Tuulilasi

Hurja visio: "Yksityisautot katoavat 20 vuodessa"


Autonvalmistajat eivät ole vielä valmiita esittelemään täysautonomisia autoja, mutta autoteollisuuden veteraanin Bob Lutzin mukaan on vain ajan kysymys, koska ihmiset eivät enää aja itse autojaan.
Kuvat Google

BMW:llä, Chryslerilla ja Fordilla työskennellyt Lutz on ollut alalla 47 vuotta, viimeksi GM:n johtoportaassa 2010. Hän on nähnyt vuosien varrella yhtä jos toista, suuria autoteollisuuden muutoksiakin. Lutz oli jo varsin varhain esimerkiksi sähköautojen puolestapuhuja. Nyt hän ennustaa vielä suurempia muutoksia.

Lutzin mukaan nykyisen kaltainen autoilun aikakausi tulee päättymään viimeistään 20 vuodessa. Sen jälkeen jaetut autonomiset modulit valtaavat liikenteen ja viranomaiset kieltävät ketään ajamasta itse.

”Meillä on pian autonomiset autot ja erilaiset kuljetusmodulit, joissa kuljettajalla ei enää ole roolia. Autoja on myös yksityishenkilöillä, mutta silti autonomiset kuljetuspalvelut valtaavat alan. Kyyti tilataan haluttuun osoitteeseen, matkustus sujuu korkeanopeuksisilla radoilla jopa 240 km/h vauhdilla. Auto menee haluamaasi määränpäähän, minkä jälkeen maksat kyydin esimerkiksi sormenjälkitunnisteella tai luottokortilla”, Lutz visio Automotive Newsin mukaan.

”Siinä tulee noin viiden vuoden siirtymäaika, kun ihmiset alkavat luopua omista autoistaan. Jossakin kohtaa viranomaiset tulevat kieltämään yksityishenkilöiden ajamisen teillä kokonaan. Liikenne alkaa sujua entistä paremmin, sillä autojen ei tarvitse enää ohitella toisiaan moottoriteillä.”

Lutz ennustaa, että uusi teknologia tarkoittaa kuolinkellojen kumahtelua BMW:n, Mercedeksen ja Audin kaltaisille yrityksille.

”Syntyy erilaisia kuljetusmoduleja, joissa ei ole minkään automerkin tunnuksia. Sen sijaan ne nimetään palveluja tarjoavien yrityksen kuten Lyftin ja Uberin mukaan. Ne tulevat hankkimaan ja omistamaan kuljetusmodulit tulevaisuudessa.”

Lutzin lisäksi myös Teslan Elon Musk on ennustanut, että ihmisen ajamisesta tulee laitonta jossakin vaiheessa, koska se on liian vaarallista.

Julkaistu: 9.11.2017