Tuulilasi

Hevonkack – alatyylistä matkantekoa


Paikasta toiseen matkustamisen ei tarvitse olla tylsää – ainakaan jos mukaan ottaa Hevonkack-kartan.
Kuvat Max Lange

Kukapa ei olisi joskus hymähtänyt tai suorastaan purskahtanut nauruun, kun matka on eksynyt vähänkin erikoisemmin nimettyyn maankolkkaan. Nyt näitä hulvattomia paikannimiä on koottu yhteen kartaan, joka on kaikkien asiasta kiinnostuneiden saatavilla kohtuulliseen hintaan.

Karttakeskuksen julkaisema "Hevonkack ja muita alatyylisiä paikannimiä Suomesta" pohjautuu vanhaan tuttuun Autoilijan tiekarttaan, joka taitellaan auki ja kokoon perinteiseen malliin. Mittakaava on 1:600 000.

Kartasta on poistettu tavanomaiset paikannimet ja korvattu ne hauskemmilla. Suunnistuksen helpottamiseksi karttaan on jätetty suurimmat kaupungit ja vesistöt, vaikka niiden nimistä onkin hankalampi löytää yhtymäkohtia mihinkään kyseenalaiseen. Pohjakartta on erittäin selkeä, joten paikannimet erottuvat taustastaan, vaikka nauraisi miten vedet silmissä.

Millaisia nimiä Hevonkack-kartasta sitten löytyy? Lukijan on hyvä omata kepeää suhtautumista ja ripaus roisiuttakin, sillä suurin osa paikannimistä liittyy joko alkoholin liikakäyttöön tai sukupuolielämään.

Kartan sivussa olevan esitetekstin mukaan Suomesta löytyy useampi tuhat härskinpuoleista nimeä kantavaa paikkaa. Kartan nimistö on toimitettu Maanmittauslaitoksen nimistötietokannasta, joten yksikään nimi ei ole tekijöiden keksimä – vaikka se saattaakin lukijasta tuntua uskomattomalta.

Tekstissä mainitaan myös, että tällainen nimistö on osa tärkeää kulttuuri- ja kieliperintöä. Me Tuulilasissa olemme tismalleen samaa mieltä.

Jos näitä paikkoja lähtee toden teolla haeskelemaan, sitä hieman haittaa se, että rivoja nimiä ei monesti ole merkattu maastoon esimerkiksi kylteillä tai viitoilla. Mutta sekös huumorintajuista matkalaista harmittaisi – onhan aika messevää ilmoittaa kavereille tai sukulaisille suureen ääneen, että ”tulipa viikonloppuna käytyä Munakukkulalla” tai että ”reitti kulki Paskarapakon ja Himon kautta Kusettimenkorpeen!”

Ja suomenruotsalaisten iloksi se Hevonkack-paikkakin löytyy: ei muuta kuin Turun saaristoon etsimään…

Hevonkackin voi ostaa Karttakeskuksen kotisivuilta hintaan 9,90 euroa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 30.7.2014