Hyväntekijät

Hyväntekijät
Yhä useampi tahtoo matkallaan olla hyödyksi, eikä se aina vaadi edes paljon aikaa. Tässä neuvot, miten löydät sopivan vapaaehtoistyön maailmalta sekä ideoita kohteista.
Norsujen hoitamista Thaimaassa, luonnonsuojelua Argentiinassa, englannin opettamista intialaisille katulapsille… Matkoilla voi tehdä hyvää monella tavalla. Samalla pääsee sisään paikallisten arkeen ja voi joskus myös säästää matkakuluissa.
Helsinkiläinen Laura Rumbin, 28, teki äskettäin yhdeksän kuukauden häämatkan, josta hän vietti puolisonsa kanssa pari viikkoa luomutiloilla työskennellen.
”Uskon, että hyötysuhde näissä matkoissa on aika fifty-fifty. Isännät saavat paljon käytännön asioita hoidetuksi vapaaehtoisten avulla, ja vapaaehtoiset saavat ihan mielettömän upeita elämyksiä”, sanoo kansainvälisen Wwoof-organisaation kautta töihin matkannut Rumbin.
Wwoof tulee sanoista World Wide Opportunities on Organic Farms, ja se on suurimpia vapaaehtoistyöntekijöiden verkostoja. Se yhdistää luomutiloja ja vapaaehtoisia ympäri maailmaa. Vapaaehtoinen tekee tilalla töitä 4–6 tuntia päivässä ja saa vastineeksi ruokaa ja majoituksen. Matkat on maksettava itse. Lisäksi edellytetään muutaman kymmenen euron jäsenmaksu, jolla liitytään yhteen Wwoof-järjestön osastoista eri maissa.
Rumbin wwooffasi miehensä kanssa viikon luomutilalla Australiassa ja toisen Uudessa-Seelannissa. Työtehtäviin kuului muun muassa vajan katon korjaamista, lehmien ruokkimista, puutarhatöitä ja huonekalujen entisöintiä.
Rumbinin mielestä Wwoof on eräänlainen vapaaehtoistyön kevytversio, hyvä ja helppo tapa aloittaa.
”Kokemuksesta sain sellaisen kipinän, että olisi kiva lähteä tekemään vaativampaakin vapaaehtoistyötä”, hän sanoo.
Hyödyksi Rumbin puolisoineen koki olleensa nytkin. Heitä Australiassa isännöinyt pariskunta on työllistänyt ja majoittanut wwooffaajia yli kymmenen vuoden ajan.
”He ovat kokeneet sen ihan elintärkeäksi oman tilansa ja elämäntapansa ylläpidossa.”
Wwoofiin kuuluvat luomutilat ilmoittavat työvoiman tarpeesta maasta riippuen joko painetussa kirjassa tai organisaation verkkosivuilla, ja vapaaehtoiset voivat ottaa tiloihin suoraan yhteyttä. Töissä olleet voivat verkkosivuilla antaa palautetta wwooffauskokemuksista, mikä parantaa palvelun luotettavuutta.
Organisaatio myös valvoo toimintaa. Rumbin kertoo kuulleensa isäntäväeltään paikallisesta ravintoloitsijasta, joka ilmoitti tarvitsevansa wwooffaajia hoitamaan hedelmätarhaansa. Todellisuudessa ravintoloitsija laittoi tulokkaat töihin pitseriaansa. Rumbinia isännöinyt australialaispariskunta raportoi ravintoloitsijasta järjestelmän valvojille.
Maailmalla vapaaehtoistyöhön matkaavia oli vuonna 2008 jo ainakin 1,6 miljoonaa vuodessa, arvioi konsulttiyritys Tram eli Tourism, Research and Marketing. Nyt määrä lienee jo paljon isompi, sillä vapaaehtoistöissä reissaamista pidetään yhtenä nopeimmin kasvavista matkailun aloista.
Kasvavan kiinnostuksen myötä kohteisiin tulee koko ajan lisää valinnanvaraa. Ennen vapaaehtoistöitä tarjosivat lähinnä kansalaisjärjestöt, nyt alan markkinoille ovat tulleet myös matkatoimistot. Esimerkiksi Suomessa Kilroy välittää matkoja, joilla pääsee tekemään vapaaehtoistyötä.
Allianssi-järjestö tarjoaa suomalaisille niin parin viikon leirejä kuin jopa vuoden mittaisia työjaksoja. Pidemmissä työjaksoissa lähtijöiden alaikäraja on 18 vuotta, mutta osalle leireistä voi päästä jo 16-vuotiaana, eikä yläikärajaa ole. Tänä vuonna erityisen suosittuja kohteita ovat olleet esimerkiksi Ecuador, Nepal, Etelä-Korea ja Kenia. Nuorisovaihdon koordinaattori Tuire Liimatainen kertoo, että vapaaehtoistöihin lähteviä kiinnostavat nyt yhä kauempana olevat kohteet ja yhä pidemmät työpestit.
