Apu

Huuhkajan hetki – Suomen EM-kisapaikka riippuu lähipäivistä, mutta tärkeintä on silti pitkäjänteisyys

Huuhkajan hetki – Suomen EM-kisapaikka riippuu lähipäivistä, mutta tärkeintä on silti pitkäjänteisyys
Suomen miehet voivat tehdä historiaa eli päästä vihdoin jalkapallon arvokisoihin. Voitot Bosnia-Hertsegovinasta ja Armeniasta käytännössä varmistaisivat kisapaikan EM-kisoissa, mutta joukkue ei ole riippuvainen yksittäisistä tuloksista: onnistumiset ovat syvemmällä.
Julkaistu: 12.10.2019

Oi Suomi on. EM-kisoissa?

Maajoukkueen kannattajaryhmän hoilotukseen voi lisätä uuden peräkaneetin, mikäli Huuhkajat kukistaa lauantaina 12.10.2019 Bosnia-Hertsegovinan vierasottelussa ja tiistaina 15.10. Armenian Turussa. Selkä seinää vasten joukkue ei kuitenkaan pelaa – eikä juuri vilkuile sivuilleen, kuten päävalmentaja Markku Kanervan aikaan on tullut tavaksi.

– Emme ihan rehellisesti ajattele kisapaikkaa. Mennään tilanne, puoliaika ja ottelu kerrallaan, ja haetaan niistä onnistumisia. Voi kuulostaa kliseeltä, mutta sillä tavoin me etenemme, ja tulos tulee sitten tekojen mukaan. Mutta hyvä on: jos molemmat ottelut voitetaan, sitten voidaan jo vähän spekuloida, Kanerva virnistää.

Joukkue suuntasi torstaina kohti Sarajevoa ja sieltä noin sadan kilometrin päässä olevaan Zenicaan, jossa ottelu pelataan.

Vastustaja on sikäli erikoisessa tilanteessa, että päävalmentaja Robert Prosinečki ehti erota tehtävästään Bosnian hävittyä Armenialle maalein 2–4 – ja palata takaisin.

– En tiedä, mitä siellä on tapahtunut ja kuka valmentajan on saanut palaamaan: ovatko pelaajat pyytäneet vai liitto ilmoittanut, että sinulla on tällainen sopimus, et muuten lähde mihinkään. Mutta eihän tuollainen koskaan positiivisista asioista kerro, Kanerva kommentoi.

Vaikeuksien kautta onnistumisiin

Markku Kanervan ei tarvitse olla asemastaan huolissaan. Aiempi konttaaminen ja epäonnistuneet sekä realistiset valmentaja- ja pelitapaviritelmät antoivat vihdoin tilaisuuden myös Palloliittoa uskollisesti vuosikaudet palvelleelle ex-puolustajalle.

Nyt hehkutusta tulee oikealta, vasemmalta ja keskeltä.

Ihan rehellisesti: onko koskaan tullut oloa, että kosto on suloinen?

– No ei – en taida olla sellaista tyyppiä. Voi joku tietysti ajatella, että naamani ehti vuosien saatossa kulua, mutta pidän pikemmin onnena, että olen saanut oppia Mixun (Paatelainen) ja (Hans) Backen aikojen projekteista. Ja olen oppinut tuntemaan melkein kaikki maajoukkueen runkopelaajat. Osaa valmensin jo alle 21-vuotiaiden joukkueessa.

Kanerva, 55, on siviiliammatiltaan opettaja. Hänessä on paljon pedagogia – hyvässä mielessä. Kanerva painottaa luottamusta, vuorovaikutusta, käytännönläheisyyttä ja ratkaisukeskeisyyttä. Hän ei kaipaa itse keskipisteeksi eikä näytä koskaan menettävän hermojaan.

– Jälkimmäinen ei kyllä pidä paikkaansa. Kyllä minultakin pinna palaa: viimeksi raivosin Italia-ottelun kyseenalaisesta rankkarista ja annan palaa, jos kentällä ei tehdä niin kuin on sovittu. Mutta pelissä sattuu ja tapahtuu muutenkin niin paljon, että valmentaja auttaa pelaajia parhaiten pitämällä päänsä kylmänä ja pysymällä rauhallisena. Virheitä saa tehdä, nekin kuuluvat peliin.

