Hurmaava Bali – näistä paikoista löytyy vielä Balin saaren idylli
Matkailu
Hurmaava Bali – näistä paikoista löytyy vielä Balin saaren idylli
Bali on niin suosittu haavekohde, että sen kävijävirta uhkaa saaren rauhaa. Mondo kokosi vinkit, joilla reissu Balille onnistuu paremmin.
Julkaistu 19.11.2018
Mondo

Rannat ja snorklailu Balilla

Indonesian Balin saaren suosio matkakohteena on kasvanut kovaa vauhtia, ja samalla paikan maineeseen on tullut säröjä. Balin vesissä kelluvista muoviroskista on kuvattu hätkähdyttäviä ­videoita, ja osa matkailijoista palaa saarelta kotiinsa pettyneinä: siellä olikin lähinnä ruuhkia.

Mutta Bali on yhä hurmaava lomasaari, eikä se paljon vahingoittunut läheisen Lombokin loppukesällä 2018 kärsimissä maanjäristyksissä. Kirkkaitakin vesiä Balilta löytyy, kun ei pyöri vain Kutan, Nusa Duan ja Sanurin kaltaisissa paikoissa.

Jos haluaa matkaltaan Balilla helppoa mukavuutta ja ranta­oleilua, kannattaa varata yösija resortista, jolla on omaa rantaa. Jos taas nauttii eri paikkojen tutkimisesta, paras loma syntyy kiertämällä vuokra-­autolla tai bussilla saaren sisäosien vuori­seutuja ja pysähtelemällä kylissä.

Pieniä, rauhallisempia rantoja saarelta löytyy lukuisia. Moni niistä sijaitsee Bukitin niemimaalla, jossa niitä usein reunustavat korkeat, jyrkät kalliot.

Suositeltava ranta on esimerkiksi Uluwatun lähellä sijaitseva Nyang Nyang. Sinne on ensin käveltävä parikymmentä minuuttia ja sitten laskeuduttava yli 500 askelmaa. Mukaan on hyvä ottaa ruuat ja juomat – paikalla ei ole myyntikojuja. Mutta pieni vaiva takaa, että perillä ei ole bussi­laumoittain väkeä.

Balin itäkärjestä löytyy hyviä paikkoja snorklailuun. Amed on niistä kohteista tunnetuin, ja sen lähellä sijaitseva Tulambenin kylä kivisine rantoineen on vielä rauhallisempi.

Omatoimisille kulkijoille kiva tukikohta, jossa on kaunis ranta, on Pemuteran. Myös Padang Bain kylässä on lähellä mukava Blue Lagoonin hiekkaranta. Siltä löytyy sopivasti puiden varjoa ja vesistä snorklailijoiden katseltavaksi korallia. Padang Baista lähtee lauttoja suosituille Gili­saarille, jotka tosin saivat vakavia vahinkoja Lombokin järistyksissä.

Legianin ranta on Balin suosituimpia. Saarella riittää myös hyviä surffipaikkoja, sanoo Pillip Tarzaniksi esittäytynyt paikallinen surffari.

Balin kaunis perinnekylä

Banglin seudulla, parin tunnin ajomatkan päässä Balin turisti­keskuksista, sijaitsee viehättävä Penglipuran. Se on kylä, joka koostuu vieri vieressä seisovista vanhoista, balilaistyylisistä asuintaloista pihapiireineen. Jo 1700-luvulla paikallisen kuninkaan rakennuttamana alkunsa saaneen kylän taloissa on pikku alttareita, kiinnostavia koristeluja ja muuta katseltavaa.

Taloissa asuu perheitä, mutta kylä on ehostettu matkailijoiden katseltavaksi. Perheet toivottavat kävijät tervetulleiksi pihoilleen ja kuvaamaan paikkoja. Kylään pääsystä peritään pieni maksu, ja moneen taloon on laitettu myynti­pöytä, jolla on tarjolla käsitöitä. Kannattaa tutkia talojen yksityiskohtia: kodeissa on esimerkiksi seremonioille omistettu tila, jota öisin käytetään nukkumiseenkin.

Jos etsii Balilla kylää, jota matkailijoiden huomio ei ole muokannut, niitä löytyy ajelemalla saaren sisäosien teitä. Näiden kylien ilme on usein ­arkinen, ja esimerkiksi edes­menneiden asukkaiden muisto­alttarien kuvaaminen pihoilla olisi tungettelevaa. Penglipuran on tähän käytännöllinen ratkaisu, vähän kuin Balin Porvoo. Sinne voi mennä omatoimisesti tai ostaa lomakeskuksista retken.

