Tuulilasi

Honda tienhaarassa: ”Kriisi on lähellä”


Hondan pääjohtaja Takahiro Hachigo on liittynyt samaan globaaliin kuoroon, missä autoteollisuuden napamiehet laulavat autoteollisuuden valtavista muutoksista.
Kuvat Honda

Honda haluaa olla mukana sähköistymisessä ja autonomisten autojen kehityksessä, mutta se ei aio Hachigon mukaan sitoa itseään taloudellisesti yhdenkään partnerin kanssa – ainoastaan yhteistyösopimukset ovat mahdollisia.

”Meillä on sellainen tunne, että kriisi on lähellä. Isot asiat ovat muuttumassa dramaattisesti, ja meidän on vastattava niihin ennen kuin on liian myöhäistä”, Hachigo sanoo Automotive Newsille.

”Meillä ei ole olemassa mitään suunnitelmia yhteisyrityksistä kenenkään kumppanin kanssa.”

Honda on autoteollisuudessa tällä hetkellä keskikastin peluri. Se on valinnut eri linjan kuin kilpailijansa Toyota ja Nissan. Toyota on hankkinut osuuden niin Subarusta, Mazdasta kuin Isuzustakin, se tekee myös tiivistä yhteistyötä Suzukin kanssa. Nissan on puolestaan ostanut määräysvallan Mitsubishistä, lisäksi se on tiiviissä yhteistyössä Renaultin ja sen kumppanien kanssa.

Honda sen sijaan vaikuttaa pitävän itsepäisesti kiinni itsenäisyydestään, vaikka se aikookin tehdä myös jatkossa yhteistyösopimuksia muiden kanssa.  

Toyotan pääjohtaja Akio Toyoda on todennut, että myös Toyota on nyt tilanteessa, missä taistellaan elämästä ja kuolemasta.

Hachigon mukaan Hondan taru ei kuitenkaan ole uhattuna.

”Nyt ei puhuta tästä bisneksestä enää entisillä pelisäännöillä. Meidän on tunnistettava omat vahvuutemme. Kun pelaamme vahvuuksilla, pystymme kyllä adaptoitumaan näihin muutoksiin ja tekemään tarvittavat korjausliikkeet.

”Yksi iso haaste on pystyä valmistamaan samoilla tehtailla polttomoottoriautoja, hybridejä, lataushybridejä ja sähköautoja. On vain keksittävä, miten saamme sen mahdolliseksi”, Hachigo sanoo.

Julkaistu: 18.12.2017