikeuskäsitysten takia. Nyt puolue on ihan kiva ja potentiaalinen hallituskumppani.

Ohjelmaneuvottelut ratkaisevat, minkä puolueen kanssa syntyy luottamus ja yhteinen ohjelma. Olen havainnut heissä halukkuutta kompromisseille, mutta keinoista voi toki olla suuriakin erimielisyyksiä.

Oppositiopolitiikka on naurettavan helppoa. Riittää, kun kysyy aina, että ”mistä rahat – kuvitteletteko te, että kakusta riittää kaikille, jos kakkua ei kasvateta”.

Ei se naurettavan helppoa ole. On selvää, että velkaantuminen ei ole ratkaisu ja sen kritisoiminen on oikeutettua, mutta olemme aina pyrkineet esittämään myös vaihtoehdon hallituksen talouspolitiikalle.

Symppaat Portugalista Suomeen palaavaa vuorineuvosta, joka joutuu kärvistelemään 26 000 euron nettoeläkkeellä. Hyvätuloiset ovat Suomessa hylkiöryhmä, joita pitää suosia veroeduilla

Suomessa ei ole kovin montaa vuorineuvosta, mutta meillä on yksi maailman kireimmistä veroprogressioista. Enemmän symppaan keskituloisia, jotka oikeasti taistelevat kohoavien kustannusten kanssa. Siellä verotus on liian korkea ja sinne haluan kohdistaa veronkevennykset.

Suomi on velkaantunut tasaiseen tahtiin hallituksen väristä riippumatta, mutta vihervasemmistonaisten johdolla velkaantuminen on vastuutonta, kun taas kokoomuksen johdolla se on vastuullista.

Velkaa on viime vuosien vaikeina aikoina pitänytkin ottaa, mutta sitä on otettu liikaa, kun kaikki ongelmat on ratkaistu velkarahalla. Ei hallitus voi näin toimia. Itse toimin Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa (2015–2019) valtiovarainministerinä kolme vuotta ja sinä aikana velkaantuminen painettiin lähelle nollaa. Sitä työtä haluan jatkaa.

Kritisoit Antti Kaikkosen (kesk.) perhevapaata kesken ministeripestin, koska naisten kuuluu hoitaa lapset ja kotihommat, ei ministereiden.

Höpö höpö! Olen tasa-arvoisen perhepolitiikan ja -elämän kannattaja. Olin toki huolestunut Nato-prosessin etenemisestä, koska Kaikkonen on ollut niin hyvä siinä hommassa. Yleisesti kannatan jaettua vastuuta perheasioissa.

Jos sinusta tulee pääministeri, ryhdyt heti puuhaamaan Turun palauttamista Suomen pääkaupungiksi, kun Helsinki hiipuu ja kaikki puhuvat ihan liikaa Tampereesta.

Turku on hieno paikka, mutta seuraavassa hallituksessa keskittyisin nopeamman junayhteyden kehittämiseen.

Petteri Orpo, 53

  • Kokoomuksen puheenjohtaja.
  • Valtiotieteiden maisteri 2002, Turun yliopisto.
  • Valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2007.
  • Toiminut aiemmin maa- ja metsätalousministerinä 2015–15, sisäministerinä 2015–16 sekä valtiovarainministerinä 2016–19.
  • Turun kaupunginvaltuuston jäsen 1996–2000 ja vuodesta 2005 lähtien.
  • Opiskeluaikana Turun yliopiston ylioppilaskunnan ja Suomen ylioppilaskuntien liiton pääsihteeri.
  • Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi lasta. Asuu Turussa.
Kohtuuton vaalitentti
Kommentoi »