”Maailman tilanne vaikuttaa suosikkeihin. Esimerkiksi Intia oli vielä viime vuonna suosittu, mutta viime aikoina maa ei ole ollut uutisissa kovin hyvässä valossa”, Liimatainen sanoo.
Hänen mukaansa suomalaisia houkuttavat erityisesti ympäristöprojektit, kuten kilpikonnien suojeleminen Costa Ricassa.
Kaikki vapaaehtoistyönä markkinoitu ei tuota pelkkää hyvää kohdemaalle tai yhteisölle. Osa projekteista on huonosti organisoituja, eikä niitä ole tehty paikallisten tarpeita kuunnellen. Joskus vapaaehtoinen joutuu maksamaan lähettävälle taholle ison summan rahaa, mutta se ei käytännössä tuekaan haluttua kohdetta.
Hyvää tarkoittavista vapaaehtoisista voi olla jopa suoranaista haittaa. Esimerkiksi Kambodžassa monista orpokodeista on tehty bisnestä, kun niihin on virrannut auttajia ympäri maailmaa. Paikallisia vanhempia on houkuteltu jättämään lapsensa orpokoteihin, jotta ne saisivat lahjoituksia. Rahat ovat menneet muihin tarkoituksiin, ja lapsia pidetään köyhyydessä lahjoitusten toivossa.
Paras tapa varmistua oman vapaaehtoistyön eettisyydestä on selvittää kohdepaikan taustat hyvin. Jos vapaaehtoisia lähettävällä organisaatiolla on kaikki kunnossa, se pystyy vastaamaan visaisiinkin kysymyksiin. Mihin rahat tarkalleen menevät? Millaisia ja kuinka pitkiä työpäivät tulevat olemaan? Tekeekö järjestö yhteistyötä jonkin paikallisen tahon kanssa?
Aina mukaan ei tarvita kansalaisjärjestöä tai muuta välittäjää, vaan vapaaehtoiseksi haluavavoi etsiä sopivan työkohteen omatoimisesti. Niistä saa vinkkejä verkossa esimerkiksi osoitteesta independentvolunteer.org ja vaikkapa matkailijoiden blogeista.
Raisiolainen Heli Varpe, 20, on halunnut tehdä vapaaehtoistyötä niin kauan kuin muistaa. Tansaniasta hän kiinnostui, kun hänen äitinsä lähti keväällä 2013 Suomen Rotary -järjestön kautta vapaaehtoislääkäriksi Ilembulan sairaalaan. Varpe sai sopivasti lukionsa päätökseen ja lähti mukaan töihin sairaalan yhteydessä toimivaan orpokotiin.
Ensimmäinen visiitti Ilembulan orpokodissa kesti kuusi viikkoa. Seuraavalla kerralla Varpe viipyi viisi kuukautta: ensin kolme kuukautta Ilembulassa, sitten kaksi orpokotikylässä Mufindissa. Jälkimmäisellä kerralla ei ollut mukana tukemassa äitiä tai matkaan lähettävää järjestöä, vaikkakin Mufindissa Varpe päätyi työskentelemään Foxes-järjestölle.
Varpe hoiti lapsia, sylitteli heitä ja ylipäätään vietti aikaa heidän kanssaan. Lapset saivat leikkiä ja oppia kiintymystä aikuiseen. Varpe puolestaan näki tansanialaisen tavan elää, koki olevansa hyödyksi ja oppi arvostamaan sitä, mitä itsellä on.
Nyt 20-vuotias Varpe opiskelee kansanopistossa lääkärikoulutukseen valmentavalla linjalla. Idea pyrkiä lääkäriksi on lähtöisin Tansaniasta.
”Tulevaisuus on selvinnyt, kun olen nähnyt, mitä voisin konkreettisesti tehdä.”
Monissa vapaaehtoistöissä voi olla avuksi ilman erityistä koulutusta. Tällaisia ovat esimerkiksi useat luonnon- ja eläintensuojeluprojektit, maatilan työt tai lasten kanssa leikkiminen.
Kohdetta valitessa on olennaista harkita matkan kestoa, paitsi matkailijan omien aikataulujen myös työkohteen kannalta. Esimerkiksi lasten kanssa työskennellessä on sitä parempi, mitä kauemmin pystyy viettämään aikaa heidän kanssaan. Jos ihmiset ympärillä vaihtuvat viikoittain, lapset eivät ehdi kiintyä keneenkään.
