Hua Hinin parhaat menovinkit
Matkailu
Hua Hinin parhaat menovinkit
Kolmen tunnin automatkan päässä Bangkokista sijaitseva Hua Hin sopii parhaiten leppoisasta lomasta nautiskeluun, mutta rantakohteen läheltä löytyy myös seikkailuja.
Julkaistu 19.1.2017
Apu

1 Thaimaan kylpylä­pääkaupunki

Oho. Mitä ihmettä? Heti kylpylän ovelta on käännyttävä takaisin – ja kuljettava ensimmäiset askeleet uudelleen. Jo The Barai -kylpylän muurien suojaan johtavat kiviaskelmat on aseteltu niin, että ne huijaavat tasapainoaistia.

Ja lisää on luvassa. Kylpylän sisällä on erikoisia käytäviä ja satumaisia huoneita, joissa kulkija yllätetään kaleidoskooppimaisesti heijastuvilla väri-ikkunoilla, peilipinnoilla, aaltoilevilla seinillä, vesialtailla ja mittakaavaltaan oudoilla patsailla.

Muinaisista Angkorin temppeleistä ja marokkolaisista palatseista inspiraationsa saanut The Barai on supertähti Hua Hinin jo muutenkin kirkkaalla spa-taivaalla.

Hua Hinia voi hyvällä omalla tunnolla kutsua Thaimaan kylpyläpääkaupungiksi. Rantakaupungista löytyy The Barain lisäksi useita muitakin maineikkaita kylpylöitä.

Upeiden puitteiden lisäksi myös hierontojen laatu on Hua Hinin kylpylöissä kohdillaan – siitä pitävät huolen Bangkokista saapuvat varakkaat thaimaalaiset kotimaanmatkaajat, joille kelpaa vain paras.

The Barai sijaitsee Hyatt Regency -hotellin yhteydessä, mutta myös ulkopuoliset vieraat ovat tervetulleita. 

2 Historiallista tunnelmaa

Hotelli Centara Grand Beach Resortin aula henkii 1900-luvun alkua ja aikakautta, jolloin oli aina aikaa iltapäiväteelle tai alkuillan cocktailille. Sellaisella kannattaakin Centarassa käydä, vaikkei hotellin asukas olisikaan. Centaran, entisen Rautatiehotellin, päärakennus on säilytetty tunnelmallisessa vuoden 1923 asussaan.

Alkuperäisen nimensä Rautatiehotelli sai muutamaa vuotta aiemmin valmistuneesta rautatiestä, joka kulki Bangkokista Singaporeen. Matka kesti kolme päivää, ja hotellista tuli kipeästi kaivattu yöpymispaikka junamatkustajille.

Hotellin ravintola tarjoili eurooppalaista ruokaa ja mainosti mahdollisuutta käydä lähiviidakoissa metsästämässä leopardeja.

Hua Hinista eli Kivenpäästä, entisestä kalastajakylästä, tuli haluttu kesäpaikka Thaimaan aatelisille, jotka rakennuttivat kylään tiikkipuisia huviloitaan. Monet huviloista toimivat nykyisin tunnelmallisina ravintoloina kuten Baan Itsara.

Samana vuonna Rautatiehotellin kanssa valmistui myös silloisen kuninkaan Rama VI:n kesäpalatsi Mrigadayavan 15 kilometrin päähän Hua Hinin nykyisestä keskustasta.

Tiikkipuinen palatsi on Rautatiehotellin ja Hua Hinin vanhan rautatieaseman ohella tunnelmallinen paikka käydä hengittämässä Hua Hinin historiaa. 

Entinen Rautatiehotelli on kasvanut liki sadassa vuodessa suureksi Centara Grand Beach Resortiksi mutta säilyttänyt vanhan ajan tunnelman.

3 Thaimaan paras golfkohde

Oli vuosi 1924, kun golfpallo lensi ensimmäisen kerran Hua Hinissa. Kesäpalatsin lisäksi Rama VI avasi Hua Hiniin Thaimaan ensimmäisen golfkentän, joka toimii nykyisin nimellä Royal Hua Hin Golf Course.

Siitä asti Hua Hin on ollut Thaimaan paras golfkohde. Nykyisin Hua Hinissa on kymmenkunta toinen toistaan upeampaa golfkenttää, joista Black Mountain ja Banyan Golf Club kuuluvat Aasian parhaisiin.

Kannattaa käydä pelaamassa myös Royal Hua Hin Golf Coursella, joka on jo historiansa ansiosta tunnelmallinen kenttä. Maisemia koristavat viidakkoiset kukkulat ja kaunis thaimaalainen temppeli.

Viidakoissa lymyäviä kissapetoja ei sentään enää tarvitse pelätä.

Korkea Hilton-hotelli on Hua Hinin maamerkkejä. Kaupustelija esittelee tuotteitaan rannalla hotellin edessä. 

4 Herkkusuun paratiisi

Olipa kerran kalastajan vaimo nimeltä rouva Vihreä, Jay Khiew. Hän totesi miehelleen, että älä hyvä mies myy kaikkia kaloja torikauppiaille, vaan jätä minullekin muutama. 

