Tuulilasi

Hurjat tehoautot valtaavat viikonloppuna Suomen

Kiihdytysajon Euroopan mestaruussarjan osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Alastaron moottoriradalla. Mukaan on ilmoittautunut peräti 261 tiimiä taistelemaan voitoista eri auto- ja moottoripyöräluokissa.

Moottoripyörien Super Twin luokassa Samu Kemppainen lähtee hakemaan voittoa. Alla on voitto edellisestä osakilpailusta Ruotsin Tierpistä, joten ennakkosuosikin viitta on tukevasti Samun harteillaan hänen kotikisassaan. Samu ohjastaa nitrometaanilla käyvää moottoripyörää, jonka 3,2 litraisesta moottorista saadaan tehoa noin tuhat hevosvoimaa. Varttimailin lopussa näillä tykeillä on vauhtia jo yli 350 kilometriä tunnissa, ja suurin osa radasta mennään pelkän takapyörän varassa, joten ajosuoritukset tässä luokassa ovat näyttäviä.

Autojen kuninkuusluokassa, Top Fuel Dragstereissä, Anita Mäkelä lähtee myös kilpailuun ennakkosuosikkina. Anita johtaa tällä hetkellä Euroopan mestaruussarjaa ja pitää hallussaan myös nopeinta Euroopassa ajettua aikaa nimissään. Anita ohjastaa noin 8000 hevosvoimaa kehittävää dragsteria jo pitkällä kokemuksella ja haluaa kirkastaa viimevuotisen EM-hopean. Helpolla voitto ei varmasti tule, sillä Anitaa on haastamassa kahdeksan muuta Top Fuel kuljettajaa.

Lahtelainen Ari Pietilä kärsi epäonnesta EM-sarjan edellisessä osakilpailussa, joten nälkä parempiin suorituksiin on kova. Top Methanol Funny Car -luokan autot muistuttavat etäisesti tuotantoautoja, mutta hiilikuituisen korin alla on putkirunko ja ahdettu metanolia polttava moottori, joka kehittää noin 4000 hevosvoimaa. Ari pitää hallussaan luokan Suomen ennätystä nopeimmalla ajalla 5.77 sekuntia varttimaililla.

Alastaron radalla ajetaan torstaista sunnuntaihin 9-18 välisenä aikana. Varikot ovat avoimia kaikille, joten yleisö pääsee tutustumaan autoihin ja tekniikkaan aivan lähietäisyydeltä.

Julkaistu: 7.7.2016
Kommentoi »