Tämä edelläkävijä mullisti lääketiedettä aikana, jolloin monet uskoivat sairauksien olevan jumalten rangaistuksia
Lääketieteen historia
Tämä edelläkävijä mullisti lääketiedettä aikana, jolloin monet uskoivat sairauksien olevan jumalten rangaistuksia
Hippokrateen valassa luvataan elää hurskaasti ja olla leikkaamatta veitsellä.
Julkaistu 15.5.2023
Apu

Antiikin Kreikassa vaikuttanut lääkäri Hippokrates (n. 460–370 eaa.) mullisti lääketiedettä aikana, jolloin monet uskoivat sairastumisen johtuvan jumalten rangaistuksista. Hippokrates toi sairauksien ymmärtämiseen ja hoitoon tieteellisen pohjan ja perusti syntymäsaarelleen Kosille lääkärikoulun. Hänet tunnetaan lääketieteen isänä, ja hänen eettinen ohjeistonsa on tänäkin päivänä lääkärivalan pohjalla.

Hippokrateen vala on yksi Corpus hippocraticumin eli Hippokraattisen kokoelman noin 60 kirjoituksesta, jotka liittyvät lääkärin tietoihin, taitoihin ja arvoihin. Kokoelma sisältää luentoja, oppikirjoja, tutkimus- ja potilaskuvauksia sekä filosofisia kirjoitelmia. Kukaan ei tiedä, mitkä kirjoituksista ovat Hippokrateen itsensä laatimia, sillä mukana on monen lääkärin kynänjälkiä viidensadan vuoden ajalta.

Hippokrateen vala saattoi olla aikanaan liiankin moderni.

Hippokrateen valassa lääkäri lupaa toimia potilaan parhaaksi ja vaieta tämän arkaluontoisista asioista. Lääkäri lupaa myös kunnioittaa vanhempiaan ja opettajiaan, viettää hurskasta elämää sekä olla antamatta kenellekään myrkkyä ja olla leikkaamatta veitsellä. Valassa sen täyttymisen todistajiksi kutsutaan kreikkalaisia jumalia ja jumalattaria.

Noin vuonna 400 eaa. kirjoitettu Hippokrateen vala saattoi olla aikanaan liiankin moderni, sillä historiankirjoissa dokumenttiin viitataan harvoin. Vasta 1500- luvulla saksalaiset tutkijat löysivät dokumentin ja päivittivät sen vastaamaan kristillisiä arvoja. Teksti käännettiin englanniksi 1700-luvulla, jolloin sitä alettiin ottaa käyttöön länsimaisissa lääketieteellisissä kouluissa.

Valaa on vuosien mittaan päivitetty useaan otteeseen. Vuonna 1948 Maailman lääkäriliitto hyväksyi Hippokrateen valasta ammentavan kansainvälisen lääkärivalan, joka tunnetaan nimellä Geneven julistus. Julistusta on päivitetty viimeksi vuonna 2017.

Lääkärivalalla on myös Suomessa pitkät perinteet, joskaan Hippokrateen valaa ei meillä ole sellaisenaan koskaan vannottu. Tänä päivänä Suomessa lääkäriksi valmistuvat vannovat valan, joka pohjautuu Hippokrateen valaan ja Geneven julistukseen. Vannominen on vapaaehtoista.

1 kommentti