HJK:n Atomu Tanaka omisti japaninkielisen bloginsa saunalle: ”Suomalaisen saunan suosio kasvaa Japanissa voimakkaasti”
Puheenaiheet
HJK:n Atomu Tanaka omisti japaninkielisen bloginsa saunalle: ”Suomalaisen saunan suosio kasvaa Japanissa voimakkaasti”
Jalkapalloilija Atomu Tanaka pitää Suomea toisena kotimaanaan. – Ensinnäkin sauna on hyvä tapa hoitaa omaa terveyttä. Halusin siis kertoa japanilaisille suomalaisesta ­saunasta. Haluan myös kertoa jokapäiväisistä, arkisista asioista Suomessa, Tanaka sanoo.
1.5.2021
 |
Apu

Jalkapallon Veikkausliigan tähtipelaajiin kuuluva Atomu Tanaka aloittaa mestaruutta puolustavan HJK:n keskikenttäpelaajana viidennen kauden.

Hän on niin innostunut suomalaisesta saunasta, että hänellä on japaninkielinen blogi nimeltä moisauna.com – nimi on siis silkkaa suomea.

Lisäksi Tanaka esittelee Instagramissa tuhansille japanilaisille seuraajilleen havaintojaan suomalaisesta kulttuurista ja arkielämästä. Ja tietysti saunomisesta erilaisissa ­julkisissa tai yksityisissä saunoissa.

Japanilaisella kylpyläkulttuurilla ja suomalaisella saunalla on Atomu Tanakan mielestä paljon yhteistä. Molemmista tulee samanlainen, rentouttava fiilis.

Kuinka rakkaus saunaan alkoi?

Kävin suomalaisessa saunassa ensimmäisen kerran vuonna 2015, kun tulin tänne pelaamaan. Silloin en tiennyt, miten esimerkiksi löylyä heitetään, sillä siihen aikaan ­Japanissa ei heitetty kiukaalle vettä. Sekin on nyt muuttunut, ja suomalaisen saunan suosio kasvaa Japanissa voimakkaasti. Rakkaus saunaa kohtaan on syventynyt vuosien kuluessa.

Japanissa on oma vahva ja vanha ­kylpyläkulttuuri. Mikä siinä on yhteistä suomalaisen saunan kanssa?

Molemmista tulee samanlainen, rentouttava fiilis. Isossa kuvassa kyse on samasta asiasta. Japanissa käytiin pari päivää ennen ­tärkeää ottelua kylpylässä rentoutumassa. Kylvettiin, käytiin lämpimissä altaissa ja rentouduttiin myös ulkona raittiissa ilmassa.

Arkisia tarinoita Suomesta

Kuinka usein käyt saunassa?

Jos koronaa ei olisi, kävisin muutaman kerran viikossa. Joukkueen harjoitus­keskuksessa on sauna, jossa voi käydä vaikka joka päivä, jos rajoituksia ei ole.

Mikä oli sysäys, joka sai sinut kirjoittamaan ­moisauna-blogia?

Ensinnäkin sauna on hyvä tapa hoitaa omaa terveyttä. Halusin siis kertoa japanilaisille suomalaisesta ­saunasta. Haluan myös kertoa jokapäiväisistä, arkisista asioista Suomessa.

Kerrotaan, että myös pelinumerosi 37 on viittaus suomalaiseen saunaan. Miten?

Kun numerot 3 ja 7 lausutaan japaniksi, muodostuvat äänteet ”san-juu-nana”. Lausuttuna se kuulostaa melkein ­saunalta.

"Paluu Suomeen oli iloinen asia: tämä tuntuu toiselta kodilta. Haluan urheilijana uusia haasteita – ja toki saunakin vaikutti siihen, että päätin tulla takaisin."

Suomi on ensimmäinen maa Japanin ulkopuolella, johon tulit pelaamaan ammattilaisena. Mikä sai sinut ­valitsemaan suomalaisen joukkueen?

Kuulin agentiltani, että HJK on kiinnostunut. Yllätyin, sillä en tiennyt suomalaisesta jalkapallosta enkä sen tasosta mitään. Tutkimme asiaa, ja huomasimme, että HJK osallistuu Mestarien liigan karsintaan. Ajattelin, että tämä on minulle hyvä tilaisuus.

Jo kolme päivää tarjouksen saamisen jälkeen olin matkalla Suomeen. Oli helmikuu 2015, ja ­saavuin pimeään ja kylmään maahan. Se oli aluksi pieni shokki, vaikka olenkin tottunut lumeen Niigatassa, paikkakunnalla, josta olen kotoisin.

Viihdyit Suomessa ensin kolmen ­kauden ajan. Viime vuonna tulit ­kahden Japanissa pelaamasi kauden jälkeen takaisin. Pidätkö Suomea jo toisena kotimaanasi?

Paluu Suomeen oli iloinen asia: tämä tosiaan tuntuu toiselta kodilta. Haluan urheilijana uusia haasteita – ja toki saunakin vaikutti siihen, että päätin tulla takaisin.

Mitä haasteita sinulla ja HJK:lla on alkavalla ­kaudella?

Viime kausi meni hienosti, voitimme tuplamestaruuden (Veikkausliiga ja Suomen Cup). Tänä vuonna pyrimme samaan. Olen käsittänyt, että tuplamestaruuden uusimiseen ei ole pystynyt mikään joukkue aikaisemmin.

Ja tietysti panostamme täysillä ­Mestarien liigan karsintaan ja pyrimme siinä mahdollisimman pitkälle.

Mielestäni Veikkausliigan taso on ­noussut. On useita joukkueita, jotka tähtäävät menestymiseen Veikkausliigassa ja sitä kautta kansainvälisiin peleihin. Liigaan tulee myös vuosi vuodelta enemmän lahjakkaita nuoria pelaajia.

Haaveena Suomi–Japani-maaottelu

Suomen maajoukkue selviytyi EM- lopputurnaukseen, se pelataan näillä näkymin vuoden siirtymän jälkeen ensi kesänä. Näyttäytyykö sen Suomessa nostattama jalkapallobuumi sinulle?

Muutama joukkuekaveri kuuluu maajoukkueeseen. Toivon tietysti, että he pääsevät kisa­joukkueeseen. Ja että Suomi menestyy turnauksessa. Olisi todella kiinnostavaa nähdä Suomen ja Japanin välinen jalkapallomaaottelu.

Kuinka hyvin suomalaiset jalkapallo­fanit tunnistavat sinut kaupungilla?

Muutaman kerran on käynyt niin, että olen ollut voitetun pelin jälkeen yleisessä saunassa. Siellä on joku tullut kehumaan, että matsi meni hyvin. Se on ollut oikein mukava kokemus.

Kerro jokin salaisuutesi?

Käytän pelatessa varvassukkia. Siis ­sukkia, jotka pitävät varpaat erillään ­toisistaan. Japanissa muutamat muutkin pelaajat käyttivät niitä, mutta Suomessa taidan olla ainoa. Muut pelaajat ovatkin ihmetelleet, mitä oikein puen. Tämä on ollut kyllä salaisuus, sillä sukat eivät näy jalkapallokenkien alta.

Atomu Tanaka

  • Syntyi: 4.10.1987 Niigatassa, Japanissa.

  • Ura: edustanut Japania alle 20-vuotiaiden ­maajoukkueessa, seurat: Niigata ja Osaka, HJK 2015–17 ja 2020–.

  • Perhe: haluaa kertoa, että hänellä on koira.

Kommentoi »