Perinteisiin balilaisiin taloihin kuuluvat ­pihojen muistoalttarit. Penglipuranin kylän asukkaat saavat elantoaan esittelemällä vanhoja talojaan.

Balilaisia herkkuruokia

Balilla voi syödä hyvää ruokaa, mutta se ei ilmesty eteen etsimättä. Pikkukylissä ei riitä asiakkaita pitämään yllä laaturavintoloita. Paras ruoka löytyy ­usein turisti­alueilta, kunhan välttää tien­varsien buffet-paikkoja.

Ubudissa käynnin arvoinen on iso, balilaista ruokaa tarjoava Bebek Bengil. Kuten nimen sana bebek kertoo, paikan tähtiannos on ankkaa: pitkään ­haudutettu, rapeanahkainen ankka-ateria on todella maukas. Ravintolasta löytyy myös hyvää kasvis­ruokaa. Ubudin pienet, yksinkertaisemmat ravintolat vaihtuvat melko tiuhaan tahtiin – kysy niistä paikallisten suosituksia.

Legianin ranta on saaren vilkkaimpia ja tunnettu iltabiletyksestään. Silti myös sen turistiravintoloista voi saada hyvää ruokaa. Esimerkiksi Azul Beach Club tarjoaa herkullisia makuja, rantanäkymät ja kivan palvelun.

Ubudin hyviin ravintoloihin kuuluu Bebek Bengil. Sen valtti ovat liharuuat, mutta myös kasvis­annoksia on tarjolla.

Indonesia on nouseva kahvimaa

Indonesia on maailman suurimpia kahvintuottajia, ja Balilla on lukuisia viljelijöiden osuuskuntia, jotka tuottavat omia kahvilaatujaan. Näitä subakeja löytyy muun muassa Kintamanin ylänkö­seudulta, jonka vulkaanisessa maaperässä kahvi menestyy. Esimerkiksi Caturin kylässä voi vierailla MPIG Kopi Kintamani -osuuskunnan tilalla. Kahvila­kulttuuri on maassa nuorta, mutta muun muassa Ubudissa on kahviloita, joissa voi maistella saarella viljeltyjä kahveja.

Balilla myydään kuuluisaa kopi luwakia, jota väitetysti valmistetaan sivettikissojen syömistä ja sitten ulostamista kahvinpavuista. Kopi luwak -kahvia on eri maissa tarjolla niin paljon, etteivät maailman sivettikissat ole mitenkään ehtineet kakkia kaikkia niitä papuja. Monet luwakia maistaneet eivät löydä siitä erityistä makua. Siksi voi sanoa: unohda luwak ja etsi osuuskuntien kahveja, joista viljelijät saavat elantonsa.

Osuuskunta MPIG Kopi Kinta­mani tuottaa niin kahvia kuin hedelmiä Balilla.

Ubudin viehättävä Arma-taideresortti

Ubud on saaren jooga- ja hyvinvointimatkailun keskus. Parintuhannen asukkaan pikkukaupungilla on nähtävyytensä, kuten temppeleitä ja palatseja, mutta turistiruuhka leimaa Ubudia. Siksi olennaista siellä on löytää levollinen majapaikka.

Arma resort on hurmaava hotelli, joka tuntuu puutarhoineen salatulta keitaalta. Armalla on myös ravintola sekä taidemuseo. Paikan omistaja, Agung Rai, on kerännyt indonesialaisten taiteilijoiden teoksia. Museoon (lippu 5 e) pääsee ­vaikkei majoittuisikaan resortissa (2 hh alkaen 140 e). Kun Barack Obama perheineen kävi viime vuonna Balilla, he pistäytyivät Armassa kulttuuritapahtumassa.

Ubudista ja sen läheltä löytää myös edullisia majataloja, kuten vain kolmen huoneen Bayu Guest Housen (2 hh alkaen 20 e). Sen sijainti on erinomainen: kaikki on lyhyen kävelymatkan päässä, ja silti pikku majapaikassa tuntuu kuin Ubudin hulina jäisi kauas.

Lisää matkailutietoa Balilta: indonesia.travel

Arma on Ubudin keskustassa sijaitseva taidemuseo sekä hotelli, jolla on myös ravintola, uima-allas, spa ja rauhoittava puutarha.
Kommentoi »