Rouva perusti vaatimattoman ravintolan ja kokkasi. Ja maine levisi.

Hua Hinin parhaan kalaravintolan tarina on kuin sadusta. Ja satumaisen hyvää ruokaa täältä saakin. 

Alkuajoista ravintola on kasvanut suureksi ja kuuluisaksi, mutta edelleenkään sitä ei ole koristeltu sen kummemmin, mitä nyt seinillä roikkuu kuvia paikalla käyneistä thaimaalaisista kuuluisuuksista. 

Juuri tällaisissa nukkavierun näköisissä ja edullisissa ravintoloissa tarjoillaan paras thaimaalainen ruoka.

Madame Green Seafood sijaitsee meren rannalla keskustasta etelään Khao Takiab -rannan loppupäässä.

Thaimaalaiset kotimaanmatkaajat pitävät tason hyvänä monissa muissakin Hua Hinin ravintoloissa. Myös taiten tehtyä länsimaista ruokaa on monipuolisesti tarjolla.

Madame Green -ravintolan lisäksi herkullisia mereneläviä löytää esimerkiksi Hua Hinin iltamarkkinoilta.

5 Tee retki Kuninkaiden luolaan

Luola on suuri kuin luonnon katedraali. Kello lähenee kymmentä aamulla, ja auringon valo alkaa hiipiä esiin luolan romahtaneen katon reunan takaa. 

Hetki on maaginen, kun auringonsäteet osuvat keskellä luolaa seisovaan siroon, vaaleansiniseen paviljonkiin ja maalaavat sen taivaallisella valolla. Näky palkitsee yltäkylläisesti raskaan kipuamisen luolaan. 

Kuninkaiden luola Phraya Nakhon on Sam Roi Yotin kansallispuiston suurin vetonaula. Luolan thaityylisen paviljongin rakennutti kuningas Rama V vuonna 1890. Sen jälkeen kaksi muutakin Thaimaan kuningasta on käynyt luolaa ihailemassa.

Kansallispuistossa on muutakin nähtävää: komeita, terävähuippuisia karstivuoria ja autioita hiekkarantoja. Apinoitakin näkee lähes varmasti metsässä luolan edustalla.

Sam Roi Yotin eli 300 huipun kansallispuisto sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Hua Hinista. Perille pääsee vuokra-autolla, taksilla tai järjestetyllä retkellä.

Kuninkaiden luola on Hua Hinin alueen vaikuttavin nähtävyys.

6 Shoppailijan rantakohde

Plearnwan vie aikamatkalle thaimaalaiseen mummolaan. Puista kylää muistuttavassa ostoskeskuksessa rahisevat vanhat thaimaalaiset iskelmät ja myynnissä on vanhanajan jäätelöä ja kaikkea muuta retroa, mikä liittyy thaimaalaisten kolmikymppisten lapsuusmuistoihin. 

Hua Hinissa riittää toki tavallisempiakin ostoskeskuksia. On arkkitehtuuriltaan kaupungin historiasta muistuttava viihtyisä Market Village ja upouusi, lokakuussa 2016 avattu luksusostoskeskus BluPort. Keskustan ulkopuolella on merkkituotteiden outlet-myymälä FN Outlet.

Päälle tulevat Hua Hinin markkinat. Halpoja vaatteita ja tuliaiskrääsää voi ostaa Hua Hinin valtavalta iltatorilta. Intiimimpää toritunnelmaa löytää Cicada Marketista, boheemista viikonlopputorista, jolla myydään thaimaalaisten suunnittelijoiden vaatteita ja asusteita live-bändien soittaessa taustalla.

Hua Hin onkin Thaimaan paras rantakohde shoppaajalle. Hua Hinia kauniimpia hiekkarantoja löytää ympäri Thaimaata, mutta mistään muualta Thaimaasta ei löydy yhtä hyvää yhdistelmää rantoja ja ostosmahdollisuuksia.

Plearnwan-ostoskeskus vie aikamatkalle thaimaalaiseen mummolaan.

7 Koti-ikävä ei iske

Koti-ikävän iskemistä Hua Hinissa ehkäisee rantakohteessa viihtyvä suomalaisyhteisö. Lihapullista ja kotimaisesta seurasta pääsee nauttimaan suomenruotsalaisessa Mr. Dan -majatalossa. Herkuttelun lisäksi voi pelata biljardia ja pelikonsolilla. 

Golftarvikeita voi käydä ostamassa Hua Hin Golf Shopissa – tai muuten vain turisemassa leppoisan omistajan Kari Männikön kanssa. Talvikaudella golfopetusta antaa suomeksi Juha Vuorinen, joka työskentelee Hua Hin Golf Tours -matkatoimiston leivissä.

Asumaankin pääsee suomalaisyhteisöön. Suomalaisten lomakylästä Baan Finlandista voi vuokrata viihtyisiä huviloita. ●

Teksti Antti Helin, kuvat All Over Press

Kommentoi »