Hiljaista meteliä
Puheenaiheet
Hiljaista meteliä
Uudeksi vaikuttamiskanavaksi ovat muodostuneet nettiadressit, joihin on helppo sutaista nimensä – vaikkei adressi koskaan minnekään päätyisikään.
Julkaistu 20.11.2012
Apu

Noin 1,8 miljoonaa suomalaista jätti äänestämättä kunnallisvaaleissa. Luvusta voisi päätellä, etteivät yhteiset asiat kiinnosta kansaa.

Pötyä. Äänestäminen on vain liian vaivalloista. Uudeksi vaikuttamiskanavaksi ovat muodostuneet nettiadressit, joihin on helppo sutaista nimensä – vaikkei adressi koskaan minnekään päätyisikään.

Adressit.com-sivustolla lähes 47 000 allekirjoittajaa vaatii kovempia tuomioita raiskauksista, 38 500 haluaa laillistaa kannabiksen, 57 000 vastustaa kansanedustajien palkankorotuksia, 53 000 haluaa erottaa Päivi Räsäsen ja (vain) 7 300 Jyrki Kataisen.

Raivostuneita kommentteja lukiessa mietin, luulevatko ihmiset nettiadressin korjaavan epäkohtia vai onko meuhkaaminen vain terapiaa? Adressit ovat hyvä vaikuttamisen väline, mutta ennen ovelta ovelle kerätyissä nimilistoissa oli enemmän voimaa kuin pikaistuksissaan nettiin naputelluissa nimissä, joiden aitoudesta ei voi mennä valalle.

Kommentoinnin taso laskee netissä nopeasti lähelle vesirajaa. Pystyisikö keskustelua käymään asiallisemmalla sävyllä suoraan asioista päättävien tahojen kanssa, ei bittiavaruudessa huutelemalla?

Uudet valtuustot aloittavat työnsä vuodenvaihteessa. Kynnyksen pitäisi olla matala oman kunnan valtuutettujen pakeille. Myös kansanedustajat kuuntelevat kansalaisiaan. Siitähän heille maksetaan.

Monet vallankäyttäjät kertovat lukevansa Apua. Kirjoittamalla Lukijat-sivullemme saatat saada viestisi vaikka suoraan presidentille asti.

Kommentoi »