Laji uudessa nousussa

Jalkapallo on jo pitkään nauttinut Suomen mediassa huomattavasti huippu-urheilustatustaan suurempaa huomiota. Kun uutisointia ovat ohjanneet enemmän yhteiset haaveet ja intressit kuin realismi, ”kaikkien aikojen karsinnat” -hehkutuksesta ehti tulla surkuhupainen fraasi.

Nyt puheille on katetta, ja kuten naisten MM-kisojen mediahuomio ja katsojaluvut osoittivat, sekä miesten että naisten maajoukkueilla on potentiaalia aidosti suuremman yleisön suosikeiksi.

Jalkapallo koskettaa harrastajamäärien kautta satojatuhansia ihmisiä.  Tämä pelaajapolvi saattaa olla se, joka tekee jalkapalloilun arvokisaunelmasta totta.

Teemu Pukilla keskeinen rooli

Yhtenäisinkin joukkue tarvitsee tähtiä ja ratkaisijoita, ja Huuhkajissa suurin on tietenkin Valioliigan Norwichissa puolijumalan asemaan noussut Teemu Pukki.

Pukin, 29, ura on edennyt lähes tasatahtia Suomen miesten maajoukkueen nousun kanssa. Aiempien vuosien helmasynti oli, että milloin kenenkin johdolla ja systeemeillä yritettiin sellaista, mihin pelaajistolla ei yksinkertaisesti ollut riittävästi osaamista tai mikä oli matkittu aivan toisenlaisista joukkueista ja jalkapallokulttuureista.

Seurauksena ottelujen seuraaminen oli lähinnä tuskaa loputtoman näpertelyn, passiivisuuden ja vastuunottoa karttelevan sekavan pelitavan vuoksi sekä röyhkeyden ja fyysisyyden puutteen takia.

Pukkia ei päästy juuri lainkaan hyödyntämään suoraviivaisuuden puutteen ja loputtoman omissa hieromisen vuoksi, eikä luonnonlapsi ollut itsekään vielä se hyökkääjä, joka hän nyt on.

Pukki on todellinen pelote niin pelinrakentajana kuin maalintekijänä. Hänellä on ilmiömäinen kyky haistaa maalipaikat ja iskeä ovelasti puolustuslinjojen väleihin tekemään tuhojaan. Pelotevaikutus näkyy siinä, kuinka hän vetää kärpäspaperin lailla puoleensa kahta tai kolmea pelaajaa vastustajan puolustuslinjasta, jolloin muualle jää tyhjää tilaa. Eikä ole sanottu, että Pukki pysyisi vartioimallakaan kurissa.

Kasassa tiivis joukkue

Henki on joukkueurheilussa jossain määrin abstrakti asia, mutta se kulkee aina helpommin, kun menee hyvin.

”Rive” Kanervan ajan Huuhkajat on silti silmiinpistävän tiivis ja hyväntuulinen ryhmä. Turhanpäiväinen tärkeily, salailu ja päteminen loistavat joukkueessa poissaolollaan.

Mistään stressaamaton ykkösvahti Lukas Hradecky johtaa rennolla otteella, ja jokaisella on paikkansa ryhmässä riippumatta senhetkisestä kokoonpanosta.

Voittavaa joukkuetta tosin harvoin vaihdetaan: seuraaviin otteluihin tulee jokerikorttina mukaan vain pahasta loukkaantumisesta kuntoutunut Joel Pohjanpalo.

EM-karsintaa, J-lohko: Bosnia-Hertsegovina–Suomi lauantaina 12.10. klo 19 ja Suomi–Armenia ti 15.10. klo 19. ­

Via-free-palvelu näyttää ottelut ilmaiseksi. Myös Apu seuraa Huuhkajien matkaa ja kotiottelua verkossa (apu.fi) ja Facebookissa.

1 kommentti