Toinen pohdittava asia on raha. Vapaaehtoistyön kustannukset matkailijalle vaihtelevat kohteen ja organisaation mukaan nollasta tuhansiin euroihin. Heli Varpe maksoi itse matkat, majoituksen, ruuat ja muut kulut Tansaniassa. Esimerkiksi Ilmebulassa majoitus ja kolme ruokaa päivässä maksoi 12 euroa. Laura Rumbin puolestaan maksoi itse matkansa mutta sai töitä vastaan ruuat ja majoituksen.
Tärkeintä on kuitenkin työn ja ihmisten kunnioittaminen. Ennen vapaaehtoiseksi lähtemistä kannattaa miettiä, voiko olla paikassa hyödyksi. Hyvä keino on pohtia, voisiko tehdä samaa työtä vapaaehtoisena Suomessa.
Ideoita ympäri maailmaa
Maatila Etelä-Ranskassa Oletko aina halunnut kokea, millaista on elää vanhassa maatalossa Ranskan maaseudulla? Lähde auttamaan Provencessa asuvaa englantilaista Mutchin perhettä eläinten hoitamisessa ja kotitöissä ruokaa ja majoitusta vastaan. http://www.helpx.net/host.asp?hostid=13280
Luonnonsuojelua Tansaniassa Ympäristöprojektissa Tansaniassa muun muassa rakennetaan kuivakäymälöitä, istutetaan puita ja koulutetaan paikallisia ympäristöasioissa. Kuukausi vapaaehtoisena maksaa tuhat euroa, sisältäen ruuan ja majoituksen. http://www.ekomatkaajat.fi/projectdisplay.php?p=32
Huskyfarmi Rovaniemellä Yhdistä Lapin-matkaan töitä: Korvalan kestikievari Rovaniemellä tarvitsee apua erityisesti siperianhuskyjen hoidossa ja valmentamisessa huskysafareille. Palkkana ruoka ja majoitus. http://www.workaway.info/15879269594d-en.html
Norsuja Thaimaassa Tutusta Thaimaasta löytää uuden puolen, kun matkalla auttaa hoitamaan kaltoin kohdeltuja norsuja. Viikko vapaaehtoistöissä norsujen turvapaikassa maksaa alle 300 euroa, hinta sisältää majoituksen ja ruuan. Matkat maksetaan itse. http://www.elephantnaturepark.org/
Jos aikaa on…
Viikko Lyhyellä matkalla ei juuri jää aikaa töihin perehdyttämiseen. Hyvä idea on etsiä satunnaista apua kaipaava maatila tai majatalo, jossa saa yksinkertaista työtä vastaan ruuan ja yösijan. Niitä löydät osoitteista www.workaway.info sekä www.helpx.net. www.wwoof.net on erikoistunut luomutiloihin.
Kuukausi Miltä kuulostaa puiden istuttaminen Galápagoksella tai silkkiapinoiden suojelutyö Brasiliassa? Luonnon- ja eläinten-suojeluprojekteihin kannattaa yleensä osallistua vähintään kahden viikon tai kuukauden ajan, joskus sitä edellytetään. Töitä välittää esimerkiksi www.ekomatkaajat.fi.
Puoli vuotta Mitä pidemmäksi aikaa voit lähteä, sitä enemmän työlläsi on vaikutusta. Sitoutumista vaativaa työtä tehdään muun muassa kouluissa, orpokodeissa ja köyhien naisten ja tyttöjen koulutushankkeissa. Erityisesti lapsille on tärkeää tarjota pysyvyyttä. Aloita haku osoitteista www.maailmanvaihto.fi ja www.etvo.fi.
Jos rahaa on…
Halvalle matkalle Nuorilla aikuisilla yksi vaihtoehto on EVS, jonka kautta voi lähteä 6–12 kuukaudeksi vapaaehtoiseksi Euroopan maihin. EU maksaa suurimman osan kuluista, jopa lentolipuista. Välittäjiä ovat esimerkiksi Allianssi ja Kansainvälinen vapaaehtoistyö. www.nuorisovaihto.fi, www.kvtfinland.org
Keskihintaiselle Ecoteer listaa sopuhintaisia vapaaehtoisprojekteja eri puolilla maailmaa. Perustiedot niistä saa ilmaiseksi, ja maksamalla pienen jäsenmaksun saa lisätietoja ja voi hakea projekteihin. Valikoimassa on niin luonnonsuojelua, opetustöitä kuin humanitaarisia projekteja. www.ecoteer.com
Isolle budjetille Kepa ry:n etvo-ohjelma välittää töitä Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Vapaaehtoinen maksaa itse kulunsa. 220 euron osallistumismaksun lisäksi lähtijälle tulee maksettavaksi matkakulut, vakuutukset, rokotukset, asuminen ja eläminen. www.etvo.fi