Tuulilasi

Huono sää ja mielenilmaus häiritsevät loppuviikon liikennettä


Runsas lumisade vaikeuttaa liikennettä torstaina Suomen eteläosissa. Perjantaina teitä ruuhkauttaa laaja mielenilmaus.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Seppo Sirkka

Sakea lumipyry tuo haasteita liikkumiseen torstaina erityisesti Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Lumisateeseen yhdistyvä voimakas puuskittainen tuuli heikentää näkyvyyttä ja ajokeli muuttuu erittäin huonoksi. Lumisade saapuu Suomen länsi- ja eteläosaan keskiviikkoiltana, ja perjantaiaamuun mennessä lunta kertynee etelä- ja lounaisrannikolle paikoin 20–30 senttiä.

Lähijunaliikenteessä varaudutaan lumipyryyn ajamalla torstaina aamulla junia harvennetuin vuorovälein. Supistukset koskevat aamun A- ja K-junia. Näin pyritään varmistamaan junien pysyminen aikataulussa. Iltapäivän tilanne tiedotetaan erikseen.

Mielenilmaus lisää liikennettä teillä

Perjantaina lumisateen ennustetaan heikkenevän, mutta silloin järjestettävä mielenilmaus ruuhkauttaa liikennettä. Mielenilmaus seisauttaa ison osan joukkoliikenteestä pääkaupunkiseudulla ja muissa suurimmissa kaupungeissa. Tieliikenteessä erityisesti isoilla kaupunkiseuduilla aiheutuu normaalia suurempia ruuhkia, joten omalla autolla liikkumista kannattaa välttää.

”Pääkaupunkiseudulla tehdään arkisin noin miljoona joukkoliikennematkaa päivässä. Kun mielenilmauksen vuoksi suurin osa joukkoliikenteestä jää perjantaina ajamatta, ei sitä voi korvata yksityisautoilla. Tie- ja katuverkko ei vedä sellaista määrää ajoneuvoja”, toteaa liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen.

Mielenilmauksen aikana kannattaa varata aikaa kulkemiselle ja varautua ruuhkiin. Mielenilmaus tulee vaikeuttamaan ihmisten liikkumista sekä kaupungeissa että niiden välillä. Liikennevirasto kehottaakin suosimaan etätyötä, kimppakyytejä, vaihtoehtoisia kulkumuotoja sekä liikkumista ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Julkaistu: 31